Pluimveehouderij

Foto & video 1628 x bekeken

Opfok leg voor jonge pluimveehouder

Anja en Rick Lohuis hebben hun pluimveestal in Zuna (Ov.) opnieuw ingericht en schakelen over van vleeskuikenouderdieren naar opfokleghennen.

Foto

 • Anja (48) en Rick (23) Lohuis hebben hun bestaande pluimveestal in Zuna (Ov.) opnieuw ingericht. Volgende week beginnen zij met de eerste ronde opfokleghennen op hun bedrijf. Voorheen hield vof Lohuis vleeskuikenouderdieren. Rick Lohuis, die nu drie jaar thuis werkt, ziet meer toekomst in de opfok van leghennen.


  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • De bestaande stal is 9 jaar oud. De stal is 60 meter lang en 25 meter breed. Een jaar na de stalbouw overleed de vader van Rick. De jonge pluimveehouder was toen nog maar 15 jaar en daarmee nog te jong om de bedrijfsvoering voort te zetten. Het bedrijf werd verhuurd aan een pluimveehouder in de buurt. Rick hielp veel mee en merkte dat hij dit leuk vond.

 • Als scholier liep Rick stage bij een opfokker die werkte met een volièresysteem van Big Dutchman. Dat beviel hem zo goed dat hij ook op zijn eigen bedrijf met dit systeem wilde werken. „Nu heb ik pas het echt het idee dat het bedrijf van mezelf is. Hier heb ik namelijk zelf voor gekozen. Dit is mijn ding. Het is een mooie uitdaging”, vertelt Rick Lohuis.

 • De laatste ronde vleeskuikenouderdieren eindigde op 9 mei. Een week later begon de bouw van de nieuwe stalinrichting. Die is in twee maanden gerealiseerd. Vanaf volgende week lopen 55.000 kuikentjes in de stal. Vof Lohuis werkt voor opfokorganisatie Agromix.

 • Het volièresysteem bestaat uit drie niveaus. Op de onderste twee niveaus beschikken de kippen over water en voer. Op de bovenste etage hebben ze alleen water.

 • Detail van het systeem. Hier worden de kuikentjes volgende week opgezet.

 • De zes systeemrijen in de stal beschikken ieder over drie mestbanden. De mest gaat op contractbasis naar mestcoöperatie DEP voor verwerking in de biomassacentrale BMC Moerdijk (N-B.).

 • Met deze drinklijnen in de middenpaden worden de kippen uit het systeem gelokt.

 • In de toekomst wil Rick Lohuis nog een stal bijbouwen op het bedrijf.

 • In de achtergevel van de stal zaten vier ventilatoren. Met de nieuwe inrichting kwamen daar nog eens vier bij.

 • Ook de tunnelventilatie is nieuw in de stal.

 • De stalcomputer.


  Benieuwd naar de nieuwe stalinrichting? Woensdag 20 juli houdt vof Lohuis open dag aan de Blokkendijk 1 in Zuna (Ov.). Bezoekers zijn welkom van 14.00 tot 18.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.