Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Rondeelstal Ewijk opent deuren

Pluimveehouder Willy Derks (49) is eigenaar van de derde Rondeelstal in Nederland. De stal in Ewijk (Gld.) is dit weekeinde open voor belangstellenden.

Foto

 • Pluimveehouder Willy Derks (49) heeft inmiddels drie bedrijfslocaties in Gelderland. Op het moederbedrijf in Beuningen heeft hij 117.000 opfokplaatsen. In Groesbeek kan hij 70.000 opfokhennetjes huisvesten. De nieuwe Rondeelstal in Ewijk biedt plaats aan 30.000 leghennen. Op deze foto poseert Derks in de tunnel van de stal. Hiervandaan kunnen bezoekers de kippen straks zien rondscharrelen. Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Bouke Poelsma

 • De Rondeelstal is gebouwd achter het bedrijf van Jan en Heleen van Wijk. Tot voor kort hielden zij vleeseenden. „Jan wordt bedrijfsleider in de Rondeelstal. Heleen houdt zich voornamelijk bezig met het bezoekersgedeelte en de verhuur van de vergaderruimtes”, vertelt Willy Derks, die op de locatie in Groesbeek nog een andere medewerker in dienst heeft.

 • De bouw van de Rondeelstal verliep vlotjes, vertelt Derks. „Dit type stal is eerder ook in Wintelre en Barneveld neergezet. Veel zaken worden tijdens de bouw uit handen genomen van de eigenaar, al heeft de bouw me toch ook wel de nodige hoofdbrekens bezorgd.”

 • De stal is straks zeven dagen per week open voor bezoekers. In de bezoekersruimte hangen informatieborden om geïnteresseerden te informeren over de pluimveesector en de Rondeelstal. „Mensen kunnen hier straks ook eieren kopen. Hoe we dat precies gaan invullen, weet ik nu nog niet”, aldus Derks.

 • Het kunstgras in de Rondeelstal is iets waar veel pluimveehouders hun vraagtekens bij zetten. Is dat wel goed schoon te houden? Derks weet het antwoord: „Zolang je ervoor zorgt dat het kunstgras droog blijft, is er niets aan de hand. Bij regenval kunnen er problemen ontstaan. De bosrand (de buitenste zijde van de Rondeelstal, waar de kippen in de buitenlucht kunnen scharrelen – red.), is niet waterdicht. Wanneer kippen daarvandaan teruglopen, kunnen ze het kunstgras besmeuren.”

 • Derks heeft de mogelijkheid om de kippen te weren uit de buitenuitloop. De bosrand wordt aan de bovenzijde nog afgeschermd voor ander gevogelte. De bovenzijde wordt vooralsnog niet waterdicht gemaakt. „Dat is nog een punt van discussie. Wanneer je dat doet, lopen de kippen in feite niet meer buiten”, aldus Derks.

 • Overzicht van het volièresysteem van Vencomatic.

 • Het houden van legkippen is niet nieuw voor Derks. De pluimveehouder hield eerder kippen in kooihuisvesting. Om zich goed voor te bereiden op het werk in de Rondeelstal gingen Derks en Van Wijk vijf weken lang iedere dinsdagavond naar Wintelre. In de Rondeelstal aldaar leerden ze de precieze ins en outs kennen van de werkzaamheden in de stal. „Het klimaatsysteem is toch anders dan in andere stallen”, aldus Derks.

 • „Het Rondeelei spreekt mij aan. Jaren geleden wilde ik samen met wat compagnons al het zogenoemde Boerenadelei in de markt zetten. Dat kwam toen niet goed van de grond. Waarschijnlijk was dat vanwege het feit dat we de retail er niet goed bij hadden betrokken. Het Rondeelei is eigenlijk eenzelfde soort concept, met het verschil dat Albert Heijn er nu rechtstreeks bij betrokken is”, vertelt Derks.

 • Het drogen en verwerken van mest heeft volop aandacht van Derks. De pluimveehouder heeft in Beuningen een droogtunnel gebouwd. „In het verleden heb ik me al beziggehouden met het korrelen van mest. Daar wil ik in de toekomst weer mee verder, zo is de opzet. Het unieke droogsysteem in de Rondeelstal zorgt voor erg droge mest”, aldus Derks, die ook meedraait in het beleidsexperiment Golden Harvest, waarbij bewerkte kippenmest wordt afgezet in het buitenland. „Ook vanwege het mestverhaal past de Rondeelstal perfect in mijn plaatje”, vertelt Derks.

 • Bezoekers hebben straks gratis toegang tot de Rondeelstal. De aanwezige vergaderruimtes worden verhuurd. „Dat is natuurlijk een pluspunt. In Barneveld en Wintelre loopt dat goed”, zegt Derks.

 • Waar de bouw van de mestdroogtunnel in Beuningen voor de nodige problemen zorgde bij de welstandscommissie, zorgden de bouwtekeningen van de Rondeelstal niet voor hoofdbrekens bij die instantie. „Men was positief. Er werd niet over dakhellingen gesproken”, vertelt Derks met een glimlach.

 • De kippen komen dinsdag 13 maart op het bedrijf. De hennen zijn opgefokt op een bedrijf waar wordt gewerkt met daglicht. „Het zou mooi zijn om in de toekomst zelf de opfok te doen. Daar hebben we in de huidige opfokstallen niet de mogelijkheid toe”, vertelt Derks.

 • Aanstaande zaterdag en zondag zijn er open dagen in de Rondeelstal in Ewijk. Derks richtte zich de afgelopen weken voornamelijk op de consument in de regio. „We hebben advertenties geplaatst in de lokale en regionale bladen. De mensen uit de pluimveesector, die we natuurlijk ook welkom heten, zijn inmiddels aardig bekend met dit type stal.”

 • De stal is prachtig gelegen bij knooppunt Ewijk, waar snelwegen A50 en A73 samenkomen. Vanwege de geringe parkeermogelijkheden (de weilanden zijn te nat om te parkeren) worden bezoekers naar recreatiepark De Groene Heuvels geleid. Daarvandaan worden ze met pendelbusjes naar de Rondeelstal gebracht. De open dagen zijn zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Eén reactie

 • woudae

  Geweldig diervriendelijk systeem.Heel veel succes met de onderneming.

Of registreer je om te kunnen reageren.