Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Investeren in energiezuinige volièrestal

Maatschap Groeneveld-Zwaneveld bouwt in Sint Jansklooster (Ov.) een volièrestal voor 42.000 leghennen. De maatschap zette in op een energiezuinige stal.

Foto

 • Maatschap Groeneveld-Zwaneveld heeft in Sint Jansklooster (Ov.) een leghennenbedrijf met twee stallen. Naast de Freilandstal – waarin 22.000 kippen worden gehouden – verrees een volièrestal voor 42.000 dieren. Op de foto poseren Jan Zwaneveld (34) en Lutien Groeneveld (37) met hun kinderen Hannelotte (3) en Jop (1).


  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Een vooraanzicht van het pluimveebedrijf. Rechts achter het bedrijfsbord staat de Freilandstal. De nieuwe volièrestal staat links achter het woonhuis. Lutien werkt parttime als nutritionist bij Agrifirm. Jan houdt mede daarom de vrijdagen vrij voor zijn opgroeiende kinderen. „Het gezin is belangrijk. Daar wil ik tijd voor vrijhouden.” Medewerker Arjen staat nu voor 10 uur per week op de loonlijst. Zwaneveld vindt het belangrijk dat hij kan terugvallen op iemand die het bedrijf – mocht dat nodig zijn – tijdelijk kan overnemen. „Dat maakt ons minder kwetsbaar. Ik kan bij wijze van spreken zo een been breken.”

 • De voersilo’s staan achter het eierlokaal, tussen beide stallen in. Jan en Lutien kwamen in 2004 op het leghennenbedrijf in Sint Jansklooster. Tot dit jaar zaten ze in maatschap met de ouders van Lutien. „Mijn schoonouders hebben in Groningen grond verkocht voor het project Meerstad. Daardoor werd het financieel mogelijk om dit leghennenbedrijf te kopen.” Jan en Lutien veranderden veel op het leghennenbedrijf. Ze begonnen er enkele jaren geleden met 20.000 kippen in twee traditionele scharrelstallen. Nu staat er een Freilandstal en een volièrestal en ligt de opzetcapaciteit boven 60.000 dieren.

 • Een zijaanzicht van de nieuwe stal. De stal is 110 meter lang. De stal heeft geen goten. „We zitten hier in een bosrijke omgeving. Goten komen hier vol met bladeren en rotzooi te zitten”, vertelt Zwaneveld. Via drains in de grond gaat het hemelwater richting een slootje naast de stal.

 • De stal is ingericht met vijf rijen van het Natura Colony-systeem van Big Dutchman. Volgens Jan Zwaneveld is dit een systeem dat zich in meerdere stallen al voldoende bewezen heeft. Jan en Lutien stapten in 2004 blanco de sector in. De eerste drie ronden draaiden ze op voergeldbasis. „Ik ben wel een echte kippenboer”, vertelt Jan met een glimlach.„Het is hartstikke leuk.”

 • Met onder meer een verduisterbare lichtstraat in de nok van de stal wil maatschap Groeneveld-Zwaneveld energie besparen.

 • De verticale tl-verlichting wordt per systeemrij naar behoefte ingezet.

 • Enkele lichtmeters in de stal staan in verbinding met de stalcomputer. Zo wordt er altijd naar behoefte verlicht in de stal. Het voordeel van de lichtstraat in de nok van de stal wordt zo optimaal benut.

 • Dit zijn de Cone-ventilatoren in de achtergevel van de stal. Maatschap Groeneveld-Zwaneveld koos bewust voor overcapaciteit. De motoren van de ventilatoren hoeven dan niet voluit te draaien, zodat energie wordt bespaard. Dat de warmtewisselaar van Plettenburg op een bordes is geplaatst, is volgens de ondernemer ook een stukje efficiëntie. De bouwkosten van de stal liggen tussen €23,50 en €24 per kip. De meerkosten van deze energiebesparende maatregelen bedragen €55.000. Die hopen de leghennenhouders na vijf jaar te hebben terugverdiend.

 • Een deel van de luchtinlaat wordt verzorgd door deze rolluiken in de kopgevel. „We hebben bewust gekozen voor een hoge stal met veel volume. Dat is puur vanwege een optimale ventilatie. Met de gedeeltelijke luchtinlaat via de kopgevel willen we de luchtsnelheid in de stal verhogen.”

 • De stalwanden zijn voorzien van speciale antikeverstrips. „In de voormalige scharrelstal hadden we veel last van kevers. Die vraten het isolatiemateriaal op”, vertelt Jan Zwaneveld.

 • Het bedrijf koos voor opvallende scheidingswanden. Meer hierover in de reportage die we eerder deze maand maakten op het leghennenbedrijf.
  Op 30 september houdt maatschap Groeneveld-Zwaneveld open dag aan de Halleweg 2 in Sint Jansklooster. Bezoekers zijn welkom tussen 13.30 en 17.30 uur.

Eén reactie

 • no-profile-image

  iemand

  Mooie stal! beter last van kevers dan van bloedluis.

Of registreer je om te kunnen reageren.