Pluimveehouderij

Foto & video

Switch naar houtkachel kost €350.000

Vleeskuikenbedrijf Salomons in Bergentheim (Ov.) investeerde fors in de aanschaf en installatie van een houtkachel. De provincie Overijssel subsidieerde met €75.000, waardoor de terugverdientijd 7 jaar is.

Foto

 • Martijn Salomons (33) heeft in maatschap met zijn ouders Joop (65) en Hennie (63) een vleeskuikenbedrijf in Bergentheim (Ov.). In vijf stallen houden ze 165.000 kuikens. Mts. Salomons heeft een milieuvergunning voor het bouwen van een zesde stal met een capaciteit van 45.000 kuikens. In het Duitse Heiden heeft het bedrijf sinds drie jaar een tweede locatie. Daar houden de ondernemers 110.000 kuikens.
  Foto's: Jan Sibon, tekst: Bouke Poelsma

 • Op het bedrijf in Bergentheim werkt maatschap Salomons met een vaste medewerker (40 uur) en een parttime medewerker (10 uur). Een bedrijfsleider runt de Duitse bedrijfslocatie. Martijn Salomons neemt iedere week een kijkje op de Duitse locatie. In een uur is hij ter plaatse.

 • De vleeskuikenstallen – en ook twee woonhuizen – in Bergentheim worden sinds enkele weken verwarmd met een Mawera-houtkachel. Martijn Salomons: „Vijf jaar geleden hadden we al plannen voor het plaatsen van een houtkachel. Destijds kregen we het financiële plaatje niet rond en stopten we de plannen in de ijskast.”

 • De subsidieaanvraag bij de provincie Overijssel werd gedaan door Subvention bv te Ommen. Toen de aanvraag in begin 2010 positief werd beoordeeld, werden de plannen voor de houtkachel uit de ijskast gehaald. Nadat Martijn Salomons op verschillende bedrijven had rondgekeken, koos hij uiteindelijk voor een Mawera houtkachel. Die werd geleverd door Estufa bv uit Wijhe. De kachel kostte €150.000. De totale investering in de kachel en de aanpassingen op het bedrijf komen uit op €350.000. Het elektrische gedeelte werd gerealiseerd door de firma Geissler bv uit Lemelerveld, de infrastructuur en de heaters door de firma Jager bv uit Schoonebeek. „Met het oog op kostenbesparing hebben we veel zelf gedaan. Zo hebben we onder meer het kachelhuis en de houtbunker gemaakt", vertelt Salomons. „Ook hebben we meegeholpen met het aanpassen van de stallen." De vleeskuikenhouder schat dat hij door het vele eigen werk €50.000 heeft bespaard.

 • Op de houtkachel is een pneumatische reiniging gemonteerd. Door de vlambuisjes, aan de voorzijnde van de kachel zichtbaar, wordt een stoot lucht geblazen. Zo blijven de vlambuizen goed schoon en wordt de warmte van de kachel optimaal benut. De kachel wordt tijdens de ronde eenmaal grondig gereinigd. Dat gebeurt in de week na het uitladen. De provincie Overijssel subsidieerde overigens de helft van de aanschafprijs van de houtkachel.

 • Martijn Salomons verwacht de investering in de houtkachel in ongeveer zeven jaar te kunnen terugverdienen. Bij die berekening is rekening gehouden met een houtprijs van €42 per ton en een gasprijs tussen de €0,50 en €0,55 per m3. „Als de gasprijs met 10 procent stijgt, dan mag de houtprijs met 1 procent omhoog. Hoe dit in de praktijk uitpakt, kunnen we het beste beoordelen aan het eind van het jaar." Mts. Salomons had op jaarbasis een gasrekening van gemiddeld €75.000. Martijn Salomons verwacht op jaarbasis zo'n 500 ton hout nodig te hebben.

 • Martijn Salomons - wiens broer Edwin directeur is van transportbedrijf E. Salomons - heeft 2,5 ronden gedraaid met de houtkachel. Het werken met de kachel bevalt hem prima: „Ik ben erg enthousiast. De kachel draait goed. In de stallen voelt het compleet anders aan nu de gas-heaters weg zijn. Het heeft ook een positieve invloed op de kuikens.”

 • Met de ingebruikname van de houtkachel is de luchtvochtigheid in de stallen gedaald. Toen hij nog gebruikmaakte van gas-heaters, moest Salomons al op de tweede dag van de ronde ventileren om het vocht uit de stal te krijgen. Nu begint hij op dag vier of vijf met ventileren.
  De voederconversie (terugberekend naar 1.500 gram) daalde van 1,30-1,35 naar 1,24. „Ik weet niet of dat alleen door de houtkachel komt. Ik merk wel dat de nieuwe Wesselman-heaters een positieve invloed hebben op de kuikens.”

 • Salomons kan de kachel met dit touchscreen besturen. Er werd hem gezegd dat hij een jaar moest uittrekken om de kachel optimaal te laten draaien. Salomons: „Dat vind ik vrij lang. Ik denk dat we de werking van de kachel nu al aardig onder de knie hebben.”

 • Voordat het hout de kachel in gaat, wordt het eerst nog gedroogd. De kachel kan verschillende houtsoorten aan. Salomons: „Het klinkt gek, maar hout dat ietwat vochtig is, brandt het best. Hout dat te droog is, zorgt voor een te hoog zuurstofgehalte in de kachel. Al moet het hout ook niet te nat zijn natuurlijk.”

 • Salomons is nog volop aan het experimenteren met verschillende soorten hout. Hij houdt bij wat de kosten en rendementen zijn van de diverse houtsoorten. „Het blijft nattevingerwerk, aangezien ook de woonhuizen door de kachel worden verwarmd. Maar dit schema geeft toch een goede indicatie.”

 • Het hout wordt aangeleverd door het transportbedrijf van broer Edwin Salomons. „Hij zit in de houthandel en heeft goede connecties”, vertelt Martijn Salomons.

 • Met zijn eigen shovel zorgt hij dat er voldoende hout in de voorraadbunker ligt.

 • In deze sleufsilo werd voorheen korrelmais opgeslagen. De sleufsilo is nu in gebruik voor de opslag van hout. Er ligt zo’n 250 ton.

 • Rechts naast het kachelhuis staat een voormalige aardappelbewaarloods. Deze loods wordt binnenkort nog omgebouwd voor de opslag van houtsnippers.

 • Ook de erfverharding wordt nog aangepakt. „Toen we hoorden dat we de subsidie toegewezen hadden gekregen, kwam er veel werk op ons af. Alles moest worden omgebouwd. We moesten ook sleuven graven om nieuwe leidingen te kunnen plaatsen”, zegt Martijn Salomons.

 • Mts. Salomons draaide drie verkorte rondes van vijf weken. In deze drie weken die de stallen daardoor extra leeg stonden, werd de inrichting aangepast. Er werden onder meer nieuwe Wesselmann-heaters geplaatst. Om aan de huidige emissienormen te voldoen, worden nog kokers op de heaters geplaatst. „De voormalige gas-heaters waren aan vervanging toe. De onderhoudswerkzaamheden hieraan werden steeds meer. Met de nieuwe Wesselmann heaters besparen we tijd en geld."

 • De kuikens op de foto zijn bijna vier weken oud. In de vorige ronde zette Salomons 164.000 kuikens op. Bij het uitladen op de 34e dag ging 30 procent van de kuikens weg. Het gemiddelde gewicht was toen 1.850 gram. Op dag 41 gingen stal 1 en 2 leeg. Het gewicht van de kuikens in deze stallen was 2.477 gram. Op dag 42 gingen de kuikens in stal 3 en 4 weg. Zij wogen toen gemiddeld 2.600 gram. Op de 43e dag wogen de kuikens uit stal 5 gemiddeld 2.636 gram. De uitval was 3,7 procent (inclusief afkeuring in de slachterij).

 • Mocht de houtkachel om een of andere reden uitvallen, dan kan Mts. Salomons terugvallen op deze gasgestookte cv-ketel. „Je moet wel wat achter de hand hebben in zo'n situatie", aldus Salomons, die blij is met zijn keuze voor de kachel. „Zelfs wanneer het financiële voordeel wat zou tegenvallen, dan ben ik nog blij met de keuze voor een houtkachel. Het klimaat in de stallen is een stuk aangename. Dat heeft een positieve uitwerking op de kuikens en bevordert ook je eigen werkplezier."

Of registreer je om te kunnen reageren.