Pluimveehouderij

Foto & video 8885 x bekeken 16 reacties

'Mogen wij niets verdienen?'

Legpluimveehouder Helmus Torsius stoort zich aan de verhalen van de verwerkende industrie over het tekort aan eieren en de hoge prijzen ervan. "Dat frustreert de pluimveehouders. Het tekort duurt pas drie weken, terwijl je niemand hoorde toen wij twintig maanden onder de kostprijs werkten." Een reportage over kippen, eieren, de handel en een importverbod voor eieren uit landen buiten de Europese Unie.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • lub tuf

  Helmus for President!

 • zentsbeheer1

  Bied ik me aan als campanje leider.

 • biokip

  ik heb nog nergens gelezen dat de handelaren de pluimveehouders geen hoge prijs gunnen
  jullie pluimveehouders hebben het zelfde probleem als de handelaren: elkaar het licht in de ogen niet gunnen en nooit genoeg hebben.

 • northwest

  zo gek is ons quota systeem in Canada dus nog niet, iedereen in de keten kan hier een eerlijke boterham verdienen.

 • Roelofsn

  Het probleem met biokip is dat hij ongekapt is en zonder na te denken met z'n moordwapen overal aan pikt.
  Helmus, waar moet ik me melden?

 • Peka

  Zou het een oplossing zijn mochten de pluimveehouders hun eieren zelf gaan verwerken en verkopen? Eventueel verschillende pluimveebedrijven die samen gaan werken en samen wat investeren zodat de boer minder afhankelijk wordt van de industrie.

 • kleitokkers

  Nog een argument om niet te vergeten, dat zijn de GEN granen die wij niet mogen gebruiken

 • Roy Tomesen

  Ik ben het met biokip eens.
  We hebben de prijzen van de afgelopen jaren over ons zelf afgeroepen.
  Door de erxtreme prijzen van 2009 zijn we met zijn allen aan het bouwen gegaan (niet alleen in Nederland). De afgelopen 2 jaar hebben we te maken gehad met veel meer kippen in Europa waardoor de prijzen onderuit zijn gegaan. Nu door de omschakeling zitten er ruim 30 miljoen minder kippen in Europa hebben we hoge prijzen. Volgens mij een volledige marktwerking.
  Wat heeft het voor een zin om tegen de supermarken aan te gaan schoppen, wij als pluimveehouders willen toch ook niet te veel betalen voor ons voer en hennen en willen de hoofdprijs van de eierhandel. En dan wordt het gek gevonden dat de afnemers van eieren zo goedkoop mogelijk willen inkopen. Ik snap alle voorgaande negatieve reacties niet.
  Vanuit een zonnige Achterhoek Roy Tomesen

 • marcoruiter

  jaja roy jij wilt de hoofdprijs niet hebben ik geloof je niet sorry

 • Roy Tomesen

  Je leest mijn verhaal niet goed,
  ook ik wil de hoofdprijs hebben, alleen dan snap ik ook dat een inkoper van een supermarkt er zit om zijn eieren zo goedkoop mogelijk te kopen.

 • Roy Tomesen

  Je leest mijn verhaal niet goed,
  ook ik wil de hoofdprijs hebben, alleen dan snap ik ook dat een inkoper van een supermarkt er zit om zijn eieren zo goedkoop mogelijk te kopen.

 • info387

  Begrijp ik het goed dat eierprijs te laag is?

 • info387

  Die boer staat met handen in de zakken, 2 medewerkers en een inpakrobot te vertellen dat ie ook eens wat mag verdienen. En werken dan?

 • Conrad

  @info 387. Jij staat zeker nooit met de handen in de zakken?
  @roy, helaas heb je gelijk
  @helmius, gelukkig vertel jij wat ik de laatste tijd ook vaak heb moeten uitleggen aan burgers. Erg lang slecht en nu erg kort hoog. MAG HET EEN KEER? En dit schrijf ik met 1 hand in mijn zak.

 • info387

  Conrad: ik constateer dat het met armoe wel mee valt. Als je vroeger in Putten en rest van Veluwe keek hoe zandboeren moesten rondkomen en nu dan denk ik dat het nog wel gaat met deze ondernemers. Gelukkig maar hoor, ik gun ze het van harte, maar alsjeblieft niet zo mauwen. Als je weet hoe het moet kun je toch zelf de eierhandel in?

 • agratax1

  Info387. 'Van werken is nog nooit iemand rijk geworden', dit oude gezegde geldt nog steeds ook in kippenland.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.