Pluimveehouderij

Foto & video laatste update:16 feb 2012

Van vermeerdering over op opfok

Maatschap Ekkelkamp stapte in 2011 noodgedwongen over op het houden van opfokhennen. De beide stallen op het bedrijf werden hier op aangepast.

Foto

 • Voor Gerald (37) en Irene (34) Ekkelkamp was 2011 een roerig jaar. De pluimveehouders hielden tot februari 2011 20.000 moederdieren (leg) op contractbasis. Toen er door vraaguitval almaar minder eieren werden ingelegd, besloot de broederij het contract niet te verlengen. „Die mededeling kwam hard aan. We hadden wel gehoord dat er minder eieren werden ingelegd, maar hier hadden we niet op gerekend”, vertelt Gerald Ekkelkamp. De pluimveehouders ondernamen snel actie en besloten van vermeerdering over te gaan op opfok. Nadat eind juli de laatste vermeerderingsronde ten einde was, werd de inrichting van de stallen aangepast. Sinds eind november worden beide stallen bevolkt door ruim 58.000 opfokhennetjes. Maatschap Ekkelkamp sloot een vierjarig contract af met Broederij ter Heerdt. Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Het pluimveebedrijf van maatschap Ekkelkamp is gevestigd in Balkbrug (Ov.). Gerald en Irene kochten het bedrijf in 2003, het jaar van de vogelpest. De stallen zijn begin jaren tachtig gebouwd. Voordat maatschap Ekkelkamp zich er vestigde, werden hier vleeskuikenouderdieren gehouden. De voorbije jaren werd het bedrijf flink gerenoveerd. Enkele jaren geleden werden de stallen aan elkaar gekoppeld. De voorgevel ziet er als nieuw uit. Twee jaar geleden verrees de ruime werktuigenberging.

 • De overstap van vermeerdering naar opfok kon snel worden gerealiseerd. Maatschap Ekkelkamp bezat een dubbele vergunning. „Voordat we te horen kregen dat het contract niet verlengd zou worden, waren we nog van plan andere legnesten te kopen en de stallen emissiearm te maken met beluchting onder de beunen. Gelukkig hebben we die investering niet meer gedaan”, vertellen de pluimveehouders.

 • Ook nu er opfokhennen in de stallen zitten, handhaaft de maatschap de strikte hygiënevoorschriften die zij voor de overstap al hanteerde. „We waren al gewend zo te werken en willen nog steeds ziekten buiten de deur houden. Waarom zouden we de hygiënemaatregelen dan veranderen? We nemen graag het zekere voor het onzekere”, aldus de ondernemers.

 • Voordat bezoekers de stallen in mogen, dienen zij te douchen en andere kleding aan te trekken.

 • Hier stond voorheen een eierinpakker. Nu wordt deze ruimte niet meer gebruikt. „We zijn bezig een kantine (links achter het zeil) in te richten voor de ent- en vangploegen”, zegt Irene Ekkelkamp.

 • De doorgangen van de voormalige eierbanden zijn dichtgemaakt.

 • In de technische ruimte hangen enkele nieuwe regelkasten en is het waterpaneel uitgebreid, zodat het bedrijf gemakkelijk drinkwatervaccinatie kan toepassen.

 • De opfokhennetjes zijn op deze foto’s bijna 4 weken oud. „Ik moest in het begin wennen aan de staltemperatuur van 36 graden”, zegt Gerald Ekkelkamp.

 • De pluimveehouders zijn goed te spreken over de eerste weken. Er is nauwelijks uitval (0,3 procent) en de dieren groeien goed. De nieuwe diersoort is Gerald en Irene overigens niet geheel vreemd. De ouders van Irene houden in Zuidwolde (Dr.) eveneens opfokhennen.

 • De stal is ingericht met het Nivo Varia-systeem (Jump Start) van Vencomatic. In dit systeem worden hoogteverschillen gecreëerd . De waterlijnen komen almaar hoger te hangen. Hierdoor leren de dieren tijdens de opfokperiode dat ze moeten springen.

 • De Isa Brown-hennen gaan na 17 weken naar twee leghennenbedrijven. Ze wegen dan gemiddeld zo’n 1.500 gram.

 • Deze opstelling van de plateaus helpt de hennetjes hun weg naar boven te vinden. Naarmate de ronde volgt, worden ook de bovenste plateaus uitgeklapt.

 • „Het is toch wel mooi, dat kleine grut in de stal”, vinden de pluimveehouders. De moederdieren kwamen voorheen op een leeftijd van 20 weken en gingen na een jaar weer weg. De opfokhennetjes gaan nu naar 17 weken alweer van het bedrijf.

 • Met een afstandsbediening kunnen de ondernemers de voer- en waterlijnen omhoog lieren. Ook enkele lijnen met leefplateaus zijn oplierbaar.

 • Langs iedere stalwand zijn drie stroomaansluitingen geplaatst. Hier worden nog nieuwe, zogenoemde Air Optimisers van Veko geplaatst. Die zorgen ervoor dat warme stallucht wordt aangezogen en gemengd met inlaatlucht. Deze luchtmengers moeten daarbij zorgen voor een egale luchtstroom in de stal.

 • In het systeem hangen horizontale, hoogfrequente tl-lampen. Om te voorkomen dat de hennetjes aan de bovenkant kunnen ontsnappen, is het systeem afgesloten met staaldraden. „De stallen zijn vrij laag. Er is maar weinig ruimte tussen de bovenkant van het systeem en het plafond. Ik wil voorkomen dat de hennen aan het plafond en de isolatie beginnen te pikken”, zegt Gerald Ekkelkamp.

 • De stallen worden verwarmd met indirect gestookte heteluchtkanonnen. „Hiermee willen we het CO₂-gehalte in de stallen beperken”, vertelt Irene.

 • Beide stallen op het bedrijf kregen een nieuwe betonvloer. „In totaal gaat het om 2.160 vierkante meter vloeroppervlak”, vertelt Gerald. De mest van de moederdieren werd voorheen afgevoerd naar Duitsland. De mest van de opfokhennen is droger. De pluimveehouders weten nog niet waar ze het af gaan zetten.

 • Het houden van opfokhennen brengt extra stookkosten met zich mee. De bestaande gasaansluiting op het bedrijf bleek niet voldoende, zodat de pluimveehouders noodgedwongen investeerden in extra capaciteit.

 • Naast de stalinrichting werd ook de erfverharding vernieuwd. Onlangs werd 1.700 vierkante meter nieuwe bestrating aangelegd. Nu de erfverharding is aangepakt, kunnen ook deze stofkappen weer op de juiste plek worden gezet.

 • Gerald en Irene Ekkelkamp draaien nu jaarlijks meer rondes dan zij gewend waren. Het aantal transportbewegingen neemt echter af. „Voorheen kwamen ze tweemaal per week langs om eieren op te halen. Nu hoeft dat niet meer”, vertelt Irene.

 • Op deze foto is het verschil tussen oud en nieuw duidelijk zichtbaar.

 • Gerald Ekkelkamp werkt een onregelmatig aantal uren buiten de deur als zzp’er. De ruime werktuigenberging biedt onderdak aan machines en wordt als klusruimte gebruikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.