Pluimveehouderij

Foto & video 6124 x bekeken 1 reactie

‘Voor zelfde eierprijs houd ik de kippen binnen’

Legpluimveehouder Gerard den Boer koos voor Freilandhennen vanwege de hogere opbrengstprijs van de eieren.

Foto

 • Leghennenhouder Gerard den Boer (44) heeft in Emmeloord een bedrijf met ruim 40.000 Freilandhennen. De ondernemende Den Boer begon in 2004 met het houden van 10.000 kippen in traditionele scharrelhuisvesting. In maart 2009 nam hij een Freilandstal voor 25.000 hennen in gebruik. De afgelopen maanden werd de oude scharrelstal ingericht met volières. Daardoor is in deze stal straks plek voor ruim 16.000 kippen. Den Boer wil in het Drentse Darp – op zo’n 30 kilometer van Emmeloord – twee stallen bijhuren om nog eens 25.000 extra Freilandhennen te kunnen houden. Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Overzichtsfoto van de nieuw ingerichte stal. Links is de wintergarten te zien. Deze kippenstal is een voormalige akkerbouwschuur uit 1960. In 1980 werd de schuur vergroot, waarna Den Boer in 2005 het laatste deel bijbouwde. “Ik moet me er maar mee redden”, zegt de pluimveehouder met een knipoog.

 • De stal is ingericht met drie rijen Fienhage-volières. Van verschillende voervoorlichters hoorde Den Boer positieve verhalen over deze stalinrichting. “Wat me bovendien erg aanspreekt, is dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je betaalt één keer voor de complete stalinrichting. Het systeem is ‘af’. Ik erger me vreselijk aan ‘goedkope’ systemen waarbij je achteraf voor allerlei zaken moet bijbetalen.”

 • Wat Den Boer aanspreekt, is dat alle leeflagen van het systeem over voer en water beschikken en dat de hennen op verschillende niveaus hun eitje kunnen leggen.

 • De roosters lopen ietwat schuin af, zodat systeemeieren richting de eierband rollen.

 • In de stal hangen vier recirculatieventilatoren. Den Boer: “Vooral in de middelste gangpaden is het lastig om lucht weg te krijgen. Deze ventilatoren maken het aangenaam in de stal en doen de gevoelstemperatuur op warme zomerdagen behoorlijk dalen.”

 • Voor het werkplezier heeft Den Boer altijd de radio aanstaan in de stal. “Het barst hier in de omgeving van de vossen. Ik heb er nog nooit een in de stal gezien. Misschien schrikt de radio ze af”, zegt Den Boer met een grijns. Ook roofvogels zorgen voor uitval. “De uitval was dit keer zo’n 6 procent. Ik heb ook wel eens 4 procent gehad en ook wel eens 15 procent. Dat is heel wisselend. Met een coli-besmetting heb je zomaar enkele honderden dode kippen. Dat is echt zonde. Iedere dode kip is er een te veel.”

 • Zo gaat de eierband richting het eierlokaal. Den Boer wil de stellage en de eierband nog afschermen. “Het moet toch lukken om hier een simpel hokje omheen te bouwen”, zegt Den Boer.

 • De eierband wordt aangesloten op een Moba 55. Den Boer werkt met twee eierlokalen. Ook in de andere stal staat een Moba 55. “Per stal ben ik anderhalf uur bezig met het afdraaien en verwerken van de eieren. De inpakkers doen het nog goed. In de toekomst kan ik er altijd nog voor kiezen om alle eieren centraal te verwerken en een palletiseerrobot aan te schaffen.”

 • De wintergarten is 500 vierkante meter groot. De kippen vertoeven er graag, zo zegt Den Boer. De legpluimveehouder koos voor Freilandhennen vanwege de hogere opbrengstprijs van de eieren. “Als het niet meer zou opbrengen, dan hield ik de kippen binnen. ’s Winters is het rondom de stal een zootje. De kippen maken er een modderpoel van. Als het buiten koud is, zie je maar een paar kippen buiten lopen, terwijl ik moeite heb de staltemperatuur op peil te houden. Eigenlijk doe je er niemand een plezier mee om de kippen ’s winters naar buiten te laten”, zegt Den Boer stellig.

 • Den Boer nam in 2009 deze boogstal in gebruik. Hij is erg tevreden over de stal. Het doek dat over de bogen is gespannen, houdt zich goed.

 • De stal is ingericht met volières van Big Dutchman. Op de avond voordat deze foto’s zijn gemaakt, zijn de kippen weggegaan. Ze waren toen 77 weken oud. Met 25 vangers waren de kippen in 3,5 uur gevangen. De kippen zijn inmiddels geslacht bij pluimveeslachterij Van der Meer in het Friese Dronrijp.

 • De Moba 55 heeft de laatste eieren verwerkt.

 • Den Boer rijdt de laatste eieren van de ronde het eierlokaal uit. De pluimveehouder krijgt vrijdag 26 oktober nieuwe hennen (Lohmann Brown van Verbeek). “Ik werk met één leeftijd. Dat heb ik altijd zo gedaan. Met schoonmaakwerkzaamheden is het misschien iets hectischer, maar je hebt wel minder gezondheidsrisico’s.” Voor Den Boer is het de laatste keer dat hij Lohmann Brown-hennen krijgt. Na deze ronde stapt hij over op Novogen. “Verbeek heeft mijn volste vertrouwen.”

 • Tussen beide stallen liggen enkele baaltjes snijmais (35 ton). “Ik voer snijmais bij voor de structuur. Het is goed voor de darmgezondheid. Voorheen voerde ik luzerne bij. Snijmais is iets zuurder en lijkt me beter.”

 • Met deze voerwagen, die voorheen op een vleeskalverbedrijf werd gebruikt, voert Den Boer de snijmais bij. De voerwagen heeft een capaciteit van 500 kilo snijmais. “Wanneer ik met deze voerwagen door de stal ga, dan ziet het achter me zwart van de kippen. De kippen zijn er dol op.”

 • Den Boer gebruikt biodiesel om bloedluis te bestrijden. “Met een spuitlans en een slang van 100 meter doe ik er een halve dag over om een stal te behandelen. Dat doe ik zo’n vijf of zes keer per jaar”, zegt Den Boer. Volgens de pluimveehouder wordt het volièresysteem wel wat vettig van de biodiesel. Dat maakt het schoonmaken er niet altijd gemakkelijker op. “Maar de bloedluisdruk is over het algemeen laag en ik hoef niet te werken met poeders en andere rommel.” In het vat biodiesel zat drie jaar geleden nog 1.000 liter. Talloze stalbehandelingen later is datzelfde vat nog altijd niet leeg.

Eén reactie

 • zeelander

  van harte gefeliciteerd met je mooie bedrijf
  en ik wens je vele personeel toe

Of registreer je om te kunnen reageren.