Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:16 feb 2012

Vleeskuikenstal met Patiosysteem

Maatschap Stroo bouwt in Slootdorp (N.-H.) de eerste particuliere Patiostal van Nederland. In twee reportages volgt Boerderij.nl de stalbouw.

Foto

  • Vencomatic is op het eigen proefbedrijf in Vessem (N.-Br.) en op het Zeeuwse bedrijf van Bram en Corine Bevelander in Sint-Annaland al enige tijd bezig het Patiosysteem te optimaliseren. Het bedrijf acht nu de tijd rijp om het systeem op de markt te brengen. Maatschap Stroo in Slootdorp (N.-H.) bouwt op dit moment de eerste particuliere Patiostal van Nederland. Maatschap Stroo krijgt straks geen eendagskuikens meer, zoals nu nog het geval is. In plaats daarvan worden broedeieren aangeleverd. De eieren komen uit in de stal, zodat de kuikens meteen beschikken over warm strooisel, voer en water. Op de foto poseren de maten Peter (59), Marga (59) en Jandavid (34) Stroo. Foto’s: Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Bouke Poelsma

  • Het bedrijf van maatschap Stroo ligt verscholen achter de bomen. Nog net zichtbaar zijn de twee reguliere vleeskuikenstallen. Hierin houdt het bedrijf 80.000 vleeskuikens. Deze twee stallen zijn in 1991 en 1997 gebouwd. Bij het bedrijf hoort ook 50 hectare akkerbouw. Het bouwplan bestaat uit plantuien, pootaardappelen, tarwe en bieten.

  • Dit is de Patiostal. De stal is 80 meter lang, 13 meter breed en 9 meter hoog (nok). Voordat de maatschap het vergunningtraject startte, bracht zij eerst de omwonenden op de hoogte van de plannen. „Buurtbewoners hadden geen problemen met de bouw. De benodigde vergunningen waren zo binnen”, zegt Marga Stroo. De stalbouw ging eind september van start. In week 5 beginnen de stalinrichters de systemen op te bouwen. In april moet de stal in gebruik zijn.

  • Aan de voor- en achterzijde is de stal 13 meter breed. Hier worden twee inpandige warmtewisselaars geplaatst. Het middelste staldeel is 4 meter smaller. Om de stalbouw mogelijk te maken verkocht het bedrijf 40 hectare grond. Dat gaf de ondernemers financiële mogelijkheden. „Je moet keuzes maken als je alles goed wilt doen. De Patiostal vraagt ook veel arbeid. Met minder grond hebben we meer tijd voor de kuikens”, zegt Jandavid.

  • Een kijkje in de nu nog lege stal. Hier worden straks twee rijen van het Patiosysteem geplaatst. De systeemrijen bestaan uit zes etages. In totaal gaat het om 1.970 vierkante meter leefoppervlak. De 18-daagse broedeieren worden in het Patiosysteem geplaatst. Wanneer de kuikentjes uit het ei kruipen, hebben zij direct toegang tot warm strooisel en voer en water. „Toen ik hoorde over dit systeem was mijn interesse gewekt. Ik vond het een mooi concept. Ik ben de ontwikkelingen ervan altijd blijven volgen”, zegt Peter Stroo.

  • „Het grootste voordeel van de Patiostal is het feit dat de stookkosten ondanks het grote aantal kuikens niet toenemen. De ziektedruk vanuit de broederij neemt bovendien af doordat we broedeieren krijgen en geen eendagskuikens. Nadeel is dat we met twee leeftijden gaan werken. Bijkomende factor is de toenemende arbeidsdruk”, zegt Peter Stroo. Op de foto is de ruimte te zien waar de eieren straks binnenkomen. Aan deze zijde komt ook een van de twee inpandige warmtewisselaars. Er wordt nog een verdiepingsvloer gelegd. Op de verdieping komt een kantoor.

  • Dit is het achterste gedeelte van de stal. De mest wordt via een verlaagde transportband afgevoerd. De kuikens gaan via een transportband naar de twee andere stallen. „Dat gebeurt na zo’n 18 dagen, of beter gezegd: wanneer we op 30 kilo per vierkante meter zitten”, vertelt Peter Stroo. In de naastgelegen stal wordt een dakkapel gemaakt, om ruimte te bieden aan de in hoogte verstelbare kuikenband.

  • Het bedrijf gaat werken met een schone en vuile weg. Langs de nieuwe stal wordt 800 vierkante meter erfverharding gestort (beton). Over de bouwkosten doen de maatschap en Vencomatic geen uitspraken. „Per bedrijf wordt een concept ontwikkeld”, vertelt Jandavid Stroo. De maatschap heeft subsidie toegewezen gekregen. De toegewezen LNV-subsidie integraal duurzame stallen bedraagt 35 procent van de projectkosten en maximaal 200.000 euro.

  • Het bedrijf krijgt straks iedere vier weken 18-daagse broedeieren geleverd. De komst van de Patiostal betekent dat de vleeskuikenhouders straks 13 keer per jaar kuikens gaan afleveren.

  • De noodstroomvoorziening. In de kop van Noord-Holland zijn nog twee andere vleeskuikenbedrijven die een Patiostal willen, zo vertellen de ondernemers. Over enkele maanden is op deze site het eindresultaat te zien van de stalbouw bij maatschap Stroo. Bekijk hier een filmpje van het Patiosysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.