Pluimveehouderij

Foto & video 6330 x bekeken

Met etagestal naar 140.000 kippen

Pluimveebedrijf Larei in Zeewolde (Fl.) breidt uit met een tweeverdiepingenstal voor 60.000 hennen.

Foto

  • Mark Roos (31) en Daniëla Roos-Lambregtse (32) hebben in Zeewolde (Fl.) het scharrelleghennenbedrijf Larei vof met ongeveer 80.000 hennen in drie volièrestallen. Ze bouwen een tweeverdiepingenstal bij, die net als de andere stallen ingericht wordt met Farmer Automatic-volières. Daarmee groeit de bedrijfsomvang tot 140.000 hennen. Foto's: Koos Groenewold, tekst: Hans Bijleveld

  • Vorig najaar startte de bouw van de tweeverdiepingenstal van 24 bij 80 meter, met een goothoogte van 8 en een nokhoogte van 13 meter. Door de naad- en kierloze betonnen tussenvloer, op 5 meter hoogte, is de stal te beschouwen als twee stallen.

  • Op het dak van de nieuwe tweeverdiepingenstal liggen sandwichpanelen met aluminiumfolie aan de binnenkant en golfplaatprofiel aan de buitenkant, de zijwanden zijn opgetrokken met sandwichpanelen met aan de buitenkant geperforeerde, lichtdoorlatende damwandplaten.

  • Vorig voorjaar hebben Mark en Daniëla aan een van de stallen een stuk bijgebouwd voor de eierverwerking en -bewaring. „Dat wilden we eerst op orde hebben, voor we het bedrijf verder zouden gaan ontwikkelen.” In die ruimte van 11 bij 15 meter staan een Moba 100-inpakker en een Moba MR 40-palletizer.

  • Aan de voorzijde van de stal zit een lift voor het lossen van de jonge hennen en het laden van de uitgelegde kippen. Mark: „We hebben met de kippenvanger overlegd hoe we ervoor konden zorgen dat we daarmee het minste werk zouden hebben.’’

  • Achter de nieuwe stal komt een (tweede) Dorset-platendroger voor de mest. De gedroogde mest, met eindbestemming DEP, komt op een transportband samen met de gedroogde mest van de bestaande platendroger en wordt opgeslagen in de voormalige aardappelopslagloods. Meer over dit bedrijf staat in de papieren uitgave van Pluimveehouderij van 20 april 2012.

Of registreer je om te kunnen reageren.