Pluimveehouderij

Foto & video 1405 x bekeken 3 reacties

Batterijstal ombouwen tot etagestal

Familie Heijink in Zutphen (Gld.) gaat een voormalige kooistal ombouwen tot een etagestal.

Foto

 • Berrie (37) en Davina (29) Heijink in Zutphen (Gld.) gaan door met het ontwikkelen van hun leghennenbedrijf. Nadat ze vorig jaar een traditionele scharrelstal ombouwden tot een etagestal, wordt nu een van de batterijstallen omgebouwd. Later dit jaar verschijnt er een tweede etagestal op het bedrijf.
  Boerderij.nl gaat de bouwwerkzaamheden volgen.
  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van het leghennenbedrijf van familie Heijink.

 • Uiterst links op de foto staat de etagestal, die vorig jaar in gebruik is genomen. De derde stal van links wordt verbreed, verhoogd en omgebouwd tot etagestal. De stal die daar tussenin staat, blijft bestaan. Hier worden, zoals het nu lijkt, paardenboxen in geplaatst. Uiterst rechts op foto is de voorzijde van het eierlokaal zichtbaar.

 • Dit is de achterzijde van het bedrijf. Rechts op de foto is nog een klein gedeelte van de sleufsilo zichtbaar. Familie Heijink voert eigen korrelmais bij aan de hennen.

 • Het is nog moeilijk voor te stellen dat deze voormalige batterijstal wordt omgebouwd tot een etagestal. Toch gaat dat gebeuren. De laatste kooihennen in deze stal zijn 18 februari weg gegaan. Familie Heijink heeft de stal zelf gestript. Ze waren daar drie weken mee bezig.

 • De silo’s, op de achtergrond zichtbaar, blijven staan. Daarachter wordt gebouwd. De batterijstal was 65 meter lang, 14 meter breed en 3,30 meter hoog. De etagestal is straks 65 meter lang, 21 meter breed en 6,60 meter hoog.

 • Een close-up van de ankerbouten. Hier wordt straks de zijwand van de stal geplaatst.

 • Een overzichtsfoto in de voormalige kooistal. Hier werden tot 18 februari 20.000 hennen gehouden. In de nieuw te bouwen etagestal is straks ruimte voor 39.000 kippen. De voormalige inrichting van de stal is gedegradeerd tot oud ijzer. In totaal ging het om 35 ton ijzer. Heijink beurde daar €0,20 tot €0,25 per kilo voor. „Met de opbrengst kon ik een groot deel van de onkosten dekken die ik maakte voor het demonteren van de inrichting en het afvoeren van het sloopmateriaal.”

 • De voorgevel van de voormalige kooistal zal in de nieuwe situatie een stuk hoger en breder worden.

 • De mestafvoerband wordt straks ook in de etagestal gebruikt. Deze blijft dan ook gewoon liggen.

 • Om de eieren uit de bestaande etagestal toch in het eierlokaal te krijgen, heeft familie Heijink een noodstellage gebouwd. Met deze tijdelijke eierband moet het lukken om ook tijdens de bouwwerkzaamheden de eieren af te kunnen draaien, zo denkt Heijink.

 • Deze foto is genomen op de onderverdieping van de bestaande etagestal. Op de foto zijn 23-weekse ISA-hennen zichtbaar. Op de bovenverdieping heeft Heijink een koppel van 70 weken oud. De leghennenhouder had aanvankelijk één leeftijd in de etagestal. Op de onderverdieping van de etagestal startte hij eerder dan gepland met een nieuw koppel. „We doen veel aan huisverkoop. Ik wil met het oog op Pasen straks voldoende goede eieren hebben.”
  Binnenkort meer foto’s van de stalbouw op deze site.  Hier nogmaals de reportage die we maakten van het opliften van het dak van de huidige etagestal op het bedrijf.
  Hier de fotoserie van het eindresultaat.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Walter Clarijs

  heb genoten van de foto sessie, ziet er goed uit. Wens jullie succes toe is toch weer een hele toer om deze klus te klaren. Kom zeker binnenkort zelf polshoogte nemen.
  met vriendelijke groet,
  Walter Clarijs

 • no-profile-image

  Woopie

  Jammer en dat in deze tijd van ziektes en dierenleed.

 • no-profile-image

  wappie

  hey woopie! (leuke naam trouwens)

  Ik ben helaas niet de slimste van de klas. Kun je me even uitleggen wat je hier jammer aan vind? Ik kan je redenatie niet helemaal volgen.

  Verklaar u nader...

Of registreer je om te kunnen reageren.