Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:17 feb 2012

Veel toerisme op struisvogelboerderij

In de jaren negentig wilden veel mensen snel rijk worden met struisvogels. De vogelpest in 2003 was de doodsteek voor de Nederlandse struisvogelhouderij. Wim en Jannie de Kreij in Boerakker (Gr.) gingen wel door.

Foto

  • Wim (53) en Jannie de Kreij houden in Boerakker (Gr.) 50 struisvogels. In 1993 begonnen ze met het houden van de loopvogels. Ze kochten destijds drie dieren. Die kosten toen ƒ12.500 per stuk. „Eind jaren negentig waren er enkele honderden struisvogelhouders in Nederland. Het was een nieuwe bedrijfstak. Veel mensen dachten er snel geld in te kunnen verdienen”, vertelt Jannie de Kreij. Als gevolg van de vogelpest – waar struisvogels vatbaar voor zijn – nam het aantal struisvogelhouders in 2003 drastisch af. „Er waren ook veel melkveehouders met struisvogels. De melk werd niet opgehaald als er struisvogels op het bedrijf rondliepen”r, zegt Jannie. Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

  • Wim en Jannie de Kreij hadden in 2003 net nieuwe huisvesting voor hun dieren neergezet. De ondernemers beten door de zure appel heen en gingen door met hun bedrijfstak. Struisvogels worden gehouden voor hun vlees. Wim en Jannie de Kreij zijn echter geen afmesters. Zij houden de loopvogels voor de productie van eieren. De eieren gaan naar een Belgische broederij. „Wij maken jaarlijks prijsafspraken met de broederij. Ik doe geen uitspraken over prijzen”, vertelt Wim de Kreij, die ook eieren inkoopt van kleinere bedrijven. Naast de eierhandel is ook de verbredingstak een belangrijke bron van inkomsten.

  • Bij het bedrijf hoort 6,5 hectare. Deze grond wordt gebruikt voor de uitloop van de struisvogels. Jannie de Kreij houdt zich dagelijks bezig met de verzorging van de dieren. Wim de Kreij heeft nog een baan buiten de deur. „Ik vind het te link om alleen voor de struisvogelboerderij te gaan. Wanneer er vogelgriep uitbreekt ligt alles stil”, vertelt Wim de Kreij. Naar zijn weten zijn er twee bedrijven in Nederland die volledig van de struisvogels leven, in Sluis en Tilburg.

  • Er zijn drie soorten struisvogels: zwart-, blauw- en roodnekken. Familie De Kreij houdt hoofdzakelijk blauwnekken. De vogels kunnen 80 jaar oud worden. Ze zijn gemiddeld 40 jaar aan de leg. De struisvogel is na anderhalf jaar tot drie jaar legrijp. Het legseizoen begint in februari en duurt tot oktober. Sommige struisvogels leggen in die periode meer dan 100 eieren. „Het aantal eieren per dier verschilt soms flink. De gemiddelde productie is 70 eieren per dier”, vertelt Wim de Kreij.

Of registreer je om te kunnen reageren.