Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:16 feb 2012

Gezinsbedrijf met 75.000 leghennen

Dries en Maaike Braaksma houden in het Friese Niawier 75.000 legkippen in drie stallen. Het bedrijf breidde vorig jaar uit met een nieuwe stal voor 30.000 hennen.

Foto

 • Dries (50) en Maaike (47) Braaksma houden in het Friese Niawier 75.000 witte leghennen. De dieren zijn verdeeld over drie stallen. De ondernemers werken met twee dierleeftijden. „We wilden aanvankelijk met een leeftijd werken. De vergunning voor de nieuwe stal liet echter ietwat op zich wachten”, vertelt Dries Braaksma. Wat diergezondheid betreft brengt het werken met meerdere leeftijden risico’s met zich mee, zo geeft de ondernemer toe. Het werken met twee leeftijden heeft echter ook voordelen. Er is meer arbeidsspreiding en de huisverkoop kan altijd doorgaan met eigen eieren. Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Dit is het bedrijf van de Braaksma’s. De dieren worden gehouden in de drie rechter stallen. Dries’ vader begon in 1969 met het houden van 10.000 vleeskuikens. De pluimveetak werd in 1994 serieus uitgebreid. Toen werden twee stallen bijgebouwd en groeide het aantal dieren van 23.000 naar 100.000. In april 2003 schakelde het bedrijf over op leghennen. „Ik wilde niet meer verder met de vleeskuikens. Ik stond er niet meer achter”, vertelt Dries Braaksma. Toen de vogelpest de kop op stak kregen de ondernemers met ontheffing van het ministerie een koppel hennen uit Drenthe. „We hadden net €10 per kip geïnvesteerd in de omschakeling. We konden het ons niet permitteren lang leeg te staan”, aldus Braaksma.

 • In 2011 groeide het bedrijf. Er werd een nieuwe stal bijgebouwd voor 30.000 hennen. Het bouwblok was aanvankelijk te klein, waardoor een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk was. Bij het bedrijf hoort nog 7 ha bouwland. Deze grond wordt verhuurd aan een akkerbouwer. „We hebben jarenlang groente verbouwd voor Holland Crop. Daar zijn we mee gestopt”, zegt Dries Braaksma. De leghennenhouder is geen voorstander van uitloopkippen. De grond, die deels aan de andere kant van de doorgaande weg ligt, is daar ook niet geschikt voor.

 • De linker stal werd in maart 2011 in gebruik genomen. De windmolen - achter de silo's is een deel van een wiek zichtbaar - hoort niet bij het bedrijf. Deze is eigendom van een familielid van de Braaksma's. De ondernemers ontvangen een vergoeding voor het feit dat de molen bij hen op het erf staat.

 • De overstap van vleeskuikens naar leghennen is de Braaksma’s goed bevallen. „Ja, super. We zijn blij dat we dat hebben gedaan”, vertelt Dries Braaksma met een glimlach. De leghennenhouder is blij met de technische resultaten van de afgelopen rondes. „De legperiode in de bestaande stallen duurde de vorige ronde exact 463 dagen. De hennen legden in die periode gemiddeld 419,2 eieren. Het gemiddelde legpercentage was 93,7, met een voederconversie van 2,1”, zegt Braaksma.

 • Het werken in de nieuwe stal is plezierig. Dat komt mede door de lichtinval vanuit de nok van de stal.

 • De ondernemers werken in alle stallen met volièresystemen van Farmer Automatic. In 2003 was dat een van de eerste bewezen systemen, zo kijkt Braaksma terug. „Het is ons eigenlijk altijd goed bevallen.”

 • Deze hennen zijn 60 weken oud. Ze gaan in juni weg. De hennen in de andere twee stallen zijn ouder. Die worden binnenkort vervangen.

 • Het percentage grondeieren in de nieuwe stal is slechts 0,5 procent. In de twee andere stallen ligt dat percentage boven de 2 procent. „De stalbouw ging in oktober 2010 van start. In die periode begon ook de nieuwe ronde in de twee bestaande stallen. De kippen hebben de hele bouwperiode ‘meegemaakt’. Het was een hectische periode. We hebben toen iets minder aandacht aan de hennen besteed. Het percentage grondeieren konden we later niet meer terugschroeven”, vertelt Braaksma. In de twee stallen vindt de leghennenhouder dagelijks in totaal 600 tot 800 grondeieren. Het meerwerk schat hij in op een uur per dag.

 • De eieren gaan met elevators naar de eierband...

 • ...via een ondergrondse eierband gaan de eieren naar het eierlokaal.

 • Het eierlokaal bevindt zich in de voorzijde van een voormalige vleeskuikenstal. Deze stal was te laag om ingericht te worden met een volièresysteem. Het eierlokaal staat los van de kippenstallen en is daardoor stofvrij.

 • De palletlader werd nog voor de laatste uitbreiding aangeschaft. De Braaksma's hebben drie kinderen. Die zitten nog op school. Beide zoons helpen regelmatig mee op het bedrijf. Het is echter nog niet zeker of ze in de toekomst het bedrijf overnemen. „Ze moeten het zelf willen. Het is absoluut geen verplichting. Het lijkt ons goed dat ze eerst ergens anders in de keuken kijken", aldus Dries Braaksma.

 • De ondernemers doen aan huisverkoop. De verkoop gaat op basis van goed vertrouwen. „Het is hier zelfbediening", zegt Maaike Braaksma. „Wij gaan er vanuit dat bezoekers van ons bedrijf ook netjes voor hun eieren betalen."

 • De achterzijde van de voormalige pluimveestal - waarin dus ook het eierlokaal is gevestigd - wordt gebruikt als mestopslag. Via een transportband gaat de mest vanuit de legstallen naar de opslag. De mest wordt geëxporteerd naar Duitsland. Braaksma onderzoekt de mogelijkheden voor de realisatie van een mestdrooginstallatie op zijn bedrijf.

Eén reactie

 • Mulders

  misschien een idee om de tekst niet OP de foto's te zetten en een zelfde systeem in te voeren als op de oude site.

Of registreer je om te kunnen reageren.