Pluimveehouderij

Foto & video 1848 x bekeken 2 reacties

Volièrestal met brede gangpaden

Familie Gussinklo bouwde in Eibergen (Gld.) een nieuwe stal voor 39.000 scharrelkippen. In de stal is niet alleen gedacht aan de toekomstige bewoners, maar ook aan arbeidsgemak en –plezier.

Foto

 • Bart en Maartje Gussinklo hebben in Eibergen (Gld.) een nieuwe stal gebouwd voor 39.000 leghennen. De totale capaciteit van het leghennenbedrijf komt daarmee uit op 78.000 dieren. In de etagestal, die in 2003 werd gebouwd, kunnen namelijk ook 39.000 kippen worden gehouden. Voordat de bouw van de nieuwste stal van start ging, werden de twee kooistallen gesloopt. In de kooistallen was plek voor in totaal 60.000 kippen.
  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal is 81 meter lang, 31 meter breed en kostte €29 per dierplaats. De nieuwe stal is naast de etagestal gebouwd, die rechts op de foto zichtbaar is.

 • Een overzichtsfoto in de stal. De stal is ingericht met zes rijen van het Bolegg Terrace-volièresysteem van Vencomatic. De kippen kunnen in het systeem bij voer, water en legnesten. „Ze kunnen gemakkelijk door het systeem bewegen”, aldus Bart Gussinklo. „Het is bovendien een stevig systeem.”

 • Wat opvalt zijn de brede gangpaden. Die zijn 2,20 meter breed. „We hebben achter ieder gangpad een deur. Zo kan een shovel gemakkelijk de paden in bij het schoonmaken van de stal”, vertelt Bart Gussinklo.

 • Wat verder opvalt is de stevige bouwconstructie.

 • In de systeemrijen zijn extra doorgangen gecreëerd, zodat de kippen altijd een uitweg hebben en niet snel in het gedrang komen.

 • In de stal zijn 380 kleine kokers geplaatst. Die worden straks gevuld met roofmijt, om bloedluis te bestrijden. Gussinklo wil na een jaar kijken hoe de bloedluisbestrijding op deze manier bevalt. • Deze vier ventilatoren zuigen stallucht af en trekken deze door naar de mestloods. Daar wordt de lucht gebruikt om de mest extra te drogen.

 • Dit is de achterzijde van de stal. Op deze foto is uiterst links nog net zichtbaar hoe de stallucht via een afgesloten doorgang in de mestloods komt.

  Op foto 19 en foto 24 is dit beter zichtbaar.

 • Een overzichtsfoto van het volièresysteem. In de stal hangen hoogfrequente tl-lampen. In het systeem wordt gebruik gemaakt van led-verlichting (buizen). Onder het systeem hangen stevige, dimbare lampen.

 • Vanwege de breedte van de stal, koos de pluimveehouder voor zestien extra luchttoevoersluizen in de zijwanden van de stal. Deze sluizen zijn ruim zeven meter lang en blazen de buitenlucht verder de stal in. De luchtinlaatkleppen, die speciaal op maat zijn gemaakt, nemen straks ook voor een groot deel de minimumventilatie voor hun rekening.

 • „Ik vertrouwde het toch niet helemaal. Ik was bang dat met alleen de reguliere inlaatventielen er niet voldoende verse lucht in het midden van de stal zou komen. Ik ben heel benieuwd hoe het nu straks gaat”, zegt Gussinklo.

 • In de voorgevel van de stal zijn nog extra luchtinlaatkleppen geplaatst. Pas wanneer het ’s zomers erg warm is, zal Gussinklo hier gebruik van maken. Op foto 2 zijn de kleppen van de andere kant zichtbaar.

 • In de voorzijde van de stal is een dagvoorraadsilo geplaatst. Zo kan Gussinklo zijn dieren gelijktijdig en snel voeren. Extra voordeel is dat de voerbuizen nu meer in rechte lijnen lopen. „Dat voorkomt slijtage”, aldus Gussinklo.

 • De eierband loopt vanuit de etagestal, door de nieuwe stal naar het eierlokaal.

 • In het eierlokaal wordt gebruik gemaakt van een nieuwe inpakker van Prinzen. De inpakker is twee weken geleden in gebruik genomen. „Hij werkt geweldig. Ik kan er per uur 35.000 tot 40.000 eieren mee verwerken”, zegt Bart Gussinklo.

 • Op het bedrijf werd al langer gebruik gemaakt van een pallet loader. De eieren op de foto zijn afkomstig uit de etagestal. Familie Gussinklo gaat werken met twee leeftijden. De koppel in de etagestal is nu 60 weken oud. De legproductie ligt na een top van 94,5 procent nu al enige tijd op 90 procent. De uitval is 3 procent. De nieuwe stal wordt op vrijdag 25 maart in gebruik genomen.

 • De bolle stalvloer loopt schuin af naar de zijwanden van de stal. Bij het schoonmaken van de stal loopt het spoelwater gemakkelijk weg via enkele afvoerputjes.

 • Het spoelwater wordt achter de stal opgeslagen in een put. De put heeft een inhoud van 15 kuub.

 • Verdeeld over de stal hangen tien boxen. Gussinklo is van plan om hier straks muziek uit te laten schallen. De pluimveehouders verwacht dat de kippen door het aanhoren van de muziek leren om met geluid om te gaan en zodoende wat minder schrikkerig worden. „Maar het grootste voordeel van de muziek is toch vooral voor de pluimveehouder”, zegt Gussinklo eerlijk. „Het kostte me in totaal €1.500 om de stof- en vochtvrije boxen, de radio en de versterker te plaatsen. Bevalt de muziek in de nieuwe stal, dan wil ik het ook in de andere stal inpassen.”

 • Voor de milieuvergunning was het nodig om mestbandbeluchting in te passen. Wat Gussinklo betreft was dit niet nodig geweest. „Ik draai in twee dagen alle mest van de banden. De mest wordt

  gedroogd in een droogtunnel.”

 • De mestkelder achterin de stal is 2 meter diep en 2 meter breed. De mestband is aan de bovenzijde van deze put geplaatst. „Zo kan ik met rechte rug de mestband schoonspuiten of eventuele storingen verhelpen”, vertelt Gussinklo. • De mestbanden van beide stallen komen hier samen. Ze zijn beide aangesloten op de droogtunnel. Deze ruimte moet nog helemaal worden afgesloten, om invloed van tocht en vocht te voorkomen.

 • De mest wordt gedroogd in het bestaande Dorset-mestdroogsysteem. In de droogtunnel lukt het Gussinklo om de mest 80 tot 85 procent te drogen. De mest gaat naar Hubun in Bunschoten. Gussinklo beurt €5 per ton extra wanneer de mest 80 procent of droger is.

 • In de toekomst moeten bezoekers van het pluimveebedrijf eerst door een hygiënesluis voordat zij de stallen in mogen. Naast de hygiënesluis heeft familie Gussinklo ook een nieuwe bedrijfskantine ingericht.

  Tijdens de stalbouw was het eierlokaal tijdelijk gevestigd in een gehuurde tent. Bekijk hier de foto’s.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peka

  Welk merk is deze dagvoorraadsilo?

 • no-profile-image

  Willem Nijhof

  Kan ik de foto's van de stal van de familie Gussinklo ontvangen in jpg-formaat?

Of registreer je om te kunnen reageren.