Pluimveehouderij

Foto & video 1446 x bekeken

Weer lol in biokippen

Na een mindere en een dramatische ronde vindt Ester van Butselaar het weer leuk om kippen te houden. Ze voerde een aantal aanpassingen door. Die werpen hun vruchten af.

Foto

 • Esther van Butselaar (35) heeft met haar man Erik sinds 1994 een leghennenbedrijf in Waardenburg (Gld.). Erik, die een fulltimebaan als
  constructiebankwerker heeft, deed de eerste drie jaar de kippen erbij, maar sinds 1997 verzorgt Esther de kippen. In 2006 schakelde het bedrijf om van kooihuisvesting naar biologisch.
  Foto's: Herbert Wiggeman en Hans Bijleveld, tekst: Hans Bijleveld

 • Tussen technische resultaten en gedrag van koppels leghennen kunnen grote verschillen bestaan, tussen én binnen bedrijven. Dat merkte ook Esther van Butselaar.

 • Het eerste biokoppel deed het in alle opzichten uitstekend, het tweede stukken minder, het derde was een rampkoppel. Na enkele maatregelen en goede begeleiding doet het vierde koppel het tot nu toe prima.

 • Maatregelen als het voorverwarmen van de stal, het geleidelijk naar buiten sturen van de kippen en het aanpassen van de voertijden en de voersamenstelling, dragen bij aan de goede resultaten van het vierde koppel biologische leghennen in de stal.

 • Het huidige biokoppel is 41 weken oud en zit nu al 18 weken boven 90 procent leg, met als top 98 procent. „Met zo’n koppel is het weer
  leuk om kippen te houden”, vertelt Ester van Butselaar.
  De hennen vreten graag het luzernehooi dat zekrijgen aangeboden op zelfgemaakte ruiven.

 • Op de kalkblokken, her en der in de strooiselruimte kunnen de hennen zich afreageren.

 • Met water en kralen gevulde petflessen hangen boven het strooisel ter afleiding.

 • De uitloop aan de ene kant van de stal is een biologische boomgaard. In Pluimveehouderij nummer 8 van 17 juni 2011 staat een uitgebreide reportage over dit bedrijf. In dat verhaal meer informatie over het rampkoppel van de vorige ronde en de aanpassingen die Van Butselaar doorvoerde.

Of registreer je om te kunnen reageren.