Pluimveehouderij

Foto & video 1132 x bekeken 4 reacties

Alles nog in handwerk

Pluimveehouderij bezocht een middelgroot Chinees leghennenbedrijf in Beijing, in het district Pinggu. De huisvesting is sober en niets is gemechaniseerd.

Foto

 • Cheng (links) en Ciao Hongyuan (beiden 36) hebben een bedrijf met circa 8.000 legkippen en tien zeugen met bijbehorende vleesvarkens. Zij doen al het werk op hun bedrijf zonder personeel. Ze zijn gedreven om een goed bedrijf op te zetten en daarmee de kost te verdienen.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Martin ten Hooven, met dank aan Trouw Nutrition International

 • Bedrijven in China zijn vrijwel altijd ommuurd. Chinezen zijn van oudsher gewend hun bezit te beschermen tegen ongewenst bezoek. De buitenkant van het bedrijf van Hongyuan oogt onverzorgd. De gemetselde muren worden niet gevoegd.

 • Ook de eerste aanblik van het erf is zeer rommelig. Links op de foto de ‘stallen’ voor de varkens. Een achtermuur met daaraan een raamwerk en in de winter een stuk plastic en riet erover.

 • De legkippen op het bedrijf van familie Hongyuan zijn verdeeld over vier stallen. Eén stal is voor de opfok van de kuikens. In de zomer is het plastic voor de ramen opgerold en kan de lucht vrij door de stallen stromen.

 • De legkippen zitten in batterijen. Het zijn Hylan-bruin-leghennen, een lokale kruising. Het gemiddelde legpercentage is 90. De hennen scoren in de eerste zes tot acht maanden een legpercentage van gemiddeld 94. De eieren brengen €0,92 per kilo op.

 • In de zomer zorgen ventilatoren voor afvoer van extra stallucht en dus ook voor aanvoer van extra verse lucht.

 • De kooien hebben een afmeting van 39 x 37 centimeter. Bij vier hennen per kooi betekent dit een oppervlak van 360 vierkante centimeter per hen.

 • De pluimveehouders verzamelen de eieren met de hand. Op een kruiwagen staan twee kunststof kratten om de eieren in te verzamelen. Twee keer per dag verzamelt Cheng de eieren.

 • Bij weging blijken er 13 eieren in een kilo te gaan. De opbrengst min voerkosten is €0,39 per kilo eieren. De handelaar neemt de eieren in een krat mee en levert weer lege kratten af.

 • De grondstoffen voor het voer krijgt Hongyuan in zakken van 40 kilo aangeleverd. Het complete rantsoen bestaat uit mais, granen, vismeel, sojameel, tarwegries, vitamine- en mineralenmix en aminozuren. De voederconversie is 2,2 kilo per kilo eieren.

 • De zakken met voer stort Hongyuan in een kleine silo. Vervolgens gaat het in een kleine voerkar.

 • Ook het voeren gebeurt handmatig. Cheng loopt met een metalen bak langs de voergoot om het voer te storten. Ze voert een bak per rij hennen. Als ze terugloopt, gaat ze met de hand door de goot om het voer netjes te verdelen.

 • Op enkele plaatsen op het erf zitten waakhonden vast aan een ketting. Die moeten dieven afschrikken. De behuizing is zeer primitief. Dode kippen dienen als voedsel voor de honden.

 • In het dak van de stal zitten als het ware een paar kleine dakkapellen. Die zorgen voor een natuurlijke afvoer van stallucht. In de zomer komt de temperatuur in deze streek ruim boven de 30 graden.

 • In de winter kan het behoorlijk vriezen, tot wel 15 graden onder nul. Op de foto staat een bak waarin de pluimveehouders steenkool doen om de stal in de winter te verwarmen. Er is geen enkele afvoer voor de rook, het is gewoon open vuur.

 • Met een schep haalt Ciao elke dag de mest onder de batterijen weg. Dit kost ongeveer 1,5 uur per dag. De mest brengt geld op en gaat naar tuinders in de omgeving.

 • Ciao laat met een rolmaat zien dat een kooi 39 centimeter breed is. Dat is net voldoende om vier kippen tegelijk te laten vreten. Batterijen staan in China niet ter discussie.

 • Tussen de stallen verbouwt de familie Hongyuan groente voor eigen gebruik. Chinezen eten veel koolsoorten, maar ook sperziebonen.

 • De kuikens komen als eendagskuiken binnen. Ze kosten dan €0,36 per dier. De Hongyuans fokken de kuikens op in batterijen van vier etages. Als de dieren 50 dagen oud zijn, gaan ze naar de legbatterij. De legperiode begint op ongeveer 116 dagen en eindigt bij 400 dagen.

 • Naast de hoofdtak pluimvee hebben de ondernemers nog een kleine varkenshouderijtak met tien zeugen en bijbehorende vleesvarkens. De behuizing van deze zogenoemde ‘backyard farming’ is zeer sober.

 • Twee vrolijke handelaren wilden tijdens het bezoek aan het bedrijf varkens kopen. Ze konden onverrichter zake huiswaarts. Ze boden een veel te lage prijs. Slachtvarkens brengen in China momenteel veel geld op, circa €1,70 per kilo levend-gewicht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  en dan kijkend naar deze reportage beseffen dat de boeren hier veroordeelt worden om hun massale stallen en grootschalige manier van vee houden. Kleiner(lees; minder mega) wil dus niet altijd zeggen beter. Toch ?

 • no-profile-image

  Hans

  Ach Boerke, die Chinezen slapen gewoon beter.

 • no-profile-image

  water naar de zee dragen

  Laat die mensen die met hun camera in de nederlandse varkenstallen, geweest zijn gauw naar china gaan en daar lopen rellen...ipv hier in nl.ps neem gelijk de dartij voor de dieren ook even mee.. en als het kan blijf daar dan. Vr gr

 • pellemans

  Gewoon geniaal haha

Of registreer je om te kunnen reageren.