Pluimveehouderij

Foto & video

Uitbreiding met nieuwe Freiland-stal

Jan en Klarien Vlastuin melken 60 koeien en hielden tot voor kort 18.000 scharrelkippen. Vanaf 9 augustus is hun bedrijfsvoering wat anders. Dan hebben ze namelijk 20.000 Freiland-hennen en 9.000 scharrelhennen.

Foto

 • Jan (43) en Klarien (42) Vlastuin hebben in Dalfsen (Ov.) een gemengd bedrijf met melkvee en leghennen. Ze hebben de pluimveetak uitgebreid met een nieuwe stal. Ze sloopten een verouderde scharrelstal en bouwden een Freiland-stal voor 20.000 kippen. Daarnaast houden ze straks ook nog 9.000 leghennen in twee traditionele scharrelstallen.
  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • De Freiland-stal is 72 meter lang, 23 meter breed en kost zo’n €30 per kip. Naast en achter de stal ligt 8 hectare grasland. Daar kunnen de kippen straks naar hartenlust scharrelen. Vanaf volgend jaar gaat Vlastuin zijn koeien ook weer weiden. Dan lopen de koeien en kippen in hetzelfde grasland. „We wonen in een bosrijk gebied. Er zitten hier veel roofvogels. Wanneer de koeien bij de kippen lopen, heb je daar minder last van”, zegt Jan Vlastuin, die in totaal 32 hectare grasland heeft.

 • Familie Vlastuin komt oorspronkelijk van de Veluwe. Daar had de familie altijd al een gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen. Toen Jans opa in Dalfsen terechtkwam, zette hij die bedrijfsvoering op iets grotere schaal voort. Na het uitbreken van de varkenspest besloot hij de varkenstak af te stoten. Toen Jan in 2004 het bedrijf overnam koos hij ervoor de vleeskuikens – die zijn oom altijd hield – weg te doen en verder te gaan met scharrelhennen. „Ik ben eigenlijk een echte koeienboer”, bekent hij. „De combinatie met kippen vind ik mooi, maar met vleeskuikens had ik helemaal niets.”

 • Aanvankelijk had Vlastuin plannen om de melkveetak verder uit te breiden. Uiteindelijk koos hij toch voor uitbreiding van de leghennentak. Dat had alles te maken met de huidige ammoniakwetgeving. „De bouw van de Freiland-stal past gewoon beter in het hele plaatje.”

 • Vlastuin nam vorig jaar afscheid van zijn 2x5 melkstal. Daar kwam een robot voor in de plaats. Die bevalt hem uitstekend. „Ik geniet er iedere dag van. Ik had geen hekel aan melken, maar met de uitbreiding van de pluimveetak is dit qua arbeid veel beter.” Vlastuin doet het werk grotendeels alleen. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn vrouw, zijn ouders en zo nu en dan een losse kracht. „Het werkt wordt hier gedaan door Jan en alleman”, lacht de ondernemer, die 60 melkkoeien heeft.

 • De nieuwe Freiland-stal is ingericht met het Jansen Comfort 2-volièresysteem. De stal telt drie systeemrijen.

 • De stalbouw begon eind maart en verliep prima. Het werken met een aannemer beviel Vlastuin uitstekend. Eerder bouwde hij samen met zijn vader en oom in eigen beheer. „Binnen drie maanden stond de stal er en was ook de inrichting al klaar.”

 • In de wintergarten wordt de wand tussen het reguliere stalgedeelte en de overdekte uitloop schoongemaakt.

 • Een overzichtsfoto. De stal is opgedeeld in vier compartimenten. Vlastuin hielp zelf mee met het plaatsen van de compartimenteringswanden.

 • Wat opvalt is de lichtnok. Vlastuin wil straks gedeeltelijk met natuurlijk daglicht werken, zodat hij energie bespaart.

 • Op deze foto is de mesttransportband te zien. Vlastuin voert de mest van het bedrijf af. Op de achtergrond is de buitenuitloop zichtbaar.

 • Dit is de noodstroomvoorziening. Vlastuin kocht deze aggregaat, die eerder werd gebruikt in het ziekenhuis in Apeldoorn, van een handelaar.

 • Een kijkje in een van de twee traditionele scharrelstallen. Vlastuin kan er prima mee uit de voeten, zo zegt hij. „Het is nog altijd fijn werken in deze stallen.”

 • De eieren gaan via deze band naar het bestaande eierlokaal. De eieren gaan naar Van Zetten in Ommeren (Gld.). Dat bedrijf zet de eieren af in Duitsland.

 • Het sorteren en inpakken van eigen eieren ligt al een tijdje stil. De laatste scharrelkippen gingen weg op 19 april. 9 augustus begint het bedrijf met een nieuwe ronde. Vlastuin wil met één leeftijd werken.

 • Vlastuin doet aan huisverkoop. Iedere week verkoopt hij zo’n 100 doosjes eieren.

 • Op ongeveer een kilometer afstand van zijn bedrijf – bij het opdraaien van de Venneweg – maakt hij met dit bordje reclame voor de huisverkoop.

 • Benieuwd naar het bedrijf en de nieuwe stal van Jan en Klarien Vlastuin? Op vrijdag 5 augustus organiseren ze een open avond op hun bedrijf aan de Venneweg 3 in Dalfsen. Bezoekers zijn welkom van 19.00 tot 22.30 uur.
  Familie en vrienden werken tot die tijd volop mee om het bedrijf spic en span te krijgen. Hier werken ze bijvoorbeeld aan de erfverharding achter de stallen.


Of registreer je om te kunnen reageren.