Pluimveehouderij

Foto & video 2141 x bekeken

Broers bouwen stallen in Duitsland

Limburgse broers bouwen twee volièrestallen in Duitsland voor in totaal 80.000 leghennen.

Foto

  • Omdat uitbreiden op de thuislocatie in Koningsbosch (L.) voor hen geen optie was, zochten pluimveehouders Herwin (48, links op de foto) en Léon (51) Lichtenberg elders een locatie. Die vonden ze in Duitsland. In een windmolenpark bouwden ze een gebouw van 250 bij 24 meter met twee stallen.
    Foto's: Marcel van Hoorn, tekst: Hans Bijleveld en Bouke Poelsma

  • De broers hebben in Koningsbosch een legpluimveebedrijf met 50.000 volièrehennen en 80.000 volière-opfokhennen. In Duitsland, op 8 kilometer van de thuislocatie, bouwden ze twee aan elkaar verbonden stallen voor in totaal 80.000 volière-hennen.

  • Zonnecellen op het dak en mestverwerking in een biogasinstallatie zorgen voor elektriciteitsopwekking. Het dak aan de zuidelijkste kant ligt vol met zonnecellen, het andere dak voor tweederde deel. Da levert de broers twintig jaar lang 26 cent per geproduceerd kWh op. Ze produceren meer dan het dubbele aan stroom van wat ze zelf gebruiken. Het overschot – goed om honderd huishoudens van stroom te voorzien – leveren ze via een eigen trafo aan een 10.000 volt-leiding die naast het bouwblok ligt.

  • De stallen zijn ingericht met het Natura 70-volièresysteem van Big Dutchman. Om het gangpad hangen de dimbare hoogfrequente tl-lampen horizontaal of verticaal. Op deze foto zijn ze horizontaal bevestigd.

  • Dit zijn de tl-lampen in verticale opstelling.

  • Buitennesteieren, die op de roosters worden gelegd, komen via deze extra eierband alsnog op de reguliere eierband terecht.

  • Dat gebeurt met deze lift.

  • In Pluimveehouderij van 6 mei staat een uitgebreide reportage over het leghennenbedrijf van de broers Lichtenberg. Hierin meer over hun keuze voor Duitsland en hun plan van aanpak.

Of registreer je om te kunnen reageren.