Pluimveehouderij

Foto & video 3918 x bekeken laatste update:16 feb 2012

Kippen op twee leeflagen in serrestal

Frank de Ronde bouwt een bijzondere serrestal voor 60.000 leghennen. De stal krijgt twee leeflagen.

Foto

 • Frank de Ronde (48) bouwt in Hooghalen (Dr.) een bijzondere serrestal voor 60.000 leghennen. De stal wordt ingericht met het Natura Step-systeem van Big Dutchman en heeft twee leeflagen. Het bedrijf van De Ronde – Happy Chickenfarm geheten – heeft twee locaties. Op de nabijgelegen thuislocatie in Spier (op 12 km afstand) houdt hij 30.000 vrije-uitloopkippen. In Hooghalen heeft hij datzelfde aantal vrije-uitloopkippen. Daar komen straks dus 60.000 scharrelkippen bij. Op de foto poseert De Ronde met Jolanda Bakker, die sinds mei 2011 bedrijfsleidster is van Happy Chickenfarm. Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 100 meter lang en 24 meter breed. De systeemrijen zijn 80 meter lang. De voorzijde van de stal wordt ingericht als eierlokaal en eieropslag. Aan de achterzijde houdt De Ronde ruimte vrij voor een mestdrogingssysteem en inpandige mestopslag. De serrestal telt 12 bogen. Gezien de breedte van de stal had de pluimveehouder met minder bogen toegekund. Door de bogen in de breedte te plaatsen, verwacht De Ronde beter te kunnen ventileren. „Daarbij zorgt deze opstelling voor een speels effect”, vertelt de pluimveehouder.

 • „Een stal moet mooi zijn en geen overlast bezorgen voor de nabije omgeving”, vertelt De Ronde. „Dat zijn belangrijke waarden van onze bedrijfsstrategie.” Omwonenden hadden geen bezwaren tegen de bedrijfsuitbreiding. „Het vergunningentraject verliep soepel. Daar zijn wel een aantal sessies met de welstandscommissie aan voorafgegaan”, vertelt De Ronde. De ondernemer liet zich inspireren door buurman Kees Sijbenga, die in Hooghalen eveneens een serrestal bouwde voor zijn kippen. De Ronde: „Dat mag je er best wel even bij vermelden.”

 • Bouwlieden zijn nog druk bezig met montagewerkzaamheden. Frank de Ronde kocht de bedrijfslocatie in Hooghalen in 2008. De schaalvergroting in Hooghalen verliep in twee fases. Een van de vier bestaande stallen werd volledig gerenoveerd. Drie andere stallen werden gesloopt. In het najaar van 2011 werd begonnen met de bouw van de nieuwe serrestal. De Ronde bouwt de stal in eigen beheer.

 • De voorgevels van beide stallen. Een tussengang koppelt de stallen aan elkaar. De eieren uit de bestaande stal (rechts) gaan straks via een inpandige eierband naar het eierlokaal in de nieuwe stal. Daar wordt straks met de bestaande inpakker gewerkt. „In 2008 hebben we rekening gehouden met deze uitbreiding”, zegt De Ronde.

 • Het principe van de serrestal is niet nieuw op het bedrijf in Hooghalen, getuige het boogdak van de wintergarten. Frank de Ronde is geen geboren Drent. De ondernemer zag het levenslicht in Delft (Z.-H.). Hoewel als ‘stadsjochie’ geboren, had hij van jongs af aan affiniteit met de landbouw. Na de hogere landbouwschool gevolgd te hebben, belandde De Ronde echter in de ICT. Het was onmogelijk om zonder landbouwachtergrond een eigen bedrijf te beginnen, zo werd hem verteld. De landbouw bleef echter trekken. In 1995 kocht hij het pluimveebedrijf in Spier. Hij begon er met 5.000 scharrelkippen. Tot 2006 combineerde hij zijn werkzaamheden als pluimveehouder met zijn baan in de ICT. „Toen heb ik mijn hart gevolgd en ben ik volledig met de kippen verder gegaan”, zegt de ondernemer.

 • De voorzijde van de stal is nu nog een zandbak. Hier komt straks het eierlokaal en de eieropslag.

 • Het toekomstige eierlokaal, vanuit een andere hoek gezien. De staldeur in de voorgevel moet nog geplaatst worden. De komende weken is het nog topdrukte op het bedrijf. De kippen komen 20 maart.

 • De Ronde heeft tien Poolse systeembouwers aan het werk. Zij bouwen op beide leeflagen vijf rijen van het Natura Step-systeem. Volgens informatie van De Ronde bouwt hij de tweede Nederlandse etagestal waar met dit volièresysteem wordt gewerkt. De maximale dakgoothoogte in gemeente Midden-Drenthe is vastgelegd op 5 meter. „We zijn daarom een meter de grond ingegaan”, vertelt De Ronde.

 • Dit is de bovenverdieping van de stal. Twee maanden voordat de kippen komen, kan De Ronde zich nog maar moeilijk voorstellen dat hier straks 30.000 hennen rondscharrelen. Beide leeflagen worden verlicht met tl-lampen. Boven hangen 108 lampen, beneden zijn dat er 180. De Ronde: „Het witte doek weerkaatst het licht, waardoor je op de bovenverdieping minder lampen nodig hebt.”

 • Via twee lichtstraten in de zijwanden van de stal komt er zowel op de onderverdieping als op de bovenverdieping daglicht binnen. De inlaatventielen moeten nog geplaatst worden.

 • De 100 TPI-inlaatventielen liggen al klaar. Bijzonder aan deze inlaatventielen is dat ze afzonderlijk aanstuurbaar zijn.

 • De inlaatventielen hebben allemaal zo’n klein regelkastje. De ventielen werken elektrisch. „Deze luchtinlaatventielen moeten zorgen voor een mooie, egale luchtstroom. De tijd zal leren of het werkt”, vertelt De Ronde.

 • De serrestal staat vol met ijzer. Acht vrachtwagens brachten 225 ton ijzerwerk. De Ronde heeft goede ervaringen met volières van Big Dutchman. Op zijn bedrijf in Spier werkt hij met het Colony-systeem. „De Natura Step is in mijn ogen de verbeterde versie daarvan. De kippen kunnen in de Natura Step nog beter door het systeem bewegen. Daarbij ben ik erg tevreden over de service van Big Dutchman.”

 • René Oomkens (rechts) van Technisch Installatiebedrijf R. Oomkens verzorgt het installatiewerk in de stal. Zzp’er Patrick Holthaus stuurt de montageploeg aan. De mannen nemen veel werk uit handen, zo erkent De Ronde, die de bouwperiode niet als extreem hectisch ervaart. „De werkzaamheden op beide bedrijven gaan wel gewoon door, maar ik was daar op berekend.” Naast bedrijfsleider Jolanda Bakker heeft De Ronde nog een vaste medewerker in dienst en een aantal parttimers. Naast de kippen doet De Ronde in Spier ook aan verbreding.

 • Met een serrestal is De Ronde goedkoper uit dan met een traditionele (etage)stal. De ondernemer heeft de precieze bouwkosten nog niet scherp, maar raamt deze op twee tientjes per kip. Daarbij moet gezegd dat hij voorafgaand aan de stalbouw nog twee bestaande stallen sloopte. Ook koos hij voor een stal met een nieuw eierlokaal (inclusief nieuwe palletiseerrobot) en een inpandige mestopslag.

 • Op deze foto is goed te zien dat de stalvloer een meter onder de grond ligt. De stalbouw kon de voorbije weken volgens planning doorgaan. „We hebben geluk gehad”, vertelt Patrick Holthaus.

 • Dit is de achterzijde van de stal. Hier komt een mestdrogingsinstallatie en wordt ruimte vrijgemaakt voor mestopslag. De Ronde weet nog niet voor welke drogingsinstallatie hij kiest.

 • Een overzicht van de stal. Het dak is gemaakt van twee lagen HDPE-doek (polyethyleen). Daartussenin zit 10 centimeter glaswolisolatie. Het staldak bestaat uit één geheel. Het staldak moet 15 tot 20 jaar meekunnen. „Een staldak vervangen na 20 jaar is niet zo spectaculair hoor. Dat is geen bezwaar voor mij”, aldus De Ronde. Binnenkort meer foto’s van de stal op deze site.

Of registreer je om te kunnen reageren.