Pluimveehouderij

Foto & video 5852 x bekeken

Stal met padcooling en tunnelventilatie

Erik Schuur bouwt vijfde vleeskuikenstal en gaat werken met een houtkachel. Ook nieuw op het bedrijf zijn de aardappelbewaarschuur en de weegbrug.

Foto

 • Erik Schuur (35) bouwt in Tweede Exloërmond (Dr.) een nieuwe vleeskuikenstal. Het is de vijfde stal voor de ondernemer, die boert op drie locaties. Met de nieuwbouw groeit het aantal kuikenplaatsen naar 185.000. De akkerbouwtak is 150 ha. Op de foto wordt Schuur geflankeerd door zijn vrouw Ellen (38) en hun drie kinderen Janine (8), Lieke (6) en Tim (3). Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 120 meter lang en 23 meter breed (binnenwerkse maten). Schuur gaat in de nieuwe stal werken met padcooling en tunnelventilatie. Tijdens een studiereis in Brazilië deed Schuur veel ideeën op voor de nieuwbouw. „Was ik daar niet geweest, dan had ik nu een traditionele stal gebouwd. Tunnelventilatie kende ik al, maar pas daar ben ik me in padcooling gaan verdiepen. Met padcooling krijg je geen vocht in de stal. ’s Zomers verwacht ik er tot 8 graden temperatuurwinst mee te kunnen boeken. Met de tunnelventilatie trek je de verse lucht over de kuikens heen.”

 • „Voor ons was het zaak om met de uitbreiding een economisch waardige stal te bouwen. Daarbij was een lage kostprijs het uitgangspunt”, vertelt Schuur over de achtergronden van de bouw. „We moesten terug naar 42 kilo per vierkante meter. Dan is uitbreiding een middel om achteruitgang tegen te gaan”, aldus de ondernemer.

 • Schuur koos bewust voor enige overcapaciteit aan ventilatiemogelijkheden in de stal. „Je zal het maar net nodig hebben op het moment dat de ronde zijn einde nadert en het buiten warm is”, zegt de kuikenhouder.

 • De techniek achter de ventilatie is weggewerkt in een stalen kast in de stal.

 • In de stal hangen Wesselmann-heaters.

 • De voer- en waterlijnen zijn automatisch oplierbaar. De staaldraad rond de motoren is van rvs. „Rond de motoren is de draad het zwakst, vandaar dat we op deze plekken voor extra stevigheid hebben gekozen”, zegt Schuur.

 • Dit is de stofkap achter de stal. De bovenzijde wordt nog lichtdicht gemaakt.

 • Ook via de inlaatventielen in de zijwanden van de stal komt geen licht binnen. De binnenzijde van de damwand is donker.

 • Onder het voerlokaal wordt water gezuiverd via omgekeerde osmose. De waterbron bevindt zich op 135 meter diepte. Het water wordt niet alleen gebruikt als drinkwater voor de kuikens, maar ook voor de padcooling en het schoonmaakwerk. Ook de akkerbouwtak maakt gebruik van het water. In de kelder staat een buffervat van 20.000 liter. „De omgekeerde osmose heeft een capaciteit van 2 kuub per uur. Bij het schoonmaakwerk gaat er 4 kuub per uur doorheen. Vandaar dat we een buffer nodig hebben”, vertelt Schuur.

 • Zowel binnen als buiten de stal heeft Schuur op enkele handige plekken aansluitingen voor water en stroom gemaakt.

 • „Twintig jaar geleden begonnen we met het houden van kuikens. Dan denk je nog niet aan dit soort details. In de loop der jaren doe je ervaring op en weet je precies waar je op moet letten”, vertelt de praktisch ingestelde Schuur.

 • De slang van de voeding van de waterlijn in het midden van de stal heeft Schuur vastgemaakt. Vaak zie je een dergelijke slang los bungelen, weet Schuur. Bij het oplieren kan dat voor praktische problemen zorgen. „Je rijdt er met de verreiker al snel tegenaan.”

 • De Herz-houtkachel is ook nieuw op het bedrijf. De kachel – met een capaciteit van 500 kW – draait op houtsnippers. Voorheen stookte Schuur op gas. „De keuze voor de houtkachel was niet moeilijk. Wat ik nu jaarlijks aan houtsnippers kwijt ben, verstookte ik alleen al in de bestaande stal aan gas.” Op een van de twee andere locaties maakt Schuur gebruik van de warmte van een biogasinstallatie.

 • De snippers – van beuken en eiken – zijn afkomstig van het Duitse bedrijf Bentheimer Holz in Bad Bentheim. Schuur denkt per jaar 250 ton nodig te hebben.

 • Schuur wil niet veel werk hebben van de houtkachel. Bij de keuze voor het type kachel hield hij daar rekening mee.

 • De vleeskuikenhouder voert eigen tarwe bij. Op het bedrijf is een nieuwe silo neergezet. „We kunnen 135 ton tarwe opslaan. We breken de tarwe zelf, voor een betere voeropname van het kuiken”, zegt Schuur.

 • Dit is de nieuwe aardappelbewaarschuur, die in oktober in gebruik werd genomen. Het veenkoloniale bouwplan bestaat uit 35 ha bieten, 50 ha aardappelen (2 ha consumptie- en 48 ha fabrieksaardappelen), 40 ha wintergraan en 25 ha zomertarwe. „Het wintergraan hebben we voor de spreiding van de oogsten”, vertelt Schuur. De ondernemer zet de arbeid samen met zijn vader rond. Zijn moeder doet de administratie. Tijdens arbeidspieken wordt een vaste medewerker van AB Oost ingeschakeld.

 • De bewaarschuur heeft een volledige roostervloer. Het klimaatsysteem is van Tolsma. In het gebouw ligt nog een flinke hoop aardappelen. De komende dagen gaan die allemaal naar de fabriek.

 • Een kijkje in de drukkamer van de bewaarschuur, die een capaciteit heeft van 1.700 ton aardappelen.

 • Om condensvorming te voorkomen is gekozen voor houten kozijnen in de nok van de schuur. Onder de sandwichpanelen van het dak zit 10 centimeter isolatiemateriaal. De zijwanden en de deuren hebben 8 centimeter isolatiemateriaal.

 • „In veel bewaarschuren zie je het hout op de roostervloer staan. Met machines wil je dan nog wel eens het hout beschadigen. Daarom heb ik deze betonnen rand laten storten. Het is maar een simpel handigheidje, maar je moet er wel opkomen”, vertelt Schuur.

 • Nieuw op het bedrijf is ook de weegbrug.

 • Op vrijdag 16 maart is er een open dag op het bedrijf van Erik Schuur. Belangstellenden zijn tussen 13.30 en 17.00 uur welkom aan het Zuiderdiep 405 in Tweede Exloërmond. De uitnodiging bekijken ? Klik dan hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.