Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Opfokhennen als nieuwe uitdaging

Jan van Elp bouwt in Staphorst (Ov.) een nieuwe opfokstal voor 60.000 kippen. De stal, met volières van Big Dutchman, kost een kleine €15 per kip. Het is voor het eerst dat Van Elp pluimvee gaat houden.

Foto

 • Jan van Elp (39) bouwt in Staphorst (Ov.) een nieuwe stal voor 60.000 opfokhennen. Van Elp gaat een maatschap aan met zijn vader en moeder, die voorheen een klein agrarisch bedrijf hadden. Jan van Elp combineert het houden van opfokhennen met zijn fulltimebaan als productiemedewerker bij Agrifirm.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • De opfokstal is 101 meter lang en 20 meter breed (maten binnenwerk) en kost tussen de €14 en €15 per kip. De stal staat achter de woning van Van Elps ouders en in de buurt van andere omwonenden. Jan van Elp had aanvankelijk het plan om de stal op 500 meter afstand van de woonkern te bouwen. Dat ging niet door, maar op de huidige locatie mocht hij wel bouwen. Het bouwblok van 1,5 hectare biedt mogelijkheden om nog twee stallen bij te bouwen.

 • Dit is de voorzijde van de stal. Vandaag – vrijdag 3 juni – wordt de bestrating aangelegd.

 • Het bedrijf – met op de voorgrond het bijgebouw met hygiënesluis, technische ruimte en kantine – is zo ingericht dat er over enkele jaren gemakkelijk een stal kan worden bijgebouwd. „Verder dan dat wil ik eigenlijk nog niet kijken”, vertelt Van Elp.

 • De stenen liggen klaar om gelegd te worden. „In totaal gaat het om 1.000 vierkante meter. Er is mij gezegd dat we op een dag een heel eind komen. Ik ben benieuwd”, zegt Van Elp.

 • Dit is de achterzijde van de stal. Jan van Elp kreeg van zijn werkgever 15 weken vrij om mee te helpen met de stalbouw. „Ik had nog veel overuren staan”, zegt Van Elp. Na de bouw gaat de nieuwbakken pluimveehouder aan de slag in de fabriek in Zwolle, waar hij varkensvoer gaat maken. „Ik zat in Meppel, waar ik pluimveevoer maakte. Nu ik mijn eigen pluimveebedrijf heb, is het beter om – vanwege de hygiëne – over te stappen naar Zwolle.”

 • De laatste koeien van de ouders van Jan van Elp gaan binnenkort weg. Van Elp droomde zelf altijd al van een eigen boerenbedrijf. De pluimveesector sprak hem daarin het meeste aan. Hij oriënteerde zich en besprak de verschillende mogelijkheden met Agrifirm. „Ik zocht iets dat te combineren is met mijn huidige baan en ook in economisch opzicht aantrekkelijk is. Toen kwam het opfokken van leghennen ter sprake.”

 • Een overzicht van de stalinrichting. In de stal staan vijf systeemrijen. Van Elp koos voor de Big Dutchman-volières vanwege het arbeidsgemak en de stevigheid van het materiaal. „Dit systeem kan tegen een stootje”, zo zegt de opfokker. Aangezien hij in ploegendiensten werkt, verwacht Van Elp overdag veel thuis te zijn. „Ik verwacht dagelijks een halve dag aan het werk in de stal kwijt te zijn. Gelukkig krijg ik hulp van familieleden. Met arbeidspieken huren we personeel in.”

 • Een week voor de open dag – op 9 juni is de stal van Van Elp open voor belangstellenden – werken Poolse stalinrichters aan de laatste loodjes.

 • De stal heeft brede gangpaden. De buitenste paden zijn 1,75 meter breed. De middenpaden zijn 2,15 meter breed.

 • Ook de schoonvader van Jan van Elp – Kier Bouwman – helpt mee met de stalbouw.

 • De mest gaat onder de vloer door naar buiten. De mest gaat naar het nabijgelegen Rogat, waar het wordt verwerkt tot korrels. „Als de mest niet droog genoeg is, dan hebben zij mogelijkheid tot extra droging”, zegt Van Elp. De pluimveehouder verwacht op jaarbasis 500 ton mest af te voeren.

 • Op twee verschillende niveaus kunnen de kippen straks bij voer en water. Op het hoogste niveau is nog een derde waterlijn. In de gangpaden komen nog extra oplierbare waterlijnen. In de buitenste paden komt een extra lijn en in de middenpaden komen twee extra waterlijnen. „Daarmee sturen we de kippen. Als we het water in de systemen uitzetten, moeten ze naar de gangpaden om te drinken”, vertelt Van Elp.

 • Een close-up van het systeem. De kuikens komen op 17 juni in de stal.

 • Dit is het uitklapmechanisme van de aanvliegstokken. De stokken moeten er nog aan.

 • Dit is een overzichtsfoto van een van de buitenste gangpaden. Rechts op de grond liggen de aanvliegstokken klaar om bevestigd te worden.

 • Een close-upfoto van de luchtinlaatventielen in de zijwanden van de stal. De zomerkleppen (rechts) zijn groter dan de winterkleppen (links).

 • Met bollen en tl-buizen kan Van Elp spelen met het licht in de stal.

 • Deze ventilator moet zorgen dat de lucht uit het heteluchtkanon door de stal circuleert. In de stal komen twee heteluchtkanonnen. Mocht de capaciteit van de kanonnen en de circulatieventilatoren niet voldoen zijn, dan kan Van Elp gemakkelijk extra gaskachels plaatsen. Links op de foto is al een aansluiting hiervoor te zien.

 • De heteluchtkanonnen staan op wieltjes en zijn makkelijk verplaatsbaar. Met deze heteluchtkanonnen scoort Van Elp punten voor de Maatlat Duurzame Veehouderij, waar de stal aan voldoet. „Ook in financieel opzicht is dit een aantrekkelijke oplossing."

 • Dit is een zogenoemde containerrail. Deze rail leidt containers door de buitenste gangpaden en voorkomt dat ze de stalwanden beschadigen.

 • De mestbanden worden gedroogd met afgevangen stallucht. De lucht gaat via luchtbuizen naar het midden van de stal.

 • Hiervandaan gaat de lucht naar de mestbanden.

 • In de nok van de stal hangen negen grote luchtkokers, die het dak uitsteken. Van Elp werkt met gebundelde nokventilatie, waardoor er een centraal emissiepunt is.

 • Voldoende voercapaciteit was een aandachtspunt in de stal. Aan het einde van een ronde gaat er per dag 7 ton voer doorheen. Van Elp koos voor extra dikke voerpijpen, die aan de vezel zitten. Via deze zwarte buizen – te zien op de foto – gaat het voer naar de kettingen. Alle voerkettingen in de stal hebben een gezamenlijke lengte van 2 kilometer.

 • Tot slot een foto van de stalcomputer. Van Elp kan alles in een oogopslag bekijken. Dat vindt hij overzichtelijker dan verschillende schermpjes.
  De pluimveehouder houdt op 9 juni open dag aan de Klaas Kloosterweg Oost 151 in Staphorst. Bezoekers zijn welkom tussen 14.00 en 18.00 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Fam van Elp veel succes met jullie nieuwe stal!Ik vraag me wel af waarom steevast bij elke nieuwe stal die tegenwoordig gebouwd wordt het investeringsbedrag staat ,waarvoor is dat?Je maakt het je zakenpartners zo wel heel erg gemakkelijk om zaken met jou te doen.Men kan precies uitrekenen wat voor bedragen voor jou genoeg zijn om je net niet te laten verhongeren! Denk daar eens over na!

 • no-profile-image

  Erik van Essen

  Wat een mooie uitdaging
  Ik probeer op de open dag te komen
  Zoon mooie stal wil ik graag zien
  Wij wachten op de bouwverguning voor een 2laags opfokstal
  Groet Erik

Of registreer je om te kunnen reageren.