Pluimveehouderij

Foto & video 6 reacties

Demonstreren tegen uitstel kooiverbod

In 14 Europese steden werd dinsdag 19 april gedemonstreerd tegen een mogelijk uitstel van het verbod op de legbatterij. Zo ook in Den Haag.

Foto

 • 16 vrijwilligers van de internationale organisatie Compassion In World Farming (CIWF) stonden dinsdagmiddag 19 april bij de Poolse Ambassade in Den Haag. Ze demonstreerden hier tegen een mogelijk uitstel van het verbod op legbatterijen per 1 januari 2012.
  Foto’s: Roel Dijkstra en Compassion In World Farming, tekst: Bouke Poelsma

 • De keuze om te demonstreren bij de Pools ambassade is niet uit de lucht gegrepen. Ondanks een overgangstermijn van 12 jaar pleit Polen nog altijd voor een uitstel van het verbod op de traditionele legbatterij. CIWF wil dat het land het verzet tegen het kooiverbod staakt. Daarbij denkt de organisatie uitsluitend aan de leefomstandigheden van de kippen en niet aan de concurrentiepositie van leghennenhouders.

 • Geert Laugs (54), directeur van de Nederlandse afdeling van CIWF, organiseerde de kleinschalige betoging. „De demonstratie is uitstekend en rustig verlopen. We hebben onze boodschap uitgedragen”, zegt hij.

 • Aan het slot van de twee uur durende demonstratie sprak Laugs zo’n 30 minuten met een medewerker van de Poolse Ambassade. „Hij vertelde me dat het land zich min of meer neerlegt bij het feit dat er geen uitstel komt van het verbod op legbatterijen. Dat willen we nu ook graag officieel van de Poolse regering horen.”

 • CIWF maakte zich al eerder sterk voor een verbod op legbatterijen. Laugs: „Uitstel zou betekenen dat nog eens honderden miljoenen kippen veroordeeld worden tot een verblijf in een van de wreedste uitwassen van de vee-industrie: de kale batterijkooi die nagenoeg elk natuurlijk gedrag onmogelijk maakt.”

 • CIWF komt op voor het welzijn van landbouwdieren, waar ook ter wereld. De organisatie pleit voor een wereld waarin dieren worden behandeld met compassie en respect, zonder vee-industrie en zonder verre veetransporten.

 • Met temperaturen boven de 20 graden zoekt de vrijwilliger in het kippenpak logischerwijs een plekje in de schaduw.

 • Na 14.00 uur keerde de rust terug bij de Poolse Ambassade aan de Haagse Alexanderstraat.

 • Ook in Berlijn…

 • …en Praag werd gedemonstreerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Droog op 10 Hoog

  Hoeveel Natuurlijk gedrag heeft de mens hier nog in het rijke westen??
  Gaan wij nog in ons berenvel elke dag op jacht om onszelf van voedsel te voorzien?
  Leven wij nog in oerwouden zonder sanitaire voorzieningen?
  Als de mens zichzelf kan aanpassen in de loop van jaren kunnen dieren dat ook!
  Gezondheid is toch het belangrijkste wat er is voor een mensen/dieren leven.
  Waarom moet de mens die op vakantie gaat naar verre arme landen eerst zichzelf laten inenten tegen ernstige historische ziektes?
  Dat is met dieren gelijk zo! Heb je een schone leefomgeving dan heb je weinig entingen en medicijnen nodig. Heb je een oer omgeving dan overleven de sterkste en zal 50% sterven op een lijdzame manier dat geen mens zelf mee zou willen maken.

 • no-profile-image

  Henk

  Keihard handhaven dit kooiverbod!!
  Onze boeren hebben zich allemaal al aangepast aan het nieuwe beleid al dan niet morrend en nu krijgen de boeren in de landen waar men zich niet aan de regels houden uitstel?
  Als dit gebeurd kan je net zo goed het landbouwbeleid helemaal stoppen.

 • no-profile-image

  alex

  Henk, gezien het aantal mensen dat hier staat te demonstreren kunnen we dit besluit best wel terugdraaien. Als ze op zoek zijn naar wat ze werkelijk willen kunnen ze in Oekraine nog wel naar een lokale markt voor wat back-yard (weer een nieuwe naam!!!!) eieren. Kunnen ze het geld wat ze van onze overheden krijgen om zo'n leuke truitjes en spandoeken te kopen benutten om te zien wat voor een armoede er nog heerst in deze gebieden. Hier willen ze in ieder geval nog investeren in het welzijn van de mensen en daarna pas voor dieren. Henk, je mag in dat geval ook nog eens blij zijn. De eierenprijs gaat nog veel dieper zakken als de laatste 10 miljoen dierplaatsen (alleen al in Nederland) nog omgebouwd gaan worden. In economische termen er komt nog meer aanbod en bij een gelijkblijvende vraag betekend dat dus een daling van de prijzen. Volgens mij moet je dus ongeveer 10 hoog in Bijlmer wonen om dit alles goed te kunnen begrijpen.
  p.s. ik woon op begane grond maar hem begreep ik wel

 • no-profile-image

  Woopie

  Laat de kippen vrij in de wei dan is iedereen weer blij..

 • no-profile-image

  mathieu

  erg zielig dat je er moeite voor doet en energie in gaat steken. de hennen zitten toch al die kooien of ze er nou eerder of later in zitte ze zitte er in. en u zal wel denke hij is gek de boeren worden altijd gekut ik vindt dat dat maar is over moet gaan. ik heb genoeg ervaring zelf hebbe wij 27 jaar kooihennen gehad nu is alles scharrelinrichting wakker dier doet ook dingen waar ze niet is verstand van hebben al die stomme dingen worden op het bureatje bedacht maar ze snappen er geen zak van

 • no-profile-image

  jan

  super dat ze zich inzetten voor de kippen.
  zou jij als mens het leuk vinden om in zon kooi te zitten. ik zou zelf ook wel een keer mee willen doen aan zon demonstratie.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.