Pluimveehouderij

Foto & video 2 reacties

Extra staloppervlak boven gangpaden

Chris en Hilly van der Weide richtten hun pluimveestal in het Drentse Witteveen nieuw in met vier rijen van het Bolegg Terrace-systeem. Boven de brede gangpaden creëerden ze extra staloppervlak.

Foto

 • Chris (45) en Hilly (41) van der Weide hebben een gemengd bedrijf in het Drentse Witteveen. Ze hebben een akkerbouwtak van 57 hectare. Het bouwplan bestaat uit tarwe, mais en bieten. Een gedeelte van de grond is grasland, als uitloop voor de kippen. De pluimveetak omvat 36.000 leghennen. Onlangs vernieuwden ze de inrichting van de bestaande stal uit 1998.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • De pluimveestal is 80 meter lang en 30 meter breed. Op de voorgrond is het maisland van de Van der Weides zichtbaar. De grond tussen de stal en het maisland is voor de uitloop van de kippen. De kippen beschikken over 14 hectare uitloop. Chris van der Weide plantte hier ook stroken mais aan, zodat de kippen kunnen scharrelen en over schaduw beschikken.

 • Dit is de achterzijde van de pluimveestal. De vorige ronde eindigde op 19 april. Gisteren – 16 juni – startte een nieuwe ronde op het bedrijf. In twee maanden tijd vernieuwden de Van der Weides hun stalinrichting. Voorheen was er plek voor 24.000 kippen. De stalinrichting bestond uit één volière en traditionele beunen.

 • De warmtewisselaar is ook nieuw op het bedrijf.

 • Een overzichtsfoto van de stal. De inrichting bestaat nu uit vier systeemrijen van het Bolegg Terrace-systeem. Chris van der Weide benut het stalvolume optimaal. Boven de stellingen heeft hij tussen de systeemrijen in namelijk nog drie begaanbare paden. Door op deze manier extra vierkante meters staloppervlak te creëren, mag Van der Weide meer kippen houden. „Het lijkt nu net of ik een twee-etagestal heb”, zegt Van der Weide. De kippen beschikken bovenop de stellingen alleen over voer. Voor water moeten ze naar beneden. „Daarmee wil ik voorkomen dat de kippen buitennesteieren leggen”, zegt de leghennenhouder.

 • De gangpaden zijn 3 meter breed. Van der Weide heeft veel overzicht in de stal. Ook de kippen kunnen vanaf de grond nu goed zien waar de nesten zijn. Bovendien kan Van der Weide straks op eenvoudige wijze met een shovel de stal uitmesten.

 • De stal heeft 11 mestbanden. Iedere volièrestelling heeft drie banden. De drie extra mestbanden zitten bovenin de stal, onder de begaanbare paden.

 • Met hulp van de warmtewisselaar droogt de mest op de banden. De mest gaat naar Duitsland. Nu Van der Weide de mest extra droogt, heeft hij meer mogelijkheden om de mest wellicht goedkoper af te zetten. Daar moet hij zich nog in verdiepen.

 • De pluimveehouder koos voor nieuwe Flash-luchtinlaatventielen van Tulderhof. Daarmee kan hij de luchtinlaat gericht sturen. De oude inlaatventielen – waarvan er één op de foto te zien is – zijn handmatig oplierbaar. Van der Weide heeft ze laten zitten. Bij warm weer zet de pluimveehouder deze straks open voor extra ventilatie.

 • Een close-up van de eierband. Van der Weide heeft aan beide kanten van de nesten eierbanden. Wanneer hij de kleppen boven de band omhoog tilt, zoals op de foto, kan hij goed zien of de eierband volledig vrij is. „In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er ergens een dode kip ligt”, vertelt Van der Weide.

 • In de stal hangen 360 van deze capsules. Hierin komen kokers met roofmijt. Op deze wijze bestrijdt Van der Weide bloedluis. Eens in de vijf,zes weken worden de kokers vervangen. „Ik heb vertrouwen in deze methode. We beginnen ook met een schone stal. Dat scheelt ook.”

 • Op de waterlijnen zit een automatisch doorspoelsysteem. Van der Weide ziet het belang van schoon water. Door regelmatig de leidingen door te spoelen, houdt hij het water fris en schoon.

 • De nieuwe computerkast.

 • Van der Weide plaatste vier camera’s in de stal. In het eierlokaal hangt een videoscherm. Wanneer er iets aan de hand is bij een van de vier systeemrijen, dan ziet hij dat in één oogopslag.

 • Een overzichtsfoto van de overdekte uitloop. De wintergarten is 3 meter breed. Aan de andere stalzijde zit ook zo’n overdekte uitloop. De wintergartens zijn vier jaar geleden aangebouwd.

 • Deze combine maakt onderdeel uit van de akkerbouwtak. Beide takken zijn nauw aan elkaar verbonden. De kippen krijgen namelijk eigen tarwe bijgevoerd.

 • In de silo zit nog een restje graan van de vorige oogst. „We beginnen na 2 à 3 maanden tarwe bij te voeren. We beginnen op 10 procent en gaan door tot maximaal 25 procent”, vertelt Van der Weide.

 • Dit is de nieuwe tarwepletter. Van der Weide voert al zeven jaar tarwe bij. Ooit had hij een koppel dat aan de voerlijn nogal selectief aan het vreten was. Dat ging ten koste van de eikwaliteit. Dit wil hij in de toekomst niet nog eens hebben. Vandaar dat hij de pletter aanschafte. „Door het graan te breken, krijg je gelijkwaardig voer. Daarmee voorkom je selectief vreten”, zegt Van der Weide.

 • Vorige week vrijdag – 10 juni – hielden de Van der Weides open dag op hun bedrijf. Naar schatting waren er zo’n 300 tot 400 bezoekers.

 • Veel bezoekers namen geschenken mee, zoals deze prachtige bloemenbak.

 • Vencomatic schonk het bedrijfslogo. De bruine kip op de voorkant van de stal – die te zien is op foto 19 – komt van Verbeek Broederij en Opfok en van de Gebr. Van Beek Group.

 • De aanwezige kinderen vermaakten zich opperbest. Ze konden springen op een luchtkussen…

 • …en zich laten schminken. „Het was een drukke maar plezierige dag”, aldus Chris van der Weide.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  andy

  14 ha vrije loopruimte voor die kippen?? Is dat geen factor 10 te groot?
  Hoeveel loopruimte moet er wel zijn per kip in Nederland?

 • no-profile-image

  ferry

  mooi bedrijf zo horen de kippen het te hebben. succes!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.