Pluimveehouderij

Foto & video 3278 x bekeken 1 reactielaatste update:12 okt 2012

Vierde bedrijf in twintig jaar

Pluimveehouder Henk Dekker werd uitgekocht door gemeente Almelo. Hij moest wijken voor woningbouw. In Notter bouwt hij een nagelnieuw vleeskuikenbedrijf met drie stallen voor 120.000 dieren.

Foto

 • Pluimveehouder Henk Dekker (41) bouwt in Notter (Ov.) een gloednieuw vleeskuikenbedrijf. In Almelo (Ov.) hield hij tot voor kort 30.000 scharrelhennen. Dekker moest wijken voor woningbouw, werd uitgekocht en koos uiteindelijk voor het nieuwe vleeskuikenbedrijf.
  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van het nieuwe bedrijf van Dekker. In drie stallen houdt hij straks 120.000 vleeskuikens. De stallen zijn identiek aan elkaar. Ze zijn 95 meter lang en 20 meter breed. Op de foto is ook de vrachtwagenroute voor de stallen te zien. De wagens hebben een vaste aanrijd- en afrijdroute en hoeven niet te keren op het bedrijf. De afrijdroute ligt lager dan de aanrijdroute, wat het laden van kuikens en mest vergemakkelijkt.

 • Bij het bedrijf komt een prachtige nieuwbouwwoning.

 • Deze ruime kapschuur gebruikt Dekker als garage en opslagruimte.

 • Zo ziet de schuur er van binnen uit.

 • De stallen staan op een behoorlijke afstand van de openbare weg, die achter de bomenrij ligt. Tussen de openbare weg en de vrachtwagenroute gaat Dekker gras inzaaien en wil hij fruitbomen planten.

 • Dekker helpt volop mee met de realisatie van zijn nieuw bedrijf. Hij besteedde zijn tijd voornamelijk aan het vele grondwerk op de nieuwbouwlocatie.

 • Op het bedrijf staan drie warmtewisselaars van Plettenburg.

 • In de wisselaars zit een geïntegreerde brander van 20 kW, die de geconditioneerde lucht nog iets kan verwarmen.

 • De drie stallen van Dekker staan op de grens van het perceel. Het emissiepunt mocht daarom niet achter de stallen komen. Ook met een luchtwasser was dit geen optie. Dekker koos daarom voor gebundelde nokventilatie.

 • In het staldak zitten in totaal 12 smoorkleppen. Deze vorm van ventileren is iets duurder dan gevelventilatie, zo zegt Henk Dekker.

 • Het voordeel van deze smoorkleppen is dat er bij spanninguitval toch natuurlijke trek blijft.

 • Via de gaatjes in deze luchtbuis komt de geconditioneerde lucht uit de warmtewisselaar bij de kuikens.

 • Wat opvalt, is de lichtstraat in de zijgevels van de stallen. Dekker vindt het belangrijk om de kuikens, met het oog op dierwelzijn, een normaal dag- en nachtritme te bieden. De lichtstraat is van polycarbonaat. Dekker koos voor een dubbele laag, om condensvorming uit te sluiten.

 • De ventilatoren in de achtergevel gebruikt Dekker bij het wegladen van de kuikens.

 • Zo zien de achterzijden van de stallen er uit.

 • Dekker koos voor laaggeplaatste luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stallen. Zo kan hij bij hoge buitentemperaturen de lucht gemakkelijk op de kuikens richten. „Daar heb ik goede ervaringen mee”, zegt Dekker, die in de jaren negentig in Vriezenveen eerder 30.000 vleeskuikens hield. De inlaatventielen zijn niet breed, maar zitten wel dicht op elkaar. Zo wil Dekker een egale luchtstroom creëren.

 • Dekker wilde geen luchtinlaatventielen in de kopgevel. Dat ontsiert de gevel, vindt hij. Om het ventilatiepatroon niet te verstoren, plaatste hij twee extra inlaatventielen voor in de zijgevel van de stallen. Dit besloot hij toen de bouw al in gang was. Daarom is er in de muren gezaagd, zoals op de foto te zien is.

 • Boven het plafond zit een luchtinlaatkoker. Via een schacht gaat de lucht door de inlaatventielen naar de voorste zijde van de stal.

 • In iedere stal komen drie Holland-heaters.

 • Dekker is een man van details. Om trek uit de rioleringsbuizen te voorkomen, heeft hij de afvoerputjes in de stallen extra afgedekt met cementdoppen.

 • Enkele weken voor de open dag op 2 juli zijn bouwlieden nog druk bezig met het installatiewerk. Bijzonder aan de open dag is dat Dekker in twee van zijn drie stallen dan al kuikens heeft. Zo wil hij belangstellenden uit de omgeving kennis laten maken met de vleeskuikensector. Vanuit de technische ruimten zien bezoekers de kuikens in de stallen. De kuikens in stal 1 en 2 komen op 23 juni.

 • In Pluimveehouderij van 17 juni staat een uitgebreid verhaal over het nieuwe bedrijf van Henk Dekker. Daarin meer informatie over zijn drie eerdere bedrijven, de stappen die hij zette nadat hij hoorde dat hij weg moest uit Almelo en zijn keuze om van leghennen over te stappen naar vleeskuikens.

Eén reactie

 • no-profile-image

  stallenreiniger

  Mooie afvoerputten! Daar is over nagedacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.