Pluimveehouderij

Foto & video 1099 x bekeken laatste update:16 feb 2012

Duitse stal met Nederlands tintje

Nederlandse techniek en een Nederlands broedeicontract geven de nieuwbakken Duitse pluimveehouder Hermann Kempkes in Laar (D.) vetrouwen voor de toekomst.

Foto

  • Hermann, Andrea, Rika en Johann Kempkes bouwden in Laar (D.) twee nieuwe ouderdierenstallen. „We hebben 100 stuks melkvee, maar in die tak gaan we het rustiger aan doen vanwege mijn rugproblemen’, vertelt Hermann Kempkes. Foto's en tekst: Fabian Brockötter

  • De linker stal is 115 meter lang en 14,5 meter breed en herbergt 10.000 dieren. Onder het dak van deze stal heeft Kempkes een aparte hanenstal ingericht van 14,5 meter lang en 8 meter breed. De rechter stal is 115 meter lang en 25 meter breed. In deze stal houdt het bedrijf 20.000 dieren.

  • Schulz Systemtechnik uit Visbek richtte de stal in en plaatste onder andere de nesten van Vencomatic. Voor de broedeiafzet vertrouwt Hermann Kempkes op Nederland. Hij sloot een contract af met Probroed, waardoor hij voor de Nederlandse vleeskuikenmarkt zal produceren.

  • De stalbouw is overgelaten aan Duitse aannemers, vooral omdat stallen in Duitsland aan andere regels moeten voldoen dan in Nederland. Zo is daglicht verplicht en is achter de stal een voor Duitse stallen typische luchtwasser geïnstalleerd. De uitgaande stallucht wordt via een doek op een waterbad geduwd en de luchtstroom wordt daarna afgebogen naar boven. Stof wordt zo afgevangen in het waterbad.

  • Omdat ook het werk in de vermeerdering een aanslag kan zijn op de rug ontwikkelde Hermann Kempkes in eigen beheer een railsysteem in de stal, waarlangs hij een plateau kan bewegen om grondeieren en dode dieren dragen tot een minimum te beperken. „Het idee is min of meer geleend van de manier waarop vroeger in de legsector eieren werden verzameld. Ik denk dat het mij goed kan helpen.’’

  • Een detail van het Grando-nest.

  • De bouwperiode is achter de rug. De productie kan beginnen. Familie en vrienden wensen de pluimveehouders veel succes en geluk in de nieuwe stallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.