Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Nieuwe kuikenstal met aangepaste warmtewisselaar

Pluimvee- en akkerbouwbedrijf Nijkamp in Stegeren (Ov.) breidt de vleeskuikentak uit met een nieuwe stal.

Foto

 • Pluimvee- en akkerbouwbedrijf Nijkamp in Stegeren (Ov.) bouwt een nieuwe vleeskuikenstal voor 36.000 dieren. Op de foto poseren vader Derkjan (69) en zoon (43) Martin Nijkamp. Die laatste nam het bedrijf in 2005 over. Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • De vleeskuikentak is de hoofdmoot op het bedrijf. Op het erf staan nu vijf vleeskuikenstalllen. Het bouwblok is daarmee volgebouwd.

 • Met de uitbreiding heeft familie Nijkamp 150.000 vleeskuikenplaatsen. De akkerbouwtak bestaat uit 11 hectare zetmeelaardappelen, 11 hectare suikerbieten en 11 hectare tarwe.

 • Voordat de stalbouw van start ging, werd ook een nieuwe woning neergezet. „We hebben een druk jaar gehad. Er is hier het nodige veranderd”, vertelt Martin Nijkamp, die intrek nam in het fraaie huis.

 • Dit is de nieuwe stal. Deze is 80 meter lang en 20 meter breed.

 • Wat opvalt is de warmtewisselaar. Normaal gesproken gaat er bij dit type wisselaar een luchtbuis via het dak naar binnen, zoals links te zien is. Dat is in de nieuwe stal niet zo.

 • Close-up van de wisselaar.

 • De verwarmde buitenlucht wordt via deze inlaat (links op de foto) de stal ingeblazen. De kleppen staan zo afgesteld dat de lucht naar boven gaat. De warmtewisselaar, die de buitenlucht verwarmt met stallucht, haalt hier ook de warme stallucht naar binnen (rechts op de foto).

 • Via het plafond gaat de inlaatlucht naar de nok, in het midden van de stal. Een doek houdt de lucht hier tegen. Steunventilatoren zorgen ervoor dat de lucht vervolgens in beide richtingen wordt verplaatst.

 • Martin Nijkamp werkt met tunnelventilatie en padcooling. „In grote lijnen is deze stal gelijk aan de stal die ik vijf jaar geleden bijbouwde”, vertelt de vleeskuikenhouder.

 • In de nieuwe stal hangen twee Multiheaters. De vleeskuikenstal is daarnaast voorzien van vloerverwarming.

 • „Padcooling is een ideaal systeem om te koelen. Er is weinig energie voor nodig”, vertelt Nijkamp.

 • Zo zien de kleppen van de padcooling er in de stal uit.

 • Nijkamp werkt met voerpannen van Landmeco en drinknippels van Impex. „Het is een praktisch pannetje. Je kunt ze gemakkelijk kantelen en schoonmaken. Kuikens komen er bovendien niet in vast te zitten”, zegt de vleeskuikenhouder.

 • Martin Nijkamp hoefde niet lang na te denken over de stalinrichting. „De andere stal bevalt prima. Waarom zou je dan veel andere keuzes maken?” Derkjan Nijkamp begon in 1970 met het houden van pluimvee. Aanvankelijk liepen er ook koeien en varkens op het bedrijf. Die verdwenen in respectievelijk 1977 en 1998.

 • De afvoerputjes liggen in het midden van de stal. „Ik werk liever van buiten naar binnen dan andersom”, antwoordt de vleeskuikenhouder, wanneer hem wordt gevraagd waarom hij niet voor een bolle vloer koos.

 • Kippen laden gebeurt met deze verreiker. Enkele dagen voor de open dag (op vrijdag 20 april) worden de kippen uit de andere stallen weggeladen.

 • In deze loods staan de machines van de akkerbouwtak. Het bedrijf huurt straks een dag per week vreemde arbeid in. „Mijn vader werkt nog volop mee, maar hij wordt ook een dagje ouder. Ik wil niet volledig afhankelijk van hem zijn. Een extra medewerker geeft mij ook meer vrijheid”, zegt Martin Nijkamp. Op de achtergrond is de Asfalt Centrale zichtbaar.

 • Installateurs zijn druk bezig met de laatste loodjes in het voerlokaal. Op 20 april houdt pluimvee- en akkerbouwbedrijf Nijkamp open dag. Bezoekers zijn tussen 13.00 en 17.00 uur welkom aan de Coevorderweg 43a in Stegeren (Ov.).

Laatste reacties

 • peters-aldenzee

  mooi bedrijf veel succes toegewenst

 • Agrilight

  Namens Agrilight b.v. feliciteren wij jullie met de nieuwe stal en de keuze voor Agrilight® verlichting.

Of registreer je om te kunnen reageren.