Pluimveehouderij

Foto & video 1749 x bekeken

Opfokbedrijf kiest voor zonnepanelen

Het gemengde bedrijf van Theo Weijers in Azewijn (Gld.) heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. De voorlopig laatste stap is het plaatsen van 1.080 zonnepanelen op drie staldaken.

Foto

 • Theo Weijers (47) heeft in het Gelderse Azewijn een gemengd bedrijf met 65.000 opfokhennen en 30 melkkoeien. Bij het bedrijf hoort 20 hectare grond.
  Foto’s: Hans Prinsen, tekst: Bouke Poelsma

 • De opfokhennen worden gehouden in twee stallen. De meest linkse stal dateert van 2007. De nieuwste stal staat uiterst rechts op de foto. Deze stal is vorig jaar gebouwd en in februari van dit jaar in gebruik genomen. Voordat de bouw in oktober 2010 van start ging, werden drie verouderde stallen gesloopt. Tussen beide pluimveestallen staat de rundveestal. • Theo Weijers’ vader begon in 1965 met het opfokken van leghennen. „Tot op de dag van vandaag zijn we dat blijven doen”, vertelt Weijers. Toen de pluimveetak enkele jaren geleden toekomstklaar werd gemaakt, besloot Weijers te stoppen met de melkveetak. In 2006 verkocht de ondernemer zijn quotum en stopte hij met melken. Ruim drie jaar later pakte hij de draad toch weer op. „Ik miste de koeien en ben weer begonnen met melken”, vertelt Weijers, die aangeeft dat de combinatie van beide bedrijfstakken hem uitstekend bevalt.

 • De daken van de opfokstallen en de rundveestal worden voorzien van zonnepanelen. Twee jaar geleden liet Weijers een energiescan van de gemeente Montferland doen. Daaruit bleek dat hij zonder zonnepanelen eigenlijk geen energie meer kon besparen.

 • Voor beide staldaken zijn in totaal 1.080 zonnepanelen nodig. De panelen leveren op jaarbasis 200.000 kWh stroom op. Weijers werkt samen met het bedrijf Horizon Energy bv. Beide partijen hebben de helft van het totale aantal panelen. Weijers investeerde €200.000 in de zonnepanelen. Dit bedrag verwacht hij in tien jaar terug te verdienen.

 • De panelen worden geplaatst door Kremer.

 • Het plaatsen van de zonnepanelen is een flinke klus. De werklieden zijn in totaal 8 weken bezig om de panelen op de daken te leggen en te installeren.

 • Dit is de nieuwe stal. Op de foto is te zien dat enkele vierkante meters staldak niet vol zijn gelegd met zonnepanelen. Vanwege schaduwvorming van de voersilo’s zouden panelen hier niet efficiënt zijn.

 • Deze Inverters – waarvan er in totaal 12 zijn op het bedrijf - zetten de gelijkstroom van de zonnepanelen om in wisselstroom. In de oude situatie gebruikte Weijers op jaarbasis zo’n 50.000 kWh stroom. In de nieuwe situatie verwacht hij zeker niet meer nodig te hebben. De stroom die hij zelf niet nodig heeft, gaat naar het open net. De pluimveehouder levert aan Greenchoise. Hij beurt 7 cent per kWh (subsidie 2009).

 • Dit is de klimaatcomputer in de nieuwe stal.

 • De lampjes staan uit. Net na de eerste ronde is het weer even wachten tot er nieuwe kuikentjes komen. Aan het einde van de ronde werden er tijdelijk geen zonnepanelen geplaatst. „De kippen in de andere stal hadden weinig last van de werklieden op het dak. Dat viel 100 procent mee”, vertelt Theo Weijers.

 • Beide stallen zijn ingericht met het Nivo Varia-opfoksysteem van Vencomatic.

 • Door met zowel witte als zwarte roosters te werken, raken de kippen gewend aan verschillende kleuren roosters.

 • De luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stal.

 • Close-up van de drinklijn.

 • De nieuwe stal is voorzien van een hygiënesluis. Deze heeft drie douches.

 • Het opfokbedrijf van Theo Weijers heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan.„Ik ben best trots op wat hier nu staat”, zegt de pluimveehouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.