Pluimveehouderij

Foto & video 8366 x bekeken 17 reacties

Nieuwe leghen in de praktijk

De Novogen is een nieuwe leghen die eind 2011 door Verbeek Broederij en Opfok werd geïntroduceerd. Pluimveehouderij ging kijken bij leghennenhouder Kees Mastenbroek in Lunteren (Gld.) en tekende de ervaringen op.

Engel Lameijer

Laatste reacties

 • pvanboekholt

  Die kip ziet er er goed uit. Het is een goede zaak dat er weer een keuze bij is gekomen voor de nederlandse markt. Dat houdt iedereen lekker scherp!

 • Ross

  Verbaasd mij niet Paul dat je het een goede zaak vindt je verkoopt ze zelf.

 • dirkveenema

  Inderdaad en hoe kan in een korte tijd een 'nieuwe' legkip erbij komen die dezelfde kwaliteiten heeft als die van ISA of Lohmann? Of de kwaliteit is minder of die kip komt ergens van deze 2 fokkers vandaan. Vind het een vreemd verhaal.

 • klaasKip

  Hoe het kan dat er een nieuwe leghen bij komt maakt mij niet uit, deze hen zal afgerekent worden op zijn prestatie aan komend jaar daar gaat het om . Ik heb afgelopen tijd meerdere reactie gehoord zoals hier boven .Zijn reactie met een toon van misgunning en leed vermaak moest deze hen het niet reden.
  Wat mij betreft geef deze hen eerst de kans zich te bewijzen presteert hij zoals Verbeek zegt ,dan is het een fantastiche aanwinst voor de leghennen houderij.@ Dirk laat je eens informeren door de opfokker deze kan je uitleggen hoe ze aan deze hen komen.

 • wjvandijk

  Ik ben het eens met Dirk en begrijp de reactie van Klaas niet. Er kan niet zo maar een nieuwe kip het levenslicht zien, zonder dat die kip al vele generaties lang deel uitmaakt van een fokprogramma. En daar zijn er mijn inziens niet veel van -althans niet voor industriele legkippen. Het heeft niets met misgunst of leedvermaak te maken. Het heeft zoals Dirk aangeeft gewoon de schijn tegen dat het hier werkelijk om iets geheel nieuws gaat. Het zal me dan ook niets verbazen als de prestatie van deze kip OK is, maar als het zelfs beter is dan de ISA of Lohmann kip (wat dan inderdaad fantastisch zou zijn voor de industrie, zoals Klaas aangeeft), dan is de achtergrond van deze kip nog vreemder. We zullen zien.

  Met vriendelijke groet,
  Willem

 • martha van baalen

  staat me bij dat verbeek niet zo lang geleden nog vocht om lohman te behouden en dan hebben ze nu opeens een nieuwe kip die daarmee kan concurreren. ik vind dat verbeek voor isa had moeten gaan. dat zijn prima kippen en de fokker komt uit Nederland dus dat lijkt me een goede zaak. ik weet overigens niet waar novogen vandaan komt. Ook ben ik van mening dat ongeachthet ras, de manier waarop je kippen houdt uiteindelijk het belangrijkste is.

 • John*

  de kip zal zich moeten bewijzen. het nichtje van de volwaard vleeskuikens zie ik nu.

 • Conrad

  Ik hoop dat het ze lukt, concurrentie is natuurlijk altijd goed. Deze kip is natuurlijk niet nieuw en zal het gewoon goed doen. Net als de Isa, Hisex, Decalb, Shaver, Bovans en Babcock die uit dezelfde genetische bank komen. (Hendrix,Isa,Hubbard). Wereldwijd zijn er nog maar 2 echte fokorganisaties over. Verkopers en namen des te meer.

 • klaasKip

  @ willem jij bent duidelijk niet bij de relatie dag van Verbeek geweest net zoals de andere reageerders anders zouden jullie deze reactie niet geven , hier werd verteld waar deze hen van daan komt, je kan natuurlijk twijfelen of zij bij Verbeek de waarheid spreken. Na hun verhaal krijgen ze van mij de voordeel van de twijfel de tijd zal het leren. Vergeet niet dat we in Nederland een uniek concept hebben wij als pluimveehouders bepalen zelf wat we in het hok zetten . Dit is nergens op de wereld overal bepalen intergraties wat de boer doet en mag.
  Door de overname van aandelen van Wesjohann in Agri mix en Terheerdt hun belang in deze bedrijven is al groter dan menig pluimveehouder denkt , gaan we op weg naar een Duits model waar zij voor ons bepalen wat er in de stal komt voor type hen er is straks maar uit enkele ras typen te kiezen.
  We moeten blij zijn dat Verbeek deze stap heeft durven zetten al dan niet gedwongen.

 • Ross

  Verbeek hied een prachtig marketing verhaal. Zou ik ook doen als ik de beste kip kwijt ben geworden(Lohmann). Leven gaat verder en de tijd zal het leren hoe goed/slecht deze leghen is. Succes.

 • kleitokkers

  Als alle resultaten van 1 ras kip afhingen dan was er 1 ras En vooruitgang boek je door duelisme en uitdagen. Niet door te bepalen.

 • martha van baalen

  @klaasKip. De vrijheid van pluimeehouders en de oorsprong van rassen zijn 2 verschillende zaken. Ik ben het met je eens dat onze vrijheid een groot goed is, maar dit bereik je volgens mij ook met ISA versus Lohman. Een 3de is beter, maar dan rijst juist de vraag dat het zo knap of verrassend is dat deze al op hetzelfde niveau zou zijn als van de 2 andere fokkers. Wat Conrad zou me niet verrassend lijken. De relatie novogen en ISA hetzelfde als de relatie h&n en Lohmann??
  groetjes

 • klaasKip

  martha jij bent duidelijk ook niet op de relatie dag geweest, er is door Verbeek nooit gesproken over een relatie tussen Isa en Novogen dit is wat de concurentie graag wil rond vertellen, Ik weert niet of het wel zo is of niet maar omdit te gaan rond bazijnen terwijl er geen bewijs is gaat mij te ver. Wesjohan heeft zelf in de rechtzaak om de lohman hen gezegt dat Novogen een hen is met de zelfde kwaliteit als de lohman dus waarom zouden wij dit dan in twijfel trekken tot deze zich heeft bewezen.

 • pvanboekholt

  Ik zie dat er helaas toch nog heel veel misverstanden zijn over de achtergrond van de Novogen kip en de mogelijke relatie naar andere rassen in het veld. Ik kan julle zegen dat dit inderdaad een misverstand is aangezien de eigenaar van Novogen, Groupe Grimaud, al sinds de jaren negentig met de fokkerij van legkippen is bezig geweest en ze hebben de uiteindelijke producten pas in 2008 op de markt gebracht. Hier zit dus veel meer achter dan veel mensen weten en heeft niets met de verbanden die hierboven genoemd worden te maken. Maar misschien kunnen jullie een keer bij ons of Verbeek op de stand tijdens de LIV Hardenberg binnenlopen om je hierover bij te laten praten. En zoals ik in het begin heb gezegd, concurrentie kan nooit kwaad en de leghennenmarkt kan anders sneller veranderen dan iedereen in de gaten heeft. Maar de kip moet het uiteindelijk zelf laten zien, en daar kijken we met een gerust hart naar uit.

 • grotepluimveehouder

  volgens mij is Verbeek nog niet zo zeker van dekip, in brabant zit sinds vorige week een groot koppel en de boer wilde de kippen gaan voeren van zijn vertrouwde leverancier, Rijnvallei gaf echter torenhoge korting om deze hennen te voeren!! zodoende kan men sturen wat ze zelf graag willen.
  Dus ik vertrouw het nog niet

 • petersenn

  Wij zijn wel op de relatiedag geweest, en het was 1 grote promotie hoe geweldig de novogen hen is.
  En dat snap ik ook wel, het is nu erop of eronder, anders kunnen ze de broederij wel (half) sluiten.
  Ze zijn interbroed kwijt met 2 miljoen kuikens en ook nog pluriton met 5 tot 6 miljoen kuikens.
  En dan zijn er nog veel pluimveehouders die alleen lohman hennen in de stal willen.En niet de novegen waar ze garanties vor geven, dat kunnen ze ook geen jaren blijven doen.
  Maar de tijd zal het leren maar ik zie het somber is.

 • Ross

  Zoals je zegt de tijd zal het leren maar geef ze het voordeel van de twijfel.
  Lohmann kan altijd nog.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.