Pluimveehouderij

Foto & video 3655 x bekeken 1 reactielaatste update:12 okt 2012

Eindelijk uitbreiding op thuislocatie

Vleeskuikenhouders Erik en Miranda van Doorn konden na 25 jaar eindelijk een stal bijbouwen.

Foto

 • Erik (42) en Miranda (45) van Doorn bouwen in Heeswijk-Dinther (N.-Br.) een nieuwe vleeskuikenstal voor 40.000 dieren. Met de uitbreiding groeit de capaciteit op het bedrijf naar 115.000 vleeskuikens.
  De Van Doorns houden in Maren-Kessel – op 17 kilometer van de thuislocatie – nog eens 130.000 kuikens.
  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Bouke Poelsma

 • De stal is 90 meter lang en 20 meter breed. Tot vorig jaar was het vergunningtechnisch niet mogelijk om uit te breiden. „We zitten hier in een bosrijke omgeving en hadden te makken met strenge ammoniakwetgeving. We mochten alleen uitbreiden als we gingen werken met een luchtwasser. Dat zag ik niet zitten. Gelukkig veranderde de regelgeving. Ik ben blij dat we nu toch op deze manier konden bouwen. Zo blijft deze locatie ook in de toekomst de moeite waard”, zegt hij.

 • „In 1988 besloten we dit bedrijf te huren. Een jaar later zijn we hier ook gaan wonen. In 1994 hebben we het bedrijf definitief gekocht”, vertelt Erik van Doorn. De vleeskuikenhouder begon met 75.000 kuikens. Hij kan de capaciteit op de thuislocatie nu dus eindelijk opschroeven. Naast de vleeskuikens hielden de Van Doorns ook jarenlang vleesvarkens. In Lith (N.-Br.) hadden ze 2.700 plaatsen. De ondernemers verkochten dit bedrijf twee jaar geleden. Plannen om een nieuw varkensbedrijf te beginnen, liepen in het honderd. De Van Doorns kochten later het vleeskuikenbedrijf in Maren-Kessel.

 • Het bord bij de doorgaande weg is vooral handig voor chauffeurs. „Er zitten meer vleeskuikenbedrijven in deze omgeving”, legt Van Doorn uit.

 • Dit is stal 1. Deze is gebouwd in 1976. De stal is net als de andere stallen op het bedrijf enkele jaren geleden compleet gerenoveerd en is nu – net als stallen 2 en 3 – voorzien van Wesselmann-heaters. Ook de erfverharding is vernieuwd.

 • Dit is stal 2. Die is gebouwd in 1978. Links van de stal staat de werktuigenberging met kantine. Die is gebouwd in 1998.

 • De bouw van de nieuwe stal ging in mei dit jaar van start. De prefab betonelementen lopen een halve meter door de grond in. „Dat is om warmte vast te houden”, legt Van Doorn uit.

 • Deze stallen staan dicht bij elkaar. Dat geldt ook voor de voersilo’s. De drie mengvoersilo’s en een tarwesilo passen net tussen de stallen in. „Voor deze stallen gebruiken we één voerweger”, zegt Van Doorn. De vleeskuikenhouder voert al sinds 1996 tarwe bij, tot ruim 40 procent.

 • Een overzichtsfoto van de nieuwe stal. Van Doorn koos voor verticale tl-verlichting. „Dat hebben we in Maren-Kessel ook. Het bevalt ons goed. De lampen zijn dimbaar tot nagenoeg het nulpunt. Deze hoogfrequente tl-lampen komen gemiddeld aan 50.000 branduren, zo is ons beloofd”, vertelt de vleeskuikenhouder.

 • In de stal hangen vier Wesselmann-heaters. „Ik heb gekozen voor Duitse degelijkheid”, lacht Van Doorn.

 • Op deze foto is een blauw pistool te zien. „Die is voor het schoonmaken van de heater. Dat gebeurt met perslucht”, legt Van Doorn uit.

 • Van Doorn kan de inkomende lucht direct koelen. Boven ieder luchtinlaatventiel zit een zogenoemde nozzle. „Deze hoge drukkoeling van 120 bar is vooral handig op warme dagen, zoals afgelopen zaterdag 3 september”, zegt Van Doorn.

 • De Wesselmann-heaters zijn oplierbaar. De motor op deze foto drijft het liersysteem aan. De drie waterleidingen op de foto maken deel uit van het zogenoemde Tichelman-systeem. De leidingen voeden de heaters met warm water. Het Tichelman-systeem is zo ingericht dat de waterdruk richting de vier heaters altijd op een constant niveau is. De onderste, zwarte leiding is voor de luchttoevoer naar de blauwe pistolen, die de heaters schoonblazen.

 • Rechts de klimaatcomputer, links de kast voor de frequentiegestuurde Wesselmann-heaters.

 • In de ketelruimte staat een cv-ketel van 900 kW. Rechts het buffervat. De ketelruimte is zo ingericht dat er in de toekomst ruimte is voor alternatieve brandstoftoevoer. „Op dit moment is dat voor ons nog niet interessant”, legt Van Doorn uit. „Wat arbeid betreft zitten we nu nog aan de goede kant. Met bijvoorbeeld een houtkachel wordt het lastiger, ook gezien onze tweede locatie op afstand.”

 • Warm water gaat via een ondergrondse leiding naar de stal. Deze pompen – de linker voor de oude stal, de rechter voor de nieuwe stal – slaan aan zodra de klimaatcomputer om warmtetoevoer vraagt. Een van de bouwlieden is enkele dagen voor de open dag bezig met isolatiewerkzaamheden.
  De open dag is op 9 september. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.30 uur welkom aan de Jan v/d Boomstraat 9 in Heeswijk-Dinther.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Peka

  Knappe boerin, mooi woonhuis en prachtige stalinrichting !

Of registreer je om te kunnen reageren.