Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:16 feb 2012

Biohennen op andere locatie

John en Laura Schrijver verkochten hun fokvarkensbedrijf in Lemelerveld (Ov.) om op een andere locatie met 12.500 biologische leghennen door te gaan.

Foto

 • Een week voor de open dag op vrijdag 17 februari werd er nog volop gewerkt aan de nieuwe stal van John en Laura Schrijver in Lemerlerveld (Ov.). De voormalige fokvarkenshouders starten met een nieuwe tak: ze gaan biologische leghennen houden. Foto's: Ronald Hissink en Hans Bijleveld, tekst: Hans Bijleveld

 • John (42) en Laura (37) Schrijver verkochten hun fokvarkensbedrijf, elders in Lemelerveld om daar plaats te maken voor het oprukkende bedrijventerrein. ,,We hoefden niet weg, want we hadden het qua vergunning prima in orde.’’ Op zoek naar een ander bedrijf kwamen ze in een naburig dorp met een pluimveebedrijf in contact. De hennen spraken hen aan.

 • John en Laura kochten uiteindelijk een bestaand varkensbedrijf, vier kilometer van hun oude locatie af. In de bestaande stallen fokken ze nu gespeende biggen op van drie tot negen weken leeftijd. En ze bouwden een nieuwe stal van 22,5 bij 80 meter, goed voor 12.000 biologische hennen.

 • In de biologische legstal staan drie rijen van het Jansen Comfort 2-volièresysteem van Jansen Poultry Equipment. Kenmerken voor dit volièresysteem zijn de trappetjes waarover de hennen zich gemakkelijk naar een ander niveau kunnen verplaatsen.

 • Het Comfort 2-volièresysteem heeft een eierband in het midden van de stellingen. John: ,,Dat wilde ik het liefst. Een eierband aan de buitenkant van het systeem met een plaat erboven zorgt volgens mij voor veel viezigheid.’’

 • In het volièresysteem hangen LED-verlichtingslangen.

 • Boven de gangpaden hangen dimbare hoogfrequente TL-balken.

 • Halverwege de volièrestellingen zit de waterdrukregelaar en het automatisch spoelsysteem van de waterleidingen, zodat bij het spoelen het water makkelijk en snel naar de afvoer aan het begin en eind van het systeem kan.

 • De stal heeft aan beide kanten een 3,75 meter brede overdekte uitloop (Wintergarten).

 • Aan de bovenkant van de wand van de overdekte uitloop zit windbreekgaas. De onderste, 80 centimeter hoge strook, bestaat uit oprolbaar doek. Door die omhoog te rollen, ontstaat de opening waardoor de kippen naar buiten kunnen.

 • Bovenin de stal loopt een buis waardoor warme stallucht per compartiment wordt aangezogen naar de warmtewisselaar, die in de mestopslag achter de stal komt te staan. Alle voor de minimum ventilatie benodigde lucht gaat via de warmtewisselaar.

 • In de wand tussen de stal en de overdekte uitloop zitten Tulderhof inlaatventielen en Tulderhof uitloopschuiven.

 • In de ruimte voor de eierverzameling voorin de stal moest in de week voorafgaande aan de open dag nog het een en ander gebeuren. Hier komt een tweedehands Moba 55 inpakker te staan.

 • De mestopslagruimte achter in de stal.

 • De warmtewisselaar van ITB staat klaar om geplaatst te worden.

 • De noodstroomaggregaat die bij stroomuitval automatisch aan gaat, staat aan het begin van het bedrijf, zodat ook de gespeende biggen altijd van ventilatie zijn verzekerd.

 • Naast de stal staan twee voersilo’s. In de ene – een nieuwe – kan 24 ton, in de andere – meegenomen van het oude bedrijf – kan 10 ton. ,,Met twee silo’s kan ik er zo nodig altijd eentje leegmaken en toch nog over voer beschikken.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.