Pluimveehouderij

Foto & video 1592 x bekeken

Van scharrel over op brede volières

Op Pluimveebedrijf Somer vof in Dronten zijn twee scharrelstallen heringericht met een extra breed volièresysteem van Farmer Automatic.

Foto

 • Op Pluimveebedrijf Somer vof in Dronten zijn nadat het vorige koppel hennen op 17 juli was geruimd, twee scharrelstallen heringericht met een extra breed volièresysteem van Farmer Automatic. Afgelopen dinsdag, 19 september, kwamen de nieuwe jonge hennen, net als het vorige koppel Lohmann Lite.
  Foto's: Jan Willem Schouten en Hans Bijleveld, tekst: Hans Bijleveld

 • Harry (44) en Miranda (38) Somer kochten in 2004 een voormalig vermeerderingsbedrijf met drie stallen en gingen er scharrelkippen in houden. In totaal 23.000 stuks.

 • In 2006 richtten Harry en Miranda de grootste stal (14,4 x 60 meter) in als volièrestal. Ze plaatsten er drie rijen van het Farmer Automatic-volièresysteem. De stal biedt plaats aan 14.000 scharrelkippen, 5.750 meer dan met de traditionele scharrelinrichting.

 • Dit jaar wilden ze een van de twee scharrelstallen (beide 12,4 x 60 meter) ombouwen tot volièrestal, ook met het Farmer Automatic-systeem. Harry: „Dat had zich inmiddels bij ons bewezen. Het werkt prettig en we hebben er weinig grondeieren.” Tijdens het gesprek met Farmer Automatic bleek dat deze fabrikant nu ook een extra brede uitvoering heeft, met 2,5 meter brede stellingen in plaats van de gangbare 2 meter. „Met twee van die brede stellingen kunnen we per stal zo’n 800 hennen minder houden dan met drie rijen van de standaardbreedte, maar hebben we geen mestdroging of warmtewisselaar nodig. Het bleek financieel aantrekkelijk om beide scharrelstallen met de bredere stellingen in te richten.”

 • De gangpaden tussen de drie rijen in de in 2006 heringerichte stal zijn ongeveer een meter breed. De hennen kunnen de hele stalvloer als strooiselruimte benutten. Tussen stelling en zijmuur zit 3,2 meter.

 • Het gangpad tussen de twee volièrerijen in de twee nu heringerichte stallen is 1,20 meter breed. De ruimte tussen volièrerij en zijmuur meet 3,1 meter. Ook in deze stallen is de hele stalvloer strooiselruimte.

 • De staanders van de drie etages hoge volièrestellingen zijn aan de zijkant ’afgerond’, om te voorkomen dat ze het plafond raken.

 • Hennen kunnen drinken uit nippels voor de legnesten op de tweede etage en uit nippels op de eerste etage.

 • Boven op het systeem, op de derde etage, bevinden zich de voergoten.

 • Een van de twee 2,5 meter brede en drie etages hoge volièrestellingen.

 • In elke stal zaten 36 TPI-inlaatventielen. Omdat er nu in elke stal 11.900 hennen kunnen (bijna 6.000 meer dan met de scharrelinrichting) is extra ventilatiecapaciteit nodig. Daarom zijn er per stal acht inlaatventielen en is achter in elke stal een ventilator bijgeplaatst en zijn de twee minimumventilatoren vervangen door twee iets grotere, computergestuurde ventilatoren.

 • De eieren komen (over een tijdje) vanuit de legnesten op de eierband.

 • Elevatoren aan de voorkant van de volièrestellingen brengen de eieren van de eierband op een stijlenband die voor de drie stallen langsloopt. „Twee in plaats van drie volièrerijen per stal spaart per stal een elevator uit.”

 • In het in 2009 nieuwgebouwde eierlokaal staat een (tweedehands) Moba 100-inpakker. Eerder gebruikten Harry en Miranda een Prinzen-inpakker, die de vorige bedrijfseigenaar gebruikte voor de broedeieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.