Pluimveehouderij

Foto & video

Met vierde stal naar 115.000 kuikens

Jeroen van Uden (44) bouwt in het buitengebied van Heeswijk-Dinther een nieuwe vleeskuikenstal voor 35.000 dieren. Vrijdag 25 mei is er open dag op het bedrijf.

Foto

 • Jeroen van Uden (44) heeft een vleeskuikenbedrijf in het Brabantse Heeswijk-Dinther. In 2008 nam hij het bedrijf over van zijn stiefvader, nadat hij in 2001 met hem een maatschap was aangegaan. Bij het bedrijf hoort nog 5 hectare grond, waar dit jaar aardappelen worden verbouwd. Foto’s: Bert Jansen, tekst: Bouke Poelsma

 • Op het bedrijf van Van Uden worden al jarenlang kuikens gehouden. De eerste stal werd begin jaren zestig neergezet. „Tot 2001 was de kuikentak een echte neventak. Er stond hier een stalletje voor 12.000 dieren”, vertelt Van Uden.

 • In 2001 werden twee nieuwe stallen neergezet. In 2003 volgde wederom een uitbreiding, waarna in 2012 de vierde stal verrees. „We kunnen straks 115.000 kuikens opzetten. Dat is een mooie tak”, vertelt Van Uden, die naast de kuikentak nog 20 uur per week vrachtwagen rijdt voor mengvoederfabrikant Victoria in Veghel (N.-Br.).

 • De nieuwe stal is ruim 75 meter lang en 21 meter breed (maten binnenwerk).

 • Waar de vorige stallen geheel uit sandwichpanelen werden opgetrokken, is dat bij de nieuwe stal iets anders. De zijwanden zijn van betonelementen. „De voor- en achtergevel zijn wel van sandwichpanelen, om het één geheel te laten lijken”, vertelt Van Uden.

 • Naast de stal staat een warmtewisselaar van Agro Supply. Anderhalf jaar geleden nam Van Uden zijn eerste wisselaar in gebruik. Hij heeft er goede ervaringen mee. „In mijn optiek is dit de beste manier om aan de eisen voor ammoniakreductie te voldoen.”

 • De warmtewisselaar neemt de minimumventilatie voor zijn rekening. Recirculatieventilatoren zorgen voor een egale stroom van geconditioneerde lucht door de stal.

 • De warmtewisselaar zuigt hier de warme stallucht af.

 • Een overzichtsfoto van de stal van Van Uden.

 • In de stal hangen Ermaf-heaters.

 • De voerpannen (mini/maxi) zijn van Roxell.

 • Aan de waterlijnen hangen Lubing-drinknippels.

 • Op de achtergrond zijn de inlaatventielen zichtbaar.

 • Op warme zomerdagen kan Van Uden deze extra kleppen gebruiken.

 • Een van de ventilatoren in de achtergevel.

 • Overzichtsfoto van het voerlokaal, waar ook de stalcomputer hangt. Van Uden vindt het een voordeel dat de computer van de warmtewisselaar in de reguliere stalcomputer is geïntegreerd. „Haha, zoals het nu klinkt is dat wel mooi, maar ik moet er straks nog wel mee leren werken. Maar dat komt vast goed.”

 • Een kijkje bij de voerweger.

 • Vandaag (vrijdag 25 mei) is er een open dag op het bedrijf van Van Uden. Bezoeker zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Hazelbergsestraat 4 in Heeswijk-Dinther.

Of registreer je om te kunnen reageren.