Pluimveehouderij

Foto & video 2315 x bekeken 2 reacties

Stal met opvallende scheidingswanden

Maatschap Groeneveld-Zwaneveld bouwt in Sint Jansklooster een nieuwe volièrestal voor 42.000 legkippen. De leghennenhouders kozen in de nieuwe stal voor opmerkelijke scheidingswanden.

Foto

 • Jan Zwaneveld (34) heeft samen met zijn vrouw een leghennenbedrijf in Sint Jansklooster (Ov.). Nadat hij samen met zijn vrouw en schoonouders in 2004 het bedrijf had gekocht, veranderde er veel. Zwaneveld begon met 20.000 leghennen in twee traditionele scharrelstallen. Een van de stallen werd omgebouwd tot Freiland-stal voor 22.000 kippen. De andere stal maakte plaats voor een nieuwe volièrestal voor 42.000 leghennen.

  Tekst en foto’s: Bouke Poelsma

 • Dit is de achterzijde van de nieuwe volièrestal. Door de vele regenval is het buiten erg nat. Dit belemmert de bouw niet. De ruwbouwwerkzaamheden werden gedaan in het droge voorjaar. Het duurde enige tijd voordat Zwaneveld kon beginnen met de stalbouw. „Ik ben zelf begonnen aan het vergunningentraject. Het bestemmingsplan moest worden gewijzigd. Dat kostte veel tijd en moeite. Na een halfjaar heb ik de portefeuille daarom overgedragen aan Hoeve Advies.”

 • Vanaf het bordes van de warmtewisselaar heeft Zwaneveld straks een prachtig zicht op de stal. „Ik denk dat ik tijdens de ronde meerdere keren op een stoeltje ga zitten om vanaf hier naar de kippen te kijken.”

 • De stal is 110 meter lang en 22 meter breed en is ingericht met vijf rijen van het Natura Colony-systeem van Big Dutchman.

 • Een detailfoto van het systeem.

 • Wat opvalt in de stal zijn de bijzondere scheidingswanden in de buitenste gangpaden. Hier hangen gedeeltelijk kettingen. „Er moet een duidelijke scheiding zijn tussen de compartimenten. Met de kettingen zorg ik daarvoor”, vertelt Zwaneveld glimlachend. Hij bekent eerlijk dat hij er schik in had om hierover de discussie aan te gaan. Tegelijkertijd ziet hij ook de voordelen ervan. „Het gebeurt soms dat de kippen ergens van schrikken. Ze lopen dan met honderden tegelijk een kant op. Deze kettingen bieden dan een doorgang en voorkomen dooddrukkers.”

 • Er zijn nog meer voordelen, zo vindt Zwaneveld. „Je kunt doorlopen zonder dat je een deur hoeft open te doen. Voor de kippen zijn de kettingen bovendien leuk afleidingsmateriaal. Het gebeurt wel eens dat er een kip tussen de kettingen doorglipt, maar over het algemeen blijven ze er achter. ”

 • De kettingen zijn met tie-wraps (kabelbinders) vastgemaakt. Zwaneveld zweert bij de tie-wraps. In de systeemrijen is het afrastermateriaal van de scheidingswanden overal vastgemaakt tie-wraps. „Ook dit heb ik gedaan om dooddrukkers te voorkomen. De tie-wraps zijn stevig, maar knappen vanzelf als aanstormende kippen er druk op zetten.”

 • De eieren worden ingepakt met een Moba 100. Aangezien de nieuwe volièrestal nog niet in gebruik is, worden alleen de eieren uit de Freiland-stal nu met deze inpakker verwerkt. Dat zorgt voor een flinke overcapaciteit. „Het gaat nu als een tierelier”, vertelt Zwaneveld glimlachend.

 • Een zijaanzicht van de Freiland-stal. Zwaneveld draaide een uitstekende laatste ronde. „Het legpercentage lag 45 weken boven de 90. We piekten op 97,8 %. We hebben 33,17 eitjes geplust op de norm van de Dekalb. Die ligt op 339,5. Wij zaten op 372,7.” De voederconversie over de gehele ronde was 2,02. De uitval was 6,7 %.

 • Zwaneveld zet zelf een deel van de eieren af. „Het gaat wekelijks om zo’n 10.000 eieren”, vertelt hij.

 • De nieuwe volièrestal kost tussen €23,50 en €24 per kip. Zwaneveld investeerde flink in energiezuinige maatregelen. Meer hierover staat in de nieuwe Pluimveehouderij, die later deze maand verschijnt.
  Op 30 september kunnen belangstellenden een kijkje nemen op het leghennenbedrijf in Sint Jansklooster. Bezoekers zijn welkom tussen 13.30 en 17.30 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Philippe Keirse

  slim gezien om kettingen te gebruiken voor afscheiding.

 • VictorHugo

  I'm not sure if I'm correct in assuming that the chains serve as a 'gate' between various sections or even groups of birds - would that be correct? This seems to very clever. It seems that the chains are approximately 75 mm apart. Will that also be correct? Thanks for any response. Good luck with the new house. I'm not sure what is meant by a volière stal though. Good luck from Cape Town.

Of registreer je om te kunnen reageren.