Pluimveehouderij

Foto & video 8704 x bekeken 12 reacties

Pionieren met struisvogels

In 1993 begonnen Bart en Nelly van de Staak met vijf volwassen struisvogels. Ze breidden uit tot ruim duizend vogels in 1999. Veel kennis was er niet, dus het was veel pionieren en ervaring opdoen in de praktijk.

Foto

 • Op bezoek bij familie Van de Staak aan de Bleukweg 6 in Hulten, bij Tilburg. In 1993 begonnen Bart en Nelly van de Staak met vijf volwassen struisvogels en breidden uit tot ruim duizend vogels in 1999. Veel kennis was er niet, dus het was veel pionieren en ervaring opdoen in de praktijk. “In 2011 hebben we op deze schuur zonnepanelen geplaatst waarmee we duurzame energie opwekken”, aldus Bart van de Staak. Foto's en tekst: Monique van Loon-van Duijnhoven

 • Van de Staak bouwde een stal en maakte paddocks (grasvelden), voor de struisvogels. Een voorloper van de serrestallen die rundveehouders nu vaak bouwen. “Struisvogels zijn een moeilijk te classificeren diersoort: pluimvee, maar wel roodvlees, en ze eten veel gras; graasdieren dus.” Eind jaren negentig kelderden de wereldmarktprijzen voor struisvogelvlees en struisvogelleer. Van de Staak verminderde noodgedwongen het aantal dieren en startte met excursies. “In Nederland is nu nog maar een vijftal struisvogelbedrijven over, die er allemaal agritoerisme bij doen”, aldus van de Staak.

 • Een stal met dichte vloer en afdelingen. Een groep struisvogels bestaat uit 4 hanen en 6 hennen. “Hiermee haal je de beste bevruchtingsresultaten”, legt Bart van de Staak uit. “Een hen kan ongeveer 25 jaar productief zijn, een haan 15 tot 20 jaar.”

 • Volwassen struisvogelhanen hebben zwarte veren en een rode snavel en poten. De struisvogelhennen zijn volledig grijs. “De struisvogels zijn sterk en nieuwsgierig; je moet continu opletten. Er heerst een sterke hiërarchie onder de hanen, maar ook onder de hennen van de groep. Meestal is er één dominerende haan en een hoofdhen.

 • Een hen gaat op een leeftijd van 2 jaar eieren leggen. Een ei weegt 1,5 kilo. Per seizoen legt een hen 40 tot 70 eieren. In een slechte natte zomer leggen ze minder. Het broedproces duurt 42 dagen. Op 21 dagen worden de eieren geschouwd: onbevruchte eieren worden leeggeblazen en verkocht als decoratie-eieren.

 • De jonge kuikens hebben nog geen veren maar stekeltjes zoals een egel. Die stekeltjes zorgen voor perfecte camouflage in het ruige gras in de wildernis. Na enkele maanden krijgen ze veren en dan zitten de stekeltjes nog aan het eind van de veer. Een kuiken weegt bij uitkomst circa 1 kilo. Op een jaar leeftijd is het gewicht 100 kilo. “Het zijn moeilijke kuikens in het begin, net als kalkoenen weten ze niet snel waar ze het voer en water kunnen vinden. Wel ontzettend snelle groeiers”, aldus van de Staak.

 • De struisvogel is van nature een alleseter. In Nederland krijgt hij ongeveer hetzelfde voer als koeien: snijmaïs, gras, hooi en struisvogelbrokken. “Het gras en hooi moeten wel fijngesneden zijn anders krijgt hij een maagverstopping. Je ziet het voer door de lange nek naar beneden glijden. We vergelijken de struisvogel vaak met een paard: ze hebben veel structuur nodig, maïs, bierbostel, bietenpulp, bijproducten.”

 • De struisvogel is een graseter. Elke afdeling heeft daarom een uitloop naar buiten. De paddock is afgezet met gaas van 1,75 meter hoog. “Struisvogels kunnen niet vliegen met hun kleine vleugels en gewicht van 100 kg. Wel hard rennen; snelheden van 60 tot 70 km/uur zijn mogelijk.”

 • De struisvogel heeft forse, grote poten. De struisvogel levert vlees, veren, broedeieren, decoratie-eieren, eiproducten en cosmetica. “Een struisvogel van 100 kg levert ongeveer 30 kg vlees. Het vlees is zeer mager en zeer mals en heeft door zijn lange natuurlijke rijping een eigen karakteristieke smaak. Met een laag gehalte vet en cholesterol, dus een gezond stuk vlees.

 • Het leer van struisvogels is te herkennen aan de noppen van de veren. Het leer is soepel. Het is een van de sterkste en mooiste leersoorten van de wereld. Het leer wordt in de vorm van tassen, kleding, portefeuilles en andere accessoires over de gehele wereld in de exclusiefste winkels verkocht. “Een dure exclusieve leersoort. Namaak herken je aan de noppen; bij echt struisvogelleer zie je de noppen allemaal dezelfde kant uitwijzen. Wij laten artikelen maken van onze eigen struisvogels die we in onze winkel verkopen.”

 • “Vorig jaar hebben we een nieuwe groepsruimte gebouwd in de vorm van deze nostalgische kiosk. Hier ontvangen we groepen voor excursies, eventueel met een lunch waarbij we natuurlijk struisvogelproducten serveren”, vertelt Nelly van de Staak.

 • “We zijn gestart met excursies en een boerderijwinkel omdat alleen het houden van struisvogels niet meer rendabel was. We laten onze eigen struisvogels slachten bij een wildslachterij en verkopen het vlees hier in onze winkel. Een kilo struisvogelbiefstuk komt dan op €29,90. Verder hebben we hamburgers, stoofvlees en satévlees.”

 • In de boerderijwinkel zijn alle producten van de struisvogels te koop: veren, decoratie-eieren, eierkoeken, lege eieren, advocaat, cosmetica en leerproducten. “De combinatie met excursies bevalt prima”, zegt Nelly.

 • “Naast struisvogels hebben wij ook nog altijd enkele stuks vleesvee van het ras Belgische witblauwe dikbillen die tussen de struisvogelweide door op onze farm rondlopen. Wij fokken met dit ras koeien al 25 jaar en hebben zo een unieke kleur kunnen krijgen: mooi gevlekte en baggerbonte poten. Onze bedrijfsopzet was de productie van struisvogelvlees. Productie voor de wereldmarkt is in Nederland niet meer rendabel. We verdienen nu de kost met de export van broedeieren, de omzet van de boerderijwinkel en het vleesvee.

Monique van Loon-van Duijnhoven

Laatste reacties

 • Bison

  Er zijn ook hier in Canada fortuinen gewonnen en weer verloren met struisvogels en emu.Buiten de breeders market in het begin was/is er hier gewoon geen market voor en het vlees is ook nooit aangeslagen,lege eieren brachten wel $1000 op, je kunt ze vandaag de dag struisvogels hier niet eens weggeven.

  Petje af voor je doorzettingsvermogen Bart,maar het lijkt me sterk dat je zonder de tourisme er toch ook niet van leven kan.

  Struisvogels horen IMO in Afrika op het open land thuis en niet als kippen in dure stallen in een uitheems klimaat.


 • B bob

  Gelijk heb je Bison, De Struisvogel gaat op deze manier dezelfde kant op als de kip en de zalm! In de diermartelkamer van deze ondernemer zijn de leefomstandigheden gruwelijk en het vlees van deze dieren zal nooit echt populair worden waardoor de veehouder steeds slechter voor een steeds groter aantal dieren moet gaan zorgen om de kosten op te kunnen brengen. Zo ging de plofkip uiteindelijk gelukkig ook ten onder !! Wakker dier leest deze berichten ook Bart en Nelly !!

 • overheid

  B bob: Diermartelkamer van deze ondernemer? Ik heb in de tekst hierover niets kunnen lezen. Een naar buiten toe gericht bedrijf (excursies etc.) dat aan diermartelarij zou doen? Lijkt mij sterk. Als je zoiets noemt, geef dan ook aan hoe je tot deze uitspraak komt (argumenten, bewijzen etc.).

 • Mamami77

  Wat een doorzettingsvermogen, ik vind het een mooie manier van ondernemen! Déze dieren gaan dood in Afrika, ze zijn immers gefokt op dit bedrijf en dus kunnen daar ook prima oud worden. Het klinkt en ziet eruit als een prima bedrijf en ik zal dit in de groep gooien voor een interessante excursie. Succes!

 • leo,s vriend

  Bob,Wat maak je me nou?Grote uitloop,serrestal,kleine aantallen. Dat is wat jij al maanden promoot op allerlei fora en nu noem jij het diermartelkamers?
  Heb je uberhaupt het artikel wel gelezen en bekeken ?

 • klaasKip

  mts.menkhorst1 dat is nou juist het probleem bij Bio Bob als je te veel wiet rookt wordt je geheugen aan getast.

 • B bob

  Overheid, ik had niet het hele verhaal gelezen maar zag wel dat het bedrijf van 5 naar duizend dieren ging en toen had ik geen behoefte meer om verder te lezen. Ik denk dat het voor struisvogels net als voor de andere dieren in de bio-industrie gewoon een erg naar leven moet zijn . In verhouding tot de ruimte die ik Onze kippen geef zou een Struisvogel 3 voetbalvelden aan uitloop moeten hebben om nog een dierwaardig bestaan te hebben. Zeker als je weet dat deze Dieren 25 + jaar productief zijn.

 • B bob

  Klaaskip beweert continue dat ik alles verzin en mijn wietgebruik neemt hij maar wat graag als waarheid aan. LOL

 • Bison

  Overheid,wat weet de gemiddelde nederlander nou van dierwelzijn af?
  Ze houden zelf hun hond of katje heel de dag binnen op hun flatje en de eenzame kanarie in z'n kooitje en denken dat het beestje tevreden is.
  Het beestje heeft gewoon geen keus.

  Veel mensen gaan ook voor 'entertainment' apies kijken in de zoo,..weinigen zien het leed.

 • Lie

  Een aanrader om te lezen om beter de behoeftes van dieren te begrijpen is het boek 'Animals make us human' van Temple Grandin- creating the best life for animals-. Ze legt op een hele goede manier uit wat de behoeftes zijn voor een dier naast de fysieke behoeftes ook de mentale behoeftes. Dit is zeker geen anti veehouderij boek maar geeft een goed inzicht wat een dier nodig heeft om een HAPPY leven te lijden. Honden, katten, paarden, koeien, varkens, pluimvee, wild en ook dierentuinen komen aan bod.

 • Bas Spruijt

  Waarom worden de reactie's van Bob niet gewoon verwijdert, wat een onzin schrijft die toch telkens weer.

 • overheid

  @Bison:

  Dierwelzijn is inderdaad een lastig te kwalificeren fenomeen. Hoe intelligenter en ontembaarder het dier, hoe precieser het komt. De kans op 'gebroken' leeuwen is bv. groot in dierentuinen, maar ook het zeer intelligente varken vraagt om een kritische(re) blik naar dierenwelzijn (oorbijten, staartbijten etc.).

  Melkvee zou hier wat minder gevoelig voor kunnen zijn en wordt over het algemeen ook 'ruimer' gehouden met vaak ook een vrije uitloop mogelijkheid. Dit is ook aan de orde bij dit artikel over struisvogels. Het is mij verder niet bekend hoe intelligent de struisvogel is en de mate van 'tembaarheid'. Wat dat betreft ben ik met je eens dat een huiskat (intelligent en moeilijk tembaar) niet thuishoort in een woning zonder uitloopmogelijkheid.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.