Pluimveehouderij

Foto & video 14 reacties

Vier nieuwe stallen met plafondventilatie

Maatschap De Groot in Kiel Windeweer (Gr.) groeide van 100.000 naar 300.000 kuikenplaatsen. Er werden vier stallen gebouwd met plafondventilatie, padcooling en oplierbare scheidingswanden.

Foto

 • Het vleeskuikenbedrijf van Maatschap De Groot in Kiel Windeweer (Gr.) heeft een flinke stap gemaakt. Met de komst van vier nieuwe stallen groeide het totale aantal kuikenplaatsen naar 300.000. Jaap de Groot (56, rechts) vertelt na drie lange nachten kippen laden over de uitbreiding. Foto’s: Marten Sandburg, tekst: Bouke Poelsma

 • Overzichtsfoto van het bedrijf. Op 9 januari jl. ging de eerste schep symbolisch de grond in. Een bouwterrein van 240 meter lang en 60 meter breed werd uitgegraven.

 • De vier stallen zijn twee aan twee ingericht. In de voorste twee stallen draaide Maatschap De Groot al twee rondes. In de achterste twee stallen zit de eerste ronde er net op. “Het is boven verwachting goed gegaan.”

 • Het uitzicht vanaf de drie grote tarwesilo’s is prachtig. Hiervandaan kan De Groot zijn bedrijf goed overzien. Wat opvalt is het witte, brandwerende materiaal dat De Groot tussen beide kappen plaatste.

 • Op de voorgrond zijn de twee bestaande stallen zichtbaar. De zonnepanelen op de grote werktuigenloods (met kachelruimte en hout- en mestopslag) zijn ook nieuw. Op het dak ligt 60 kWp aan capaciteit.

 • Overzicht van de stal. Wat opvalt zijn de inlaatventielen in het plafond. In vrijwel alle vleeskuikenstallen komt de lucht via inlaatventielen in de zijwanden binnen. De Groot zag de plafondventilatie bij een andere kuikenhouder en raakte enthousiast. “Met minder onderdruk – we denken dat 0,5 pascal voldoende is – kun je de inlaatlucht op de goede plek krijgen. We verwachten energie te besparen, al moet dat zich nog bewijzen”, zegt De Groot. De verticale tl-verlichting zorgt voor een goede lichtverdeling.

 • De inlaatlucht komt aan de achterzijde de stallen binnen door het windbreekgaas. Via de centrale gang – die de twee gekoppelde stallen verbindt – wordt de lucht door de ventilatoren omhooggetrokken. Via de inlaatventielen in het plafond komt de lucht bij de kuikens.

 • De Groot kan de inlaatlucht koelen met padcooling. De inlaatlucht wordt dan met water gekoeld. “We hoorden dat het niet goed is dat de gekoelde lucht direct bij de kuikens komt, vandaar dat we de padcooling in de centrale gang heb geplaatst.” De Groot kan de inlaatlucht met de padcooling zeker 8 graden koelen. “Ook met het wegladen van de kippen kunnen we de padcooling gebruiken. Dat maakt het werk een stuk aangenamer.”

 • Dit zijn de ventilatoren in de voorgevel die de inlaatlucht het luchtkanaal door trekken. Om ze te kunnen plaatsen, is het plafond hier ietwat verhoogd. In de rest van de stal is de plafondhoogte 4 meter.

 • Detailfoto van een van de inlaatventielen. In totaal zijn het er 128 per stal.

 • De onderdrukmeter.

 • De nieuwe stallen hebben 2.210 vierkante meter vloeroppervlak. In totaal is er dus 8.840 vierkante meter bijgekomen. In iedere stal hangen vijf Wesselmann-heaters, zes voerlijnen en acht drinklijnen. De Groot koos voor vloerverwarmde stallen. De warmte wordt geleverd door de houtkachel. “We praten veel met kippenvangers. Die hebben goede ervaringen met vloerverwarmde stallen”, zegt De Groot.

 • De houtkachel die de stallen verwarmt.

 • Opvallend zijn de oplierbare scheidingswanden in de stallen. Die komen met name goed van pas bij het lossen van eendagskuikens en het tussentijds uitladen.

 • Vanuit het voerlokaal heeft De Groot een prachtig zicht op de kuikens. Ook heeft hij in de roldeuren een kijkgaatje laten maken. “Mensen die ik niet in mijn stal wil hebben, kunnen zo toch een kijkje nemen”, grapt de vleeskuikenhouder.

 • De centrale gang – die de gekoppelde stallen met elkaar verbindt – wordt stofdicht gemaakt door een werknemer van stallenbouwer Nagel. Installateur Agrotechniek verzorgde de inrichting. De Groot kijkt met een goed gevoel terug op de bouw.

 • Het water dat voor de padcooling wordt gebruikt, wordt door vier dompelpompen rondgepompt. Om bevriezing te voorkomen, wordt deze waterbak binnenkort leeggemaakt.

 • Dit is de ‘waterruimte’. Het bedrijf heeft een eigen bron.

 • Op het middenterrein staan vier grote voersilo’s met wegers. De drie silo’s rechts hebben een inhoud van 35 ton. In de silo links kan 50 ton voer.

 • Stof wordt opgevangen in grote kappen aan de voorzijde van de stallen. De binnenzijde van deze emissietorens – vanwaaruit de lucht via de bovenzijde naar buiten gaat – is wit. Dat moet anders, zo zegt De Groot. “Die witte wanden weerkaatsen het licht, zodat de kuikens richting de ventilatoren kruipen. Daardoor krijg je een ongelijke verdeling in de stal.” Als tussenoplossing kozen de vleeskuikenhouders ervoor doeken op te hangen, om zo de lichtinval te beperken. Binnenkort gaan ze experimenteren met één zwarte wand.

 • Het voer wordt geleverd door Mengvoerbedrijf Gebrs. Fuite in Genemuiden (Ov.).

 • Toen De Groot onlangs drie volle vrachtwagens voer nodig had, liet hij de chauffeurs even poseren voor een groepsfoto. “Als je kijkt naar het totale aantal transportbewegingen per jaar, dan komt het erop neer dat er gemiddeld iedere werkdag een vrachtauto is”, zegt De Groot. Toen hij begin deze week kippen laadde, telde hij in drie nachten 36 vrachtwagencombinaties.

 • Deze foto is gemaakt in november 2011. Zoals aan het begin van deze reportage was te zien, is het uitzicht vanaf de graansilo’s inmiddels flink veranderd. Het bedrijf met eigen ogen zien? Dat kan op vrijdag 5 oktober aan de Vossenburg 1 in Kiel Windeweer. Bezoekers zijn welkom tussen 13.30 en 17.30 uur.

Laatste reacties

 • B bob

  Makkelijk die extra ventilatoren in de nok ! dan kunnen er in de nabije toekomst ook caravans de natgeregend zijn gestald worden zonder dat alles onder de schimmel komt.

 • Ross

  Jaloers B bob kip zonder kop jij hebt het nooit zo ver gebracht he!!!.
  Prachtige stallen waar een (h)eerlijk stukje vlees wordt geproduceerd.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • B bob

  Deze 'geweldige' stallen (maar dan volgens alle dierwelzijns eisen) zijn de Roemenen ook aan het bouwen en aangezien ze daar gewoon zelf alle voeder produceren , makkelijk van hun mest af kunnen en er goedkope werkkracht hebben zal deze maatschap gewoon erg moeilijk kunnen wedijveren met de grote spelers in Oost Europa

 • Ross

  Je schrijft weer eens als een kip zonder kop Bobke.
  Produktie ook in Oost Europa koken met water zoveel voordelen zijn er nu ook weer niet. Infra structuur/goed personeel/motivatie/kwaliteit voerders.

 • B bob

  Er zijn momenteel grote Nederlandse bedrijven zoals interchicken aan het bouwen in die landen en die maken moes van deze maatschap.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Khalid en zijn maten

  In Roemenië word in de landbouw nog volop gebruik gemaakt van paard en wagen,daarom zijn veel wegen daar onverhard ,er is maar 1 autoweg en die is maar half af. Gezien de meeste Roemenen zich liever bezig houden met het illegaal stoken van drank en deze zelf naderhand opdrinken,zal het allemaal wel meevallen.B.bob is nog nooit in Roemenië geweest vermoed ik en zal alle kennis wel van internet halen,in Roemenië kun je al bedrijf uit een ander land ook nooit grond of gebouwen in eigendom krijgen dus interchicken zal een paar medewerkers moeten laten trouwen met vrouwen uit Roemenië ,willen zij daar een enigszins zekere toekomst hebben. Als de maffia erachter komt waar deze bedrijven zich bevinden zullen zij ook geld willen van Interchicken om ervoor te zorgen dat de bedrijven 'veilig'blijven en niet regelmatig worden leeggeroofd door de arme Roemeense bevolking,want zo werkt het nu eenmaal in landen waar maffia en corrupte staatsleden het voor het zeggen hebben.

 • joannes

  Khalid, waarom zijn de Nederlanders toch naïf er iedere keer weer mee aan de gang te gaan? Waarschijnlijk is er een eenvoudig antwoord: de subsidie en de contracten die ze in Nederland met zo´n project kunnen scoren. Het is te hopen voor de Nederlandse Pluimvee Houders dat ze er snel achter komen!

 • B bob

  Khalid, heb je persoonlijk belang bij het verkeerd voorlichten van de nederlandse pluimveehouders? Als de naieve veehouders jou geloven zullen ze zich veel te laat beseffen dat ze op een dood spoor bevinden.
  Ik denk dat jij persoonlijk al jouw 'kennis 'via google vergaard .

 • Ross

  Nee Bobke Khalid heeft gelijk maar ja dat is moeilijk voor je.
  Blijf in die spiegel kijken verder gelooft je niemand.

 • B bob

  Wauwel wauwel behh moehh

 • Ross

  Bobke toch past het weer eens niet in je mooie ideeen. Droom verder, moeilijk te accepteren he als ze met feiten komen die je niet kunt weerleggen.

 • liesdeboed

  Maatschap de Groot. Van Harte Gefeliciteerd met deze prachtige moderne stallen,ens dat jullie met veel plezier de kuikens mogen verzorgen,en er een leuke boterham mee verdienen. en een betaalbaar lekker stukje vlees voor de consument
  Veel succes!!!!!!!
  Lies de Boed

 • Fokje

  Maatschap de Groot. Van Harte Gefeliciteerd met deze mooie schuren
  mooie foto,s om met iedereen te delen hoe het van binnen uit ziet
  ik kreeg een tip van jouw oom om te kijken. We wensen jullie aller
  goeds en succes met het bedrijf.
  Gerrie Fokker [ome Hein en tante Sijtje]
  Maarssen

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.