Pluimveehouderij

Foto & video 1532 x bekeken 3 reacties

Opfokbedrijf in elf jaar verdubbeld

Mts. Buitenhuis-Vos fokt vleeskuikenouderdieren op. Het bedrijf groeide in elf jaar van 30.000 naar 65.000 opfokdieren.

Foto

 • Jacob (51) en Jenny (47) Buitenhuis-Vos hebben in Staphorst (Ov.) een opfokbedrijf voor vleeskuikenouderdieren. Ze bouwden dit jaar in eigen beheer een derde stal bij op hun moderne pluimveebedrijf. De opzetcapaciteit steeg daarmee naar 65.000 opfokdieren.
  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzicht van het bedrijf van Mts. Buitenhuis-Vos. Rechts op de foto is de nieuwe stal te zien. Deze stal is liefst 145 meter lang en 16 meter breed. Op het bedrijf staan nu drie stallen. Het bedrijf begon elf jaar geleden met 30.000 opfokdieren in twee stallen. Deze stallen werden in 2005 verlengd, waardoor de opzetcapaciteit toen steeg naar 42.000 opfokdieren.

 • Een overzichtsfoto van de stalinrichting. De foto’s zijn gemaakt op 10 augustus, net voordat de nieuwe ronde op het bedrijf op 12 augustus van start gaat.

 • In de stal hangen diverse mixlucht-ventilatoren. Die zorgen dat de stallucht over het strooisel wordt verspreid.

 • Net voor het begin van de nieuwe ronde is het al lekker warm in de stal. De vorige ronde in de twee andere stallen eindigde op 12 juli. Deze stallen stonden precies een maand leeg. Op 22 juli hield het bedrijf een open dag. Daar kwamen ongeveer 500 bezoekers op af. „Ik ben blij dat we dit hebben gedaan. Naast pluimveehouders namen ook veel omwonenden een kijkje. Nu weten zij ook wat wij doen en hoe wij werken”, vertelt Jacob Buitenhuis.

 • De kuikens blijven 20 weken op het bedrijf. In de eerste periode hebben de dieren nog niet al het staloppervlak nodig, vandaar de schotjes in de stal. Die zijn ook handig bij de entingen van de dieren.

 • De imposante stal, hij is liefst 145 meter lang en 16 meter breed, biedt plaats aan 23.000 opfokdieren. De stal wijkt niet veel af van de bestaande stallen op het bedrijf. Net als in de andere stallen komt het voer en water van twee kanten. Dat heeft alles te maken met de lengte van het bouwwerk. „Zie je het al voor je, een voerketting van 145 meter? Dat werkt niet”, zegt Jacbo Buitenhuis.

 • De springtafels worden in het midden van de stal opgesteld. De kuikens krijgen zo ‘springles’. Later moeten zij immers ook de beun op om bij de nesten te komen. De kuikens worden met water, dat boven de tafels hangt, naar boven gelokt.

 • Een overzicht van de technische ruimte. Achterin de hoek van deze ruimte staat een waterbuffer. De kuikens hebben veel water nodig. Vanuit het buffer kunnen de pompen het water snel rondpompen.

 • De drie stallen op het bedrijf zijn met een centrale gang aan elkaar verbonden. Vanuit de centrale gang is het mogelijk om door dit luikje een snelle blik te werpen in stal 2.

 • Ook nieuw op het bedrijf is deze imposante noodstroomvoorziening.

 • Deze houtkrullenverdeler zorgt voor veel arbeidsgemak. Binnen vijf uur heeft Jacob Buitenhuis in dire stallen 300 balen, van 22 kilo, houtkrullen verdeeld .  Meer over het bedrijf van Jacob en Jenny Buitenhuis in de volgende uitgave van Pluimveehouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Philippe Keirse

  een voerketting van 145 m werkt niet; alsook een stal van 145 m lang op zich werkt ook niet. Vandaar waarschijnlijk de verschillende dwarse afscheidingen in de stal. Als de dieren in de restrictieperiode zitten zijn die lange stallen precies race-circuits en rennen de dieren steeds heen en weer en onstaat er meer stress in de stal. Kortere stallen geven minder stress en een betere uniformiteit mijn gedacht.

 • no-profile-image

  Leo Versieck

  Dat klopt, kortere stallen of meer compartimenten in een stal geven minder uitzwermingen van de dieren en daardoor is er meer rust in de stal.

 • no-profile-image

  opfokker

  Op het gebied van uniformiteit bij opfok van ouderdieren worden wereldwijd de beste resultaten behaald in lage loon landen. Daar worden de stallen in kleine compartimenten verdeelt, bijvoorbeeld een stal van 150 m lang gaat men in 5 comp. verdelen en per comp. worden de dieren volgens een bepaald gewicht geselecteerd en vervolgens gaat men de voerhoeveelheid per comp aanpassen aan het gewicht. De dieren worden wekelijks of 2-wekelijks manueel 100% gewogen en geselecteerd. Het resultaat is op het einde van de opfok een uniforme toom. Dit systeem is wel arbeidsintensief.

Of registreer je om te kunnen reageren.