Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:16 nov 2012

EuroTier geeft kijk op internationale concurrent

Het kost een paar schoenen, maar het afstruinen van de internationale veehouderijbeurs EuroTier 2012 in Hannover was meer dan de moeite waard. Pluimveehouderij geeft u een sfeerimpressie.

Foto

 • Aan de ene kant is EuroTier een platform voor veel Nederlandse bedrijven om hun handel uit te dragen over de wereld en daarmee bij te dragen aan de Nederlandse landbouweconomie. Aan de andere kant is het de beurs bij uitstek voor de primaire pluimveehouder. Voor het verkennen van toekomstige stalinrichtingsprojecten én voor het in het snotje houden van de internationale concurrentie. Vroege vogels hadden op EuroTier alle ruimte om in rust een rondje over de beurs te doen, de rust was echter van korte duur.
Foto's en tekst: Fabian Brockotter en Hans Bijleveld.

  Aan de ene kant is EuroTier een platform voor veel Nederlandse bedrijven om hun handel uit te dragen over de wereld en daarmee bij te dragen aan de Nederlandse landbouweconomie. Aan de andere kant is het de beurs bij uitstek voor de primaire pluimveehouder. Voor het verkennen van toekomstige stalinrichtingsprojecten én voor het in het snotje houden van de internationale concurrentie. Vroege vogels hadden op EuroTier alle ruimte om in rust een rondje over de beurs te doen, de rust was echter van korte duur. Foto's en tekst: Fabian Brockotter en Hans Bijleveld.

 • Vanaf 9 uur trokken de bezoekers in groten getale richting de ingang van de beurs. EuroTier bruist en dat geeft een goed gevoel, het is een beurs van ‘ons kent ons’, maar er is ook een andere kant. Voertaal is niet alleen Nederlands of Duits. Russisch (en andere Slavische talen) is zo mogelijk een veel meer gehoord geluid. Behalve dat je als Nederlandse bezoeker voor je eigen bedrijf kunt shoppen, is het ook wel eens goed om te zien wat er in de rest van de wereld gaande is.

  Vanaf 9 uur trokken de bezoekers in groten getale richting de ingang van de beurs. EuroTier bruist en dat geeft een goed gevoel, het is een beurs van ‘ons kent ons’, maar er is ook een andere kant. Voertaal is niet alleen Nederlands of Duits. Russisch (en andere Slavische talen) is zo mogelijk een veel meer gehoord geluid. Behalve dat je als Nederlandse bezoeker voor je eigen bedrijf kunt shoppen, is het ook wel eens goed om te zien wat er in de rest van de wereld gaande is.

 • Op een lege maag is het lastig om scherp te blijven. Zoals een waar pluimveehouder betaamt: een eitje hoort er vanzelfsprekend bij.

  Op een lege maag is het lastig om scherp te blijven. Zoals een waar pluimveehouder betaamt: een eitje hoort er vanzelfsprekend bij.

 • Productie van pluimveevlees en eieren in Nederland is toch voor een groot deel op wereldmarktniveau gericht. Wetgeving en regels in Nederland en Europa wijken echter af. EuroTier bood de gelegenheid om de internationale concurrenten, en de ontwikkelingen over de grens, in het snotje te houden. Veel interesse was er voor kooien, zonder zitstokken.

  Productie van pluimveevlees en eieren in Nederland is toch voor een groot deel op wereldmarktniveau gericht. Wetgeving en regels in Nederland en Europa wijken echter af. EuroTier bood de gelegenheid om de internationale concurrenten, en de ontwikkelingen over de grens, in het snotje te houden. Veel interesse was er voor kooien, zonder zitstokken.

 • De ontwikkelingen buiten Europa richten zich met name op efficiëntie. Spiksplinternieuwe, maar volgens traditionele bouwtekeningen gebouwde legkooien (zonder zitstokken of nesten), rijzen op EuroTier tot de spreekwoordelijke hemel. Weliswaar geflankeerd door alternatieve systemen, maar daar staan de Russen niet in de rij.

  De ontwikkelingen buiten Europa richten zich met name op efficiëntie. Spiksplinternieuwe, maar volgens traditionele bouwtekeningen gebouwde legkooien (zonder zitstokken of nesten), rijzen op EuroTier tot de spreekwoordelijke hemel. Weliswaar geflankeerd door alternatieve systemen, maar daar staan de Russen niet in de rij.

 • Ook de concurrenten in de pluimveevleesproductie pakken het buiten Europa groots aan, vier lagen hoog en zonder strooisel. Dat gezien hebbende, is er maar één conclusie mogelijk: op kostprijs winnen wij het niet. Gelukkig slagen we er tenminste binnen Europa steeds meer in om de meerwaarde te verzilveren.

  Ook de concurrenten in de pluimveevleesproductie pakken het buiten Europa groots aan, vier lagen hoog en zonder strooisel. Dat gezien hebbende, is er maar één conclusie mogelijk: op kostprijs winnen wij het niet. Gelukkig slagen we er tenminste binnen Europa steeds meer in om de meerwaarde te verzilveren.

 • Een volledig automatische kooi voor vleeskuikens. Aan het einde van de ronde schuift de roostervloer automatisch weg en vallen de kuikens op de mestband die ze automatisch via een lopende band in een krat deponeert.

  Een volledig automatische kooi voor vleeskuikens. Aan het einde van de ronde schuift de roostervloer automatisch weg en vallen de kuikens op de mestband die ze automatisch via een lopende band in een krat deponeert.

 • Kijken, voelen en je laten voorlichten. Alle toonaangevende producenten op één beurs, dat maakt vergelijken een stuk gemakkelijker.

  Kijken, voelen en je laten voorlichten. Alle toonaangevende producenten op één beurs, dat maakt vergelijken een stuk gemakkelijker.

 • Alleen kippen, die waren er natuurlijk niet…

  Alleen kippen, die waren er natuurlijk niet…

 • Op de foto met een kippenmascotte bij Vencotec (onderdeel van de Venco groep). Leuk voor het thuisfront.

  Op de foto met een kippenmascotte bij Vencotec (onderdeel van de Venco groep). Leuk voor het thuisfront.

 • Nudeln, typisch Duits, in allerlei grappige verpakkingen (die tijdens de beurs gretig werden gekocht).

  Nudeln, typisch Duits, in allerlei grappige verpakkingen (die tijdens de beurs gretig werden gekocht).

 • De Smartpack van Prinzen, enkele maanden geleden geïntroduceerd, zet per uur 40.000 consumptie-eieren op 30-er trays, met de punten naar beneden (volgens dezelfde techniek als de PSPC-pakkers voor broedeieren)

  De Smartpack van Prinzen, enkele maanden geleden geïntroduceerd, zet per uur 40.000 consumptie-eieren op 30-er trays, met de punten naar beneden (volgens dezelfde techniek als de PSPC-pakkers voor broedeieren)

 • De Moba Farmpacker 150, capaciteit 54.000 per uur, is nog zo nieuw, dat op de beurs een folder nog niet beschikbaar was.

  De Moba Farmpacker 150, capaciteit 54.000 per uur, is nog zo nieuw, dat op de beurs een folder nog niet beschikbaar was.

 • Volito presenteerde een nieuw nest, Valego, met een uniek uitdrijfsysteem en dat door een click-systeem eenvoudig en snel te monteren is

  Volito presenteerde een nieuw nest, Valego, met een uniek uitdrijfsysteem en dat door een click-systeem eenvoudig en snel te monteren is

 • Farmer Automatic bestaat 50 jaar en vond het tijd voor een nieuw, verfrissend logo.

  Farmer Automatic bestaat 50 jaar en vond het tijd voor een nieuw, verfrissend logo.

 • Ook Salmet bestaat een halve eeuw

  Ook Salmet bestaat een halve eeuw

Of registreer je om te kunnen reageren.