Pluimveehouderij

Foto & video 8244 x bekeken 12 reacties

Innovatieve SunBro-stal met luchtwasser

Vleeskuikenhouder Dick Schieven (46) streeft ernaar om klimaatneutraal te produceren. De bouw van een SunBro-stal voor 94.000 kuikens past in dat plaatje.

Foto

 • Dick Schieven (46) breidt zijn vleeskuikenbedrijf in Zieuwent (Gld.) uit met een SunBro-stal voor 94.000 vleeskuikens. In vijf stallen gaat Schieven straks 194.000 kuikens houden.

  Dick Schieven (46) breidt zijn vleeskuikenbedrijf in Zieuwent (Gld.) uit met een SunBro-stal voor 94.000 vleeskuikens. In vijf stallen gaat Schieven straks 194.000 kuikens houden.

  Foto: Hans Prinsen
 • Schieven kocht het vleeskuikenbedrijf in Zieuwent in 1994. Jarenlang draaide de Achterhoeker met vier stallen. Met de bouw van de SunBro-stal zet Schieven zijn eerste nieuwe stal neer. De afgelopen jaren investeerde de ondernemer ook al in een houtkachel en in zonnepanelen. “Ik heb de wens om volledig klimaatneutraal te produceren. Als vleeskuikenhouder probeer ik mijn voerconversie zo laag mogelijk te houden en energieneutraal te draaien. Met de nieuwe SunBro-stal zet ik een grote stap in de goede richting.”

  Schieven kocht het vleeskuikenbedrijf in Zieuwent in 1994. Jarenlang draaide de Achterhoeker met vier stallen. Met de bouw van de SunBro-stal zet Schieven zijn eerste nieuwe stal neer. De afgelopen jaren investeerde de ondernemer ook al in een houtkachel en in zonnepanelen. “Ik heb de wens om volledig klimaatneutraal te produceren. Als vleeskuikenhouder probeer ik mijn voerconversie zo laag mogelijk te houden en energieneutraal te draaien. Met de nieuwe SunBro-stal zet ik een grote stap in de goede richting.”

  Foto: Hans Prinsen
 • De vier bestaande stallen worden verwarmd met deze Duitse Heizomat-kachel van 500 kW. De houtsnippers koopt Schieven in de nabije omgeving.

  De vier bestaande stallen worden verwarmd met deze Duitse Heizomat-kachel van 500 kW. De houtsnippers koopt Schieven in de nabije omgeving.

  Foto: Hans Prinsen
 • De SunBro-stal is een indrukwekkend bouwwerk van 105 meter lang en 43 meter breed. Schieven ontwierp een voorgevel met twee aparte kappen. Wie voor de stal staat heeft daardoor even het idee dat het om twee aparte stallen gaat. Dit is echter niet het geval. De twee grote deuren hebben ook geen functie. “De stal lijkt hierdoor minder massaal”, zegt Schieven.

  De SunBro-stal is een indrukwekkend bouwwerk van 105 meter lang en 43 meter breed. Schieven ontwierp een voorgevel met twee aparte kappen. Wie voor de stal staat heeft daardoor even het idee dat het om twee aparte stallen gaat. Dit is echter niet het geval. De twee grote deuren hebben ook geen functie. “De stal lijkt hierdoor minder massaal”, zegt Schieven.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een goede en mooie inpassing in het landschap was voor Schieven een belangrijk uitgangspunt bij de stalbouw. Naast het bijzondere ontwerp van de voorgevel koos de vleeskuikenhouder daarom ook voor antracietkleurige zijwanden.

  Een goede en mooie inpassing in het landschap was voor Schieven een belangrijk uitgangspunt bij de stalbouw. Naast het bijzondere ontwerp van de voorgevel koos de vleeskuikenhouder daarom ook voor antracietkleurige zijwanden.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de achterzijde van de stal. Via de twee grote roldeuren (links en rechts zichtbaar) gaan de kuikens straks naar binnen en buiten. Schieven koos ervoor om de technische ruimte en de kantine in het achterste spantvak te plaatsen.

  Dit is de achterzijde van de stal. Via de twee grote roldeuren (links en rechts zichtbaar) gaan de kuikens straks naar binnen en buiten. Schieven koos ervoor om de technische ruimte en de kantine in het achterste spantvak te plaatsen.

  Foto: Hans Prinsen
 • De SunBro-vleeskuikenstal is ontwikkeld door vleeskuikenhouder Paul Grefte. Die nam het bestaande Terra Sea-concept als uitgangspunt. Schieven was en is erg enthousiast over het SunBro-concept. “In de SunBro-stal zijn alle vierkante meters vloeroppervlak daadwerkelijk voor de kuikens”, zegt Schieven. “Dat is in bestaande Terra Sea-stallen niet het geval.”

  De SunBro-vleeskuikenstal is ontwikkeld door vleeskuikenhouder Paul Grefte. Die nam het bestaande Terra Sea-concept als uitgangspunt. Schieven was en is erg enthousiast over het SunBro-concept. “In de SunBro-stal zijn alle vierkante meters vloeroppervlak daadwerkelijk voor de kuikens”, zegt Schieven. “Dat is in bestaande Terra Sea-stallen niet het geval.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Wat opvalt zijn de laaggeplaatste luchtinlaatventielen. De inlaatlucht wordt met lage snelheid verplaatst. “Deze inlaatventielen sturen de lucht het best”, zegt Schieven. De inlaatlucht wordt verwarmd door zogenoemde luchtconditioners in de spouw van de stal.

  Wat opvalt zijn de laaggeplaatste luchtinlaatventielen. De inlaatlucht wordt met lage snelheid verplaatst. “Deze inlaatventielen sturen de lucht het best”, zegt Schieven. De inlaatlucht wordt verwarmd door zogenoemde luchtconditioners in de spouw van de stal.

  Foto: Hans Prinsen
 • De stal is gesplitst in twee delen. Boven in de nok van de SunBro-stal bevindt zich een afzuigkanaal voor de luchtwasser van Inno +. Een luchtwasser was voor Schieven een absolute pre. “Daarmee reduceer je op maximale wijze de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur. De warmte die vrijkomt bij het wassen van de lucht wordt bovendien weer teruggewonnen”, zegt de ondernemer.

  De stal is gesplitst in twee delen. Boven in de nok van de SunBro-stal bevindt zich een afzuigkanaal voor de luchtwasser van Inno +. Een luchtwasser was voor Schieven een absolute pre. “Daarmee reduceer je op maximale wijze de uitstoot van ammoniak, fijnstof en geur. De warmte die vrijkomt bij het wassen van de lucht wordt bovendien weer teruggewonnen”, zegt de ondernemer.

  Foto: Hans Prinsen
 • Deze oplierbare luchtkokers staan in verbinding met het centrale afzuigkanaal, dat zich boven in de nok van de stal bevindt. “De spanten zijn zichtbaar. Met een lage luchtsnelheid hebben we geen last van de spanten. We hebben geen koudebruggen”, zegt Schieven.

  Deze oplierbare luchtkokers staan in verbinding met het centrale afzuigkanaal, dat zich boven in de nok van de stal bevindt. “De spanten zijn zichtbaar. Met een lage luchtsnelheid hebben we geen last van de spanten. We hebben geen koudebruggen”, zegt Schieven.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is het centrale afzuigkanaal.

  Dit is het centrale afzuigkanaal.

  Foto: Hans Prinsen
 • Deze ventilatoren trekken de lucht naar het waspakket.

  Deze ventilatoren trekken de lucht naar het waspakket.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een detail van de liggende luchtwasser. Schieven had graag nog een tweede SunBro-stal gehad. Dat is financieel niet haalbaar. De bouwkosten van de SunBro-stal zijn €2,5 per kuiken hoger dan bij traditionele stalbouw. Het voordeel zit ‘m in de lagere energiekosten. Per afgeleverd vleeskuiken bespaart Schieven straks zeker 2 cent. “Het kan maar zo zijn dat dit 3 cent wordt. Dan gaat het hard.”

  Een detail van de liggende luchtwasser. Schieven had graag nog een tweede SunBro-stal gehad. Dat is financieel niet haalbaar. De bouwkosten van de SunBro-stal zijn €2,5 per kuiken hoger dan bij traditionele stalbouw. Het voordeel zit ‘m in de lagere energiekosten. Per afgeleverd vleeskuiken bespaart Schieven straks zeker 2 cent. “Het kan maar zo zijn dat dit 3 cent wordt. Dan gaat het hard.”

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de warmtewisselaar van de luchtwasser.

  Dit is de warmtewisselaar van de luchtwasser.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een noodopening in het luchtkanaal voorkomt imploderen wanneer alle kleppen dicht zijn en de ventilatoren toch draaien.

  Een noodopening in het luchtkanaal voorkomt imploderen wanneer alle kleppen dicht zijn en de ventilatoren toch draaien.

  Foto: Hans Prinsen
 • Een warmtepomp zorgt ervoor dat het water uit de bodemwisselaar wordt opgepompt en op de juiste temperatuur wordt gebracht om de stal en de ingaande lucht mee te verwarmen.
Warmteterugwinning is een belangrijk aspect in de stal van Schieven. De warmte uit de luchtwasser wordt opnieuw gebruikt. Het water dat daarmee wordt verwarmd, gaat terug naar de warmtepomp. De restwarmte gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen in de bodem.

  Een warmtepomp zorgt ervoor dat het water uit de bodemwisselaar wordt opgepompt en op de juiste temperatuur wordt gebracht om de stal en de ingaande lucht mee te verwarmen. Warmteterugwinning is een belangrijk aspect in de stal van Schieven. De warmte uit de luchtwasser wordt opnieuw gebruikt. Het water dat daarmee wordt verwarmd, gaat terug naar de warmtepomp. De restwarmte gaat niet verloren, maar wordt opgeslagen in de bodem.

  Foto: Hans Prinsen
 • De warmtepomp is het middelpunt van de warmtestromen op het bedrijf. In de toekomst is het voor Schieven een reële optie om in de nieuwe stal volledig energieneutraal te produceren. Dat zou moeten gebeuren met zonne-energie. Op dit moment heeft Schieven 740 vierkante meter dakoppervlak van een van de bestaande stallen vol liggen met zonnepanelen. “In combinatie met de stroomopbrengst van die panelen is de nieuwbouw al bijna energieneutraal”, zegt de vleeskuikenhouder.

  De warmtepomp is het middelpunt van de warmtestromen op het bedrijf. In de toekomst is het voor Schieven een reële optie om in de nieuwe stal volledig energieneutraal te produceren. Dat zou moeten gebeuren met zonne-energie. Op dit moment heeft Schieven 740 vierkante meter dakoppervlak van een van de bestaande stallen vol liggen met zonnepanelen. “In combinatie met de stroomopbrengst van die panelen is de nieuwbouw al bijna energieneutraal”, zegt de vleeskuikenhouder.

  Foto: Hans Prinsen
 • Schieven koos bewust voor Landmeco-voerpannen. “Deze pan is uitermate geschikt voor kleine kuikens. Het voer is ook voor de allerkleinste kuikens goed bereikbaar. Dat is van groot belang bij de start van een ronde. De pan is bovendien te kantelen, zodat hij beter te reinigen is dan welke pan dan ook”, zegt Schieven.

  Schieven koos bewust voor Landmeco-voerpannen. “Deze pan is uitermate geschikt voor kleine kuikens. Het voer is ook voor de allerkleinste kuikens goed bereikbaar. Dat is van groot belang bij de start van een ronde. De pan is bovendien te kantelen, zodat hij beter te reinigen is dan welke pan dan ook”, zegt Schieven.

  Foto: Hans Prinsen
 • Dit is de noodaggregaat van de nieuwe stal. Wie de innovatieve stal van Schieven met eigen ogen wil bekijken is op vrijdag 14 december tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom aan de Grobbenweg 4 in Zieuwent. Een uitgebreid verhaal over de totstandkoming van de stal en de visie van Schieven staat in het kerstnummer van Pluimveehouderij, dat op 21 december verschijnt.

  Dit is de noodaggregaat van de nieuwe stal. Wie de innovatieve stal van Schieven met eigen ogen wil bekijken is op vrijdag 14 december tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom aan de Grobbenweg 4 in Zieuwent. Een uitgebreid verhaal over de totstandkoming van de stal en de visie van Schieven staat in het kerstnummer van Pluimveehouderij, dat op 21 december verschijnt.

  Foto: Hans Prinsen

Laatste reacties

 • Derksfourage

  complimenten!

 • sjaak van der linden

  Heel veel succes
  Mooi open dag

 • Nines

  lekker ruim stalletje.
  Succes met het bedrijf!

 • Tonnis

  Mooie stal, niets mis mee.
  Maar heeft zo,n stal nog toekomst.
  Graag reacties.

 • Nines

  @ Tonnis #4
  Ik denk wel dat zo'n stal toekomst heeft. Juist het klimaatneutraal houden van vee zoals dhr Schieven met deze stal wil lijkt me een opening naar de toekomst. Echter lijken mij de bouwkosten momenteel veel hoger dan regulier bouwen en ik denk dat die kosten niet opwegen met hetgeen wat je er aan terugverdient. Mochten de bouwkosten ongeveer overeenkomen denk ik dat de toekomst open staat voor deze bouw.

 • Khalid en zijn maten

  @Nines als je de teksten onder de foto's goed hebt gelezen ,kun je bij 1 van de foto's lezen dat Schieven sowieso 2 cent per kuiken bespaart op energiekosten en op termijn zelfs wel 3 cent per kuiken..( als de prijs van gas blijft stijgen zeker meer besparing) Dus dan ben ik er nog niet zo zeker van of een traditionele stal met gaskachels en koeling via water in de toekomst wel zoveel extra opbrengt(of je draait technisch heel goed en je voert tarwe die je zelf verbouwen kunt,maar dan moet je al in Duitsland wonen).

 • Nines

  @Kezm #6
  maar wat als je in de traditionele stal geen gaskachels hebt maar investeert in andere warmtebronnen?

 • maartje gussinklo

  Ziet er goed uit. Dhr Bleker was gister erg enthousiast over jullie bedrijf!

 • Khalid en zijn maten

  @Nines #7 ,de meeste traditionele stallen worden verwarmd via een gasgestookte warmtebron,of dit nu gasheaters zijn of een heaters volgens het Wesselman systeem...Dan zijn er nog de hout kachels,maar als er daar veel van komen zal die prijs op den duur ook omhoog gaan,welke andere warmtebronnen zijn er dan nog behalve minerale olie?

 • ruben1979

  Khalid en zijn maten, ooit van olifantengras (miscantus) gehoord?

 • Khalid en zijn maten

  @ruben,ja dat ken ik ,maar daarvoor moet je ook investeren in een kachel,en nieuwe verwarmingsbuizen aanleggen in al je stallen,erf opbreken,sleuven graven om buizen systeem aan te leggen enzovoort,kost ook wel een aantal duizenden euro's.Veel pluimveehouders hebben niet genoeg land om olifantengras zelf te verbouwen dus dit moet ook aangekocht worden en opgeslagen bij het bedrijf...Er zijn al veel 'burgers'die kunnen zeuren over de opslag van mest bij een pluimveehouder hoe gaat 'men'reageren als er een bult olifantengras bij het bedrijf ligt opgeslagen...Maar er zijn inderdaad meerdere mogelijkheden,en ieder bedrijf zal een voor hen passende optie voor de toekomst moten kiezen...

 • pluimhoek

  Succes

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.