Pluimveehouderij

Foto & video 3347 x bekeken 10 reacties

Vleeseendenstal met stroverdeler

Arend (38) en Janneke (36) Hoekstra hebben in het Friese Oudega (S.) een stal gebouwd voor 11.000 vleeseenden. De dieren krijgen iedere dag vers stro van de automatische stroverdeler.

Foto

 • Arend (38) en Janneke (36) Hoekstra hebben in het Friese Oudega (S.) een stal gebouwd voor 11.000 vleeseenden. De stal is begin dit jaar in gebruik genomen. De tweede ronde is net van start gegaan. „Het bevalt ons tot nu toe uitstekend”, vertelt Arend Hoekstra.
  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Bouke Poelsma

 • Arend en Janneke Hoekstra wilden al langer een eigen boerentak beginnen. Ze oriënteerden zich onder meer op de landbouwbeurs in Hardenberg, waar ze in gesprek raakten met iemand uit de sector. „We hebben ook wel gedacht aan vleeskuikens, maar dat is nooit concreet geworden. Het grote voordeel van vleeseenden is dat ze rechtenvrij zijn. Dat scheelt al snel €150.000”, vertelt Arend Hoekstra.

 • Arend en Janneke Hoekstra kunnen de vleeseendentak goed combineren met hun andere werkzaamheden. Arend werkt vier dagen als vrachtwagenchauffeur en Janneke is 20 uur per week werkzaam in de zorg. De Hoekstra’s zijn iedere dag zo’n 2,5 uur in de nieuwe stal te vinden. „’s Ochtends zijn we er een uurtje en ’s avonds iets langer”, zegt Arend Hoekstra, die op zijn vrije vrijdag en op zaterdag meer tijd heeft voor de vleeseenden. „Bovendien kunnen mijn ouders ook wel eens bijspringen, zij wonen hier op deze locatie”, vertelt Janneke Hoekstra.

 • De eenden hebben iedere dag behoefte aan vers strooisel. Mede door het grote oppervlak van hun poten – met zwemvliezen – trappen ze het stro in no-time plat. De automatische stroverdeler neemt de Hoekstra’s veel werk uit handen. „In zo’n grote stal (60 bij 25; red.) moet je niet handmatig willen strooien. Dat kost veel te veel tijd. Bovendien zorgt deze machine voor een optimale verdeling van het stro. Wanneer je handmatig strooit, ben je altijd meer stro kwijt”, vertelt Arend Hoekstra.

 • Naarmate de ronde vordert, wordt er steeds meer stro gestrooid. De stroverdeler wordt aangestuurd met een handige afstandbediening. De Hoekstra’s kopen het stro bij een handelaar in de omgeving.

 • In de eerste ronde gebruikten de Hoekstra’s 18 ton stro. De nieuwbakken vleeseendenhouders bekijken de komende rondes of ze eventueel met minder stro toekunnen. „We moeten ervaren wat voor de eenden het beste is”, zegt Arend Hoekstra. De vleeseendenhouder is niet helemaal onbekend met het houden van eenden. Jaren geleden, toen hij op de middelbare landbouwschool zat, liep hij namelijk stage bij een eendenmester. „Een eigen vleeseendentak heeft wel altijd in mijn achterhoofd gezeten. Naast een geschikte locatie moet je ook de financiële middelen hebben om het mogelijk te maken ”, zegt Hoekstra.

 • De eerste twee weken zijn de eenden in de achterzijde van de stal gehouden. In de volgende vier weken hebben ze het gehele staloppervlak tot hun beschikking. Deze schotjes komen straks ook van pas bij het vangen van de dieren. „De vangers lopen niet ver de stal in om de eenden te vangen. De dieren worden eerst naar de deur gedreven, waar ze bij de hals worden gevangen”, zegt Janneke Hoekstra.

 • Op deze foto is goed zichtbaar dat door het platgetrapte stro en de eendenmest de vloer in de achterste zijde van de stal enkele centimeters hoger ligt dan in het voorste deel. De mest, die Hoekstra met een shovel zelf uit de stal rijdt, wordt afgevoerd naar akkerbouwers in Noord-Holland. Na een ronde hoeft de stal niet uitvoerig schoongemaakt te worden. „Na drie ronden laat ik de stal grondig reinigen. Het is niet nodig om dit vaker te doen”, vertelt Hoekstra.

 • De eenden op deze foto’s zijn twee weken oud. De Hoekstra’s zijn tevreden over de resultaten van de eerste ronde. De dieren gingen weg na 44 dagen. Ze wogen toen gemiddeld 3,1 kilo, precies het streefgewicht. De gemiddelde groei per dag was 71 gram. De voederconversie was 2,18. „We hadden twee procent uitval”, zegt Arend Hoekstra.

 • Eenden zijn sterke en energieke dieren, die relatief weinig last van ziektes hebben. Hoewel de Hoekstra’s de mogelijkheid hebben om via het drinkwater medicijnen te verstrekken, hebben ze tot dusverre geen antibiotica gebruikt.

 • De dieren worden als pekingeend geslacht bij VSE Kronenhof, in Harderwijk (Gld).

 • In de stal hangen twee van deze heaters. Wanneer de eendjes op hun eerste levensdag op het bedrijf aankomen is de temperatuur in de stal 32 graden. Binnen twee weken wordt de staltemperatuur verlaagd naar 15 graden. In het vervolg van de ronde is dat dan verder de gewenste temperatuur.

 • De stalinrichting is van Big Dutchman. In de stal hangen twee voer- en drie waterlijnen. De dieren moeten met gestrekte hals drinken. Op die manier morsen ze ’t minste water.

 • De eenden krijgen de eerste twee weken opfokvoer toegediend. In de laatste vier weken ligt er mestvoer in de voerpannen.

 • In de kantine, waar dochter Fenna lekker zit te kleuren, hangen de stalcomputers van Hotraco.
  Op vrijdag 4 november is er een open dag op het bedrijf. Bezoekers zijn 's middags tussen 13.30 en 17.30 uur welkom aan de Gariperwei 54 in Oudega (Fr.)

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peka

  Mooie machine die stroverdeler en een knappe boerin !

 • no-profile-image

  Albert

  Hallo Arend, ik mis die mooie pet !

 • no-profile-image

  sjoerd

  geen pet nodig in die warme stal denk ik. succes arend. nog geiinformeerd naar gerstestro??

 • no-profile-image

  Albert

  Hoi Sjoerd. Was laatst in Duitsland bij een eende mester die gebruikt altijd gerste stro. Rogge stro vond hij te hard, en tarwe verbouwd hij niet omdat de grond te arm is.
  Groet Albert.

 • no-profile-image

  sjoerd

  was paar weken geleden bij arend in eendestal, en dacht dat gerstestro veel meer vocht op zou nemen dan tarwestro wat hij gebruikte, vandaar mijn vraag aan hem. ik heb wel een beetje ervaring met soorten stro, maar niet met eenden.

 • no-profile-image

  Woopie

  Het moet niet gekker worden, nu ook alweer een vleeseendenstal. Jammer.

 • no-profile-image

  sjoerd

  Dan heb jij nog nooit veel blije eenden gezien die achter je aanlopen, woopy. jammer dat er steeds meer mensen steeds verder van de agrarische wereld, ( voedsel ) af komen te staan.

 • no-profile-image

  Woopie

  Sjoerd,
  ja ik kan het niet helpen, dat komt omdat ik van dieren hou!
  Blije eenden ik zie ze iedere dag e.m.
  Maar geen MEGAbedrijf voor voedsel, nee, we zullen in de toekomst steeds meer naar plantaardige eiwitten gaan, het is gezonder voor dier en mens.

 • no-profile-image

  sjoerd

  woopy, ik heb het woord megabedrijf nergens gelezen in dit stukje, dat maak jij ervan, omdat jij te ver van de agrarische wereld af staat, en geen benul hebt waarover je praat. 11000 eenden is geen megastal. betekent nog steeds niet dat agrariers niet van dieren zouden houden.

 • no-profile-image

  Emiel Arron

  Beste

  Ik zoek een industriële eendenbroeder

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.