Pluimveehouderij

Foto & video 1844 x bekeken

Bedrijf uitgebreid, bezwaren ten spijt

Vleeskuikenbedrijf Huna bv bouwt in Biezenmortel (N.-Br.) twee nieuwe stallen voor in totaal 77.500 dieren. De totale bedrijfscapaciteit groeit naar 156.000 vleeskuikens.

Foto

 • Patrick (39) en Elvera (39) van den Hurk breiden hun vleeskuikenbedrijf in Biezenmortel (N.-Br.) uit. Dat ging niet zonder slag of stoot. Vanwege enkele bezwaren van omwonenden moesten zij wachten totdat de Raad van State haar fiat gaf aan de bedrijfsuitbreiding.
  Foto’s: Fotoburo Bert Jansen, tekst: Bouke Poelsma

 • Een vooraanzicht van de twee nieuwe stallen. Er staan nu zes stallen op het bedrijf.

 • Er zitten twee vijzels aan de silo…

 • …de beide stallen hebben elk hun eigen voerweger. „Zo kan ik per stal gericht voeren en heb ik snel een duidelijk overzicht”, vertelt Patrick van den Hurk, die naast het eigen bedrijf een fulltime baan heeft als hoofd afdeling vleespluimvee bij Coppens Diervoeding. Vrouw Elvera is samen met moeder Toos verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het eigen bedrijf. Waar nodig – zoals bij arbeidspieken – springt Van den Hurk zelf ook bij.

 • Een overzicht van een van de nieuwe stallen. In deze stal draaide het bedrijf al een ronde. Dat ging goed. Op de open dag is deze stal ook in gebruik. Zo kunnen bezoekers met eigen ogen de kuikens zien.

 • Van den Hurk koos voor Wesselmann-heaters. „Die sluiten het best aan op mijn keuze voor vloerverwarming”, legt hij uit.

 • Van den Hurk koos voor Chore-Time voerpannen en drinklijnen van Spark. „Daar werken we ook mee in de andere stallen. Dat bevalt goed.”

 • In de nieuwe stallen wordt gewerkt met nokventilatie. De lucht die via deze ventilatoren de stal verlaat, wordt ook verticaal uitgeblazen. Achter de stal bevindt zich een kap, met een opening naar boven.

 • De staldeuren in de zij- en achtergevel van de stal worden op deze manier beschermd tegen snelle slijtage.

 • De nieuwe stallen hebben elk 5 van dit soort aansluitpunten voor hoge drukreiniging. Ook aan de voorgevel van de stal zit zo’n aansluitpunt.

 • De erfverharding loopt iets schuin af. Het reinigingswater loopt vanzelf naar de putjes aan het eind van de erfverharding. Het reinigingswater wordt opgevangen in een bezinkbak van 60 kuub. Daar wordt de dikke fractie van de dunne fractie gescheiden. Van den Hurk mag de dunne fractie terugpompen naar het riool. De dikke fractie wordt later uitgereden over het land. Tijdens de ronde is de bezinkbak afgesloten. Het hemelwater loopt via de putjes dan rechtstreeks de sloot in. Van den Hurk kan dit met kranen reguleren.

 • Enkele dagen voor de open dag wist Van den Hurk nog niet precies hoe hij de kuikens aan de bezoekers wilde laten zien. Hij twijfelde tussen het plaatsen van een groot kozijn onder de half openstaande roldeur en een tijdelijk doorkijk via de tunnelventilatie in de voorgevel. Benieuwd wat het geworden is?
  Vleeskuikenbedrijf Huna bv houdt op vrijdag 16 september open dag. Bezoekers zijn tussen 14.00 en 18.00 uur welkom aan de Winkelsestraat 2a in Biezenmortel.

  Kijk voor een uitgebreide bedrijfsreportage binnenkort in de nieuwe Pluimveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.