Pluimveehouderij

Foto & video 3005 x bekeken 1 reactie

Veelzijdig vleeskuikenbedrijf

2.000 mensen bezochten de open dagen bij Jorritsma Pluimvee BV in Tzummarum. Dat imponerende bedrijf bestaat uit 13 stallen, een voerfabriek, een co-mestvergistingsinstallatie en een droogloods.

Foto

 • Tsjep Jorritsma (50) is eigenaar van Jorritsma Pluimvee BV. Op dit veelzijdige pluimveebedrijf zijn verschillende takken van sport nauw met elkaar verbonden.

  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Het bedrijf van Jorritsma ligt achter het Friese dorpje Tzummarum, bijna tegen de Waddenzeedijk aan. Op de achtergrond is het woonhuis van Jorritsma zichtbaar. In de schuur bevindt zich de eigen voerfabriek. Hier maalt en mengt de vleeskuikenhouder voer voor de 425.000 vleeskuikens op het bedrijf.

 • Een plattegrond van het bedrijf. Er staan in totaal 13 stallen.

 • De open dagen op 15 en 16 april 2011 waren een groot succes. Zo’n 2.000 mensen namen een kijkje op het bedrijf, onder wie ook veel dorpsbewoners. Op de achtergrond is de zeedijk zichtbaar.

 • Het was prachtig, droog weer. Auto’s konden dan ook probleemloos buiten parkeren. In geval van slecht weer en te natte grond, hadden enkele stallen als overdekte parkeerterreinen gediend. Nu stonden slechts enkele standhouders in een van de stallen geparkeerd.

 • Een overzichtsfoto in een van de stallen. Jorritsma draait op jaarbasis 7,5 rondes. Hij werkt met drie medewerkers op het bedrijf.

 • Een van de blikvangers op de open dagen was de kippenvangmachine, die Jorritsma sinds enkele jaren gebruikt. De vleeskuikenhouder vangt ermee voor minder dan 1 cent per dier.

 • Veel aandacht op de open dagen ging uit naar de co-mestvergistingsinstallatie, die sinds oktober 2010 in gebruik is. Jorritsma vergist hier op jaarbasis ongeveer 4.000 ton kippenmest, 12.000 tot 15.000 ton koeienmest en 5.000 tot 10.000 ton aan co-producten.

 • In de mestloods wordt het digestaat, het restproduct uit de vergister, ingedikt, gescheiden en gedroogd.

 • Sinds de co-mestvergistingsinstallatie in gebruik is, dient de houtkachel nog slechts als bijverwarming. Het biogas in de vergister wordt namelijk gebruikt om warmte en energie op te wekken. De warmte gebruikt Jorritsma in de stallen. De energie (groene stroom) is goed voor 2.700 huishoudens.

 • Wat beurt Jorritsma voor de geleverde stroom? Wat gebeurt er met de overgebleven dunne en dikke fractie na het vergistingsproces? Wat is het rendement van de co-mestvergistingsinstallatie? In Pluimveehouderij leest u binnenkort veel meer over het veelzijdige bedrijf van Tsjep Jorritsma.

Eén reactie

 • the-maxime007

  op hoeveel hectare staat dit bedrijf ?

Of registreer je om te kunnen reageren.