Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactielaatste update:12 okt 2012

Open dag met stallen vol kuikens

Vleeskuikenhouders Henk en Karin Dekker hielden zaterdag 2 juli open dag op hun nieuwe bedrijf in het Overijsselse Notter. Bezoekers waren onder de indruk van het bedrijf en van de kuikens in de stallen.

Foto

 • Henk (41) en Karin (39) Dekker bouwden in Notter (Ov.) een nieuw vleeskuikenbedrijf met drie stallen. Op zaterdag 2 juli hielden ze open dag. Het bijzondere aan deze dag was dat in twee van de drie stallen al kuikens zaten. In stal 3 stonden de standhouders.

  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Op het bedrijf staan drie stallen. Die zijn identiek aan elkaar. Ze zijn 95 meter lang en 20 meter breed. De totale opzetcapaciteit is 120.000 vleeskuikens.

 • Familie Dekker verwelkomde naar schatting 800 tot 1.000 bezoekers.

 • Veel bezoekers waren nieuwsgierig naar de kuikentjes. De beestjes waren net 9 dagen oud. „Het was dringen geblazen bij de raampjes”, vertelt Henk Dekker. Stal 1 en 2 waren dicht voor bezoekers. Door de raampjes van de technische ruimten hadden ze echter goed zicht op de kuikentjes.

 • Dat zag er zo uit. Wat opvalt is het vele licht in de stal. Dekker werkt met lichtstraten in de zijgevels. Zo creëert hij een normaal dag- en nachtritme voor de kuikens.

 • Op een diascherm zagen bezoekers foto’s van de stalbouw.

 • Vrachtwagens hebben een vaste aanrij- en afrijroute en hoeven niet te keren op het bedrijf. De afrijroute ligt lager dan de aanrijroute, wat het laden van kuikens en mest vergemakkelijkt.

 • Henk en Karin Dekker ontvingen een hoop positieve reacties op hun bedrijf. Ook de standhouders waren goed te spreken over de opzet van open dag. Met twee bezette stallen konden zij nog beter ingaan op specifieke vragen. „Het was in alle opzichten een geslaagde dag”, zegt de vleeskuikenhouder, die aan burgers en consumenten graag laat zien hoe hij werkt aan thema’s als dierenwelzijn.

 • Kinderen vermaakten zich prima op een luchtkussen.

 • Ook de bak met kuikentjes in stal 3 trok veel bekijks.

 • Bij een open dag hoort natuurlijk ook een natje en een droogje. Stal 3 blijft voorlopig leeg. Na de open dag moeten hier nog wat laatste klussen gebeuren. De eerste ronde in stal 3 loopt straks parallel aan de tweede ronde in de andere stallen.

 • Hier en daar was aanvankelijk wat weerstand tegen de komst van Dekker en zijn buurman Bessembinder, die een vleesvarkensbedrijf bouwt. Met dit bord laten buurtbewoners zien dat beide families welkom zijn in Notter.


  In deze reportage staan meer achtergronden over het bedrijf van Henk Dekker.  Lees ook de uitgebreide reportage in Pluimveehouderij 8 van 17 juni jl. Nog geen abonnement? Klik hier!

Eén reactie

 • no-profile-image

  Theo

  Bij foto 8 zou je bijna denken dat Geert Wilders dit stel als voorbeeld heeft gesteld: Henk en Ingrid....
  Qua ondernemerschap en vernieuwingsdrang kun je ze inderdaad wel als voorbeeld stellen voor de maatschappij, Geert!
  Henk en Karin, want zo heten ze toch echt, heel veel succes met jullie prachtige nieuwe plek!!

Of registreer je om te kunnen reageren.