Pluimveehouderij

Foto & video 3014 x bekeken

Vermeerderingsstallen vol innovaties

Maatschap Kuipers-De Jong bouwt in Dalfsen (Ov.) twee nieuwe vermeerderingsstallen. De pluimveehouders investeren flink in innovaties.

Foto

 • Mts. Kuipers-De Jong bouwt in Dalfsen (Ov.) twee nieuwe stallen voor vleeskuikenouderdieren. Op de foto poseren van links naar rechts Jurjën (29), Ruth (57) en Bart (19) Kuipers.
  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • De maatschap heeft verschillende bedrijfslocaties. Aan de Kampendwarsweg in Dalfsen, waar nu wordt gebouwd, stonden al twee stallen. Met nog eens twee stallen erbij groeit het aantal moederdieren hier van 16.000 naar 40.000. Aan de Peezeweg – op hemelsbreed 500 meter afstand – houdt de maatschap 3.000 moederdieren. In het Friese Makkinga houdt het bedrijf in vier stallen nog eens 28.000 Cobb-moederdieren. Deze locatie wordt gerund door bedrijfsleiders Aljo en José de Vries.

 • „Van Pijkeren bouwt naast de stallen ook de fraaie bedrijfswoning en dat mag best wel eens gezegd worden", vindt Jurjën Kuipers. Het ontwerp voor de woning is vooral van de hand van Ingrid, de vrouw van Jurjën. Ruth en Ans Kuipers zullen zich in deze woning aan de Kampendwarsweg vestigen. Jurjën en Ingrid blijven op de 'oude' locatie aan de Peezeweg.

 • Een overzichtsfoto van een van de twee nieuwe stallen. Deze brede stal (26,5 meter) wijkt af van de andere drie stallen aan de Kampendwarsweg, die met een breedte van 13,5 meter een stuk smaller zijn. „Mijn vader is gewend om in/met smalle stallen te werken en wilde dan ook niet meteen twee brede stallen neerzetten. Hij is erg nieuwsgierig naar de resultaten in deze stal”, vertelt Jurjën Kuipers.

 • Een detailfoto van de beun. De beunen zijn 3 meter breed en hebben een lage opstap: 20 centimeter. Op de foto is goed te zien dat de maatschap in de nieuwe stallen werkt met mestputten. „We hebben zelf ervaring in verschillende type stallen”, vertelt Jurjën Kuipers. „Onze ervaring is dat je met een lage opstap het aantal grondeieren vermindert. Met een brede beun hebben alle hennen bovendien ruimte om op hoogte te slapen. Dat zorgt voor rust in de stal.” Op de foto is goed te zien dat er tochtgaten zitten in de opstap naar de beun. Daardoor wordt ook het strooisel in de scharrelruimte gedroogd. De luchtstroom, die wordt gecreëerd door de warmtewisselaar, moet hennen er van weerhouden om eieren in de scharrelruimte te leggen.

 • Ruth Kuipers kocht 25 jaar geleden het allereerste Jansen-legnest van Ab Jansen. Jaren later werken de pluimveehouders nog altijd met nesten van Jansen. De platen boven de nesten zijn oplierbaar. Dit vergemakkelijkt de controle op dode dieren. „Ik denk dat wij twee perfecte stallen hebben gebouwd", zegt Jurjën Kuipers. „Al zullen wij waarschijnlijk over een jaar alweer verbeterpunten zien." De stallen kosten €60 per dierplaats. Dat is exclusief pluimveerechten.

 • De nippelleidingen zijn geleverd door Brodhan Agri. De vermeerderaars kozen voor een dubbele nippellijn per zijde van de nesten. Op deze detailfoto is goed te zien dat er een onderbreking zit in de nippelleiding. Dit biedt hennen de gelegenheid om ongehinderd - tussen de drinkende dieren door - naar de legnesten te lopen. Om de drie meter is er zo’n doorgang.

 • Op deze foto is het volledig automatisch oplierbare voersysteem zichtbaar. Het voer is in 2,5 minuut de hele stal rond. „We hebben ook veel ervaring met andere voersystemen. In onze optiek werken voerkettingen voor moederdieren het beste. „Sleepkettingen hebben een hoge voercapaciteit en het onderhoud is eenvoudig. Voerpannen zorgen bijvoorbeeld voor schaduwplekken, waardoor je een grotere kans op grondeieren hebt”, stelt Jurjën Kuipers.

 • Vanwege de milieuvergunning koos de maatschap voor 100 procent nokventilatie. De ventilatoren hebben een lange uitloop van 2,5 meter en zorgen daarmee voor een warmtebuffer in de nok van de stal. „Die buffer kun je zien als extra isolatie”, zegt Kuipers. Op de foto zijn ook de hanenpannen zichtbaar.

 • Een van de installateurs is bezig om een van de rotrafeeders van VDL werkklaar te maken. In de nieuwe, brede stal hangen 21 van dit soort graanstrooiers. Die zijn zo in te stellen dat er geen graan op de beunen valt en dat 90 tot 95 procent van de totale scharrelruimte van graan wordt voorzien.

 • De maatschap hing ook in de bestaande stallen graanstrooiers op. In deze smalle stallen hangen nu 14 graanstrooiers.

 • Een foto van de verticale stalverlichting, die oplierbaar is tijdens het schoonmaken. „Deze tl-lampen zorgen voor een goede lichtverdeling in de stal. Je hebt minder lampen nodig dan bij horizontale verlichting.”

 • De inlaatventielen van Tulderhof hebben een zomer- en winterstand en worden automatisch aangestuurd door twee onafhankelijke motoren per stalzijde.

 • De nevelkoeling zorgt voor een constante luchtvochtigheid in de stallen. De stallen van de vermeerderaars in Dalfsen zijn meestal erg droog. „Er zijn heel weinig koudebruggen. Dit punt wordt zelden benoemd. Aan de buitenkant kun je niet zien of de stallen goed geïsoleerd zijn." Kuipers hoopt met de nevelkoeling ook op stofreductie als bijkomend voordeel.

 • Een installateur van Kosse is bezig met het elektrische van de Hotraco-besturingskasten.

 • Dit is een van de drie smalle stallen op het bedrijf. Deze stal is in 1999 in gebruik genomen.

 • Dit is de kleine quarantainestal voor de hanen op het bedrijf. Het stalletje heeft een oppervlakte van 70 vierkante meter. „Dit stalgedeelte is volledig afgesloten van de andere stallen op het bedrijf. We kunnen hier1 procent van het totale aantal hanen huisvesten. De quarantainestal biedt ons de gelegenheid om te kunnen schuiven met het inzetten van hanen.” De maatschap gaat werken met twee rassen: Ross en Hubbard. In Makkinga werkt het bedrijf met Cobb.

 • De donkere roosters op de luchtinlaatventielen zorgen voor lichtfiltering. „Dit is nieuw van Tulderhof. Deze roosters zijn eenvoudig en goedkoop. Ze filteren het licht niet voor 100 procent, maar zijn vele malen goedkoper dan ‘echte’ lichtfilters”, vertelt Jurjën Kuipers. De foto is aan de buitenzijde van de stal gemaakt. De damwand winddrukkappen worden hier nog geplaatst.

 • Met deze innovatieve Cobot broedcontainer-laadrobot van Vlastuin kan de maatschap snel en efficiënt broedkarren volladen. „Deze robot pakt automatisch de broedladen op en kan in één keer twee containers laden. Als we in de toekomst overgaan op trays, dan kan deze robot daar op worden aangepast. Er moet dan wel een andere grijper op”, zegt Kuipers.

 • Deze overzichtsfoto, waarop ook de inpakker van Prinzen te zien is, is genomen vanuit de bezoekersruimte op de eerste verdieping. Bezoekers kunnen via een aparte ingang in deze ruimte komen. Daar vandaan zien zij niet alleen de robot, maar hebben zij ook zicht op de dieren in de stal (zie foto 4).

 • De Flexbaan van Jansen is erg lang. Toch kunnen de vermeerderaars de eierband op snelheid instellen.

 • De Plettenburg-warmtewisselaar is op de twee nieuwe stallen aangesloten.

 • De dagvoorraadsilo’s staan tussen de stallen in. De pluimveehouders kozen bewust niet voor polyestersilo’s. „Deze silo’s zijn simpelweg mooier en passen beter in het landschap.”

 • De totale opslagcapaciteit van deze twee silo’s is 48 ton. De totale opslagcapaciteit op het bedrijf is zo’n 100 ton voer. In de verschillende silo’s op het bedrijf zitten graan, hanen- en hennenvoer. Het voer komt van Arkervaart.

 • Dit aggregaat fungeert als noodstroomvoorziening. „Dit aggregaat is geleverd door onze buurman, Handelsonderneming H.J. Overhein. Hij levert ons alle bijkomende zaken zoals de shovel en de hogedrukspuit", zegt Kuipers.

 • Aljo en José de Vries, de bedrijfsleiders van de locatie in Makkinga (Fr.) maakten tijd vrij om een dag mee te helpen met de bouwwerkzaamheden. Hier is het tijd voor koffie.

 • De maatschap stopte tien jaar geleden met de melkveetak. De focus kwam op pluimvee te liggen. De 30 hectare grond werd een tijd lang verhuurd. Een leegstaande ligboxenstal werd nog benut voor de rosémesterij. Sinds kort is de maatschap onder de noemer ‘Best Bief’ begonnen met het houden van vleeskoeien (Piemontese). De dieren komen overwegend van het fokbedrijf van Antonie van Gelder in Hoge Hexel (Ov.). „Dit is iets heel anders”, geeft Jurjen Kuipers toe. „Het is een extensieve tak. We streven naar een goed en duurzaam product. We willen echt meerwaarde creëren.” Best Bief gelooft in een korte keten, direct van de boer naar de klant. De klantenkring is groeiende en naast particulieren heeft maatschap Kuipers-De Jong ook al enkele horecaklanten gevonden.


  Mts. Kuipers-De Jong houdt aanstaande vrijdag 2 september open dag aan de Kampendwarsweg 3a in Dalfsen. Bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 19.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.