Pluimveehouderij

Foto & video 8 reacties

Over op volière-opfok

Pluimveebedrijf Derks houdt op twee locaties in totaal 180.000 opfokhennen. Alle zes stallen zijn inmiddels ingericht met volières.

Foto

 • Willy Derks (48, rechts op de foto) heeft een pluimveebedrijf met in totaal 180.000 opfokhennen. Op de thuislocatie in Beuningen (Gld.) worden 110.000 hennen gehouden. Op de tweede locatie in Groesbeek (Gld.) is plaats voor nog eens 70.000 hennen. Derks is druk bezig om beide bedrijfslocaties toekomstklaar te maken. In Groesbeek is dat inmiddels gelukt. In Beuningen wordt op dit moment nog een stal ingericht met volièrehuisvesting.
  Op de foto poseert Willy Derks met Stijn (16), een van zijn drie zoons. Stijn zit nog op school, maar helpt regelmatig mee op het bedrijf.
  Tekst: Bouke Poelsma, Foto's: Bart Nijs Vakfotografie

 • Een aanzicht van de woning van de familie Derks in Beuningen.

 • De 110.000 opfokhennen in Beuningen worden gehouden in vier stallen. In twee identieke stallen is plaats voor 60.000 hennen. Deze stallen zijn in 2005 en 2006 ingericht met volières van Meller. In de kleinste stal is plaats voor zo’n 15.000 hennen. Zij groeien op in het Nivo Varia-systeem. De vierde stal op het bedrijf wordt op dit moment ingericht met volières van Meller. In deze stal is ruimte voor 35.000 hennen.

 • Deze witte Dekalb-hennen zijn hier 12 weken oud.

 • Ze worden opgefokt voor Broederij ter Heerdt.

 • Derks koos voor volières van Meller vanwege de vele rvs-onderdelen in dit systeem. „Alle systeemdelen die eventueel onder de mest kunnen komen, zijn van rvs”, zegt Willy Derks.

 • De stalen klep, die rechts langs het systeem loopt, is ook van rvs.

 • De Isa Brown-hennen zitten al mooi in de veren…

 • …de dieren zijn eveneens 12 weken oud.

 • In de vierde stal op het bedrijf in Beuningen wordt nog gewerkt aan de stalinrichting. Deze stal wordt over enkele weken in gebruik genomen.

 • Willy Derks maakt op de locatie in Beuningen sinds vier weken gebruik van een luchtwasser. Hij heeft dit type wasser gezien bij pluimveehouder Harry van Averdonk in Bladel (N.-Br.) en heeft hem vervolgens laten nabouwen op zijn eigen bedrijf. De wasser is 48 meter lang. Hij werkt als volgt: een 1 meter diepe en 2 meter brede put wordt – over de gehele lengte van de wasser – gevuld met water. Het stof uit de stallucht wordt afgevangen door 240 kuub water, dat boven de put door pakketten wordt gepompt. Het stof verdwijnt in de put. Daar wordt het door bacteriën aangevreten, zodat er vrijwel niets van overblijft. Langs de luchtwasser wordt nog damwand geplaatst.

 • Het water, dat wordt rondgepompt, blijft mooi helder, zo zegt Derks. „Van Averdonk werkt al enkele jaren met dit systeem. Hij heeft zijn put in die periode nog niet hoeven schoonmaken.”

 • Een overzichtfoto van de tweede locatie in Groesbeek.

 • Hier worden in twee stallen 70.000 hennen opgefokt. „We zijn in november begonnen met het aanpassen van de inrichting van deze stallen. In januari hebben we de stallen opnieuw in gebruik genomen”, zegt Derks.

 • Tot november werden in beide stallen batterijhennen opgefokt. De stalinrichting is in beide stallen aangepast. „De kooien kwamen uit 2000. Ze waren nog te goed om ze weg te doen", zegt Derks. In de stallen stonden vier systeemrijen (waarvan twee van vijf hoog). De pluimveehouder koos ervoor om in beide stallen een rij te saneren, om meer ruimte te creëren. In beide stallen staan nu drie rijen van vier hoog. Aan de kooien zijn onder meer plateaus toegevoegd, waardoor de hennen meer bewegingsruimte hebben. De totale capaciteit op de locatie in Groesbeek is door de aangepaste stalinrichting met 30.000 gedaald.

 • De toegangsdeuren tussen de verschillende systeemrijen kunnen worden gekanteld. Dat komt goed van pas bij laden en lossen en schoonmaken van de stal.

 • De opfokhennen in Groesbeek zijn bij het maken van de foto’s 2,5 week oud. Ze zijn nog te klein om al volledig door de stal te kunnen bewegen. Ze zijn daarom nog opgesloten in de kooien. Met het aanpassen van de stallen heeft familie Derks ervoor gezorgd dat er ledslangen door de kooien lopen. In de eerste drie weken van de opfokperiode staat de verlichting constant aan. Na verloop van tijd laat Derks de ledverlichting steeds minder lang aanstaan. Op deze manier wordt de hennen geleerd dat ze bij het aanspringen van de ledverlichting richting het systeem moeten bewegen.

 • Derks weet uit ervaring dat de opfokhennen zich via de zitstokken moeilijk voortbewegen in de lengterichting van de stal. Hij heeft er daarom voor gekozen om de plateaus in de stal van gaas te voorzien. „Via het gaas verspreiden de hennen zich gemakkelijker”, zegt Derks. Het onderste plateau op de foto is al voorzien van gaas. Het tweede plateau moet nog met gaas worden bedekt.

 • De voormalige batterij-inrichting was vier hoog. Familie Derks heeft ervoor gekozen om in de volières op drie verschillende hoogtes plateaus aan te brengen.

 • Door op het onderste plateau te gaan staan, hebben de pluimveehouders gemakkelijk toegang tot de bovenzijde van het systeem. „Dat komt goed van pas bij het enten en het laden van de hennen”, aldus Willy Derks.

 • Deze platen voorkomen dat de hennen onder het systeem kunnen komen.

 • De platen kunnen eenvoudig omhoog worden geschoven. Dat is handig bij het schoonmaken van de stal.

 • Boven de voergoot hangt een extra zitstang. Deze voorkomt dat de hennen in de voergoot gaan zitten.

 • De luchtinlaatkleppen zijn overspannen met kunststofgaas. „Zo voorkomen we dat de kippen tussen de kleppen komen. Daar zaten we namelijk wat over in”, vertelt Derks.

 • Zowel in Beuningen als in Groesbeek is een droogtunnel aanwezig voor het drogen van de mest. De mest wordt gedroogd met behulp van warme stallucht.

 • De droge mest gaat in eigen opleggers naar Rogat (Dr.), waar het verder wordt verwerkt en verkorreld.

 • Wanneer straks ook de vierde volière-opfokstal in Beuningen in gebruik is genomen, zijn beide bedrijfslocaties volledig klaar voor de toekomst.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marco

  de titel van dhr luteyn is in ieder geval niet voor gezond verstand

 • no-profile-image

  Willy Derks

  Wie bent u, beste Wim uit Utrecht om aan de hand van een paar foto`s mij te beoordelen hoe ik met mijn dieren om ga. Binnen ons bedrijf investeren wij al jaren lang in nieuwe systemen waarin de kippen aanzienlijk meer ruimte hebben. Ook investeren wij in mestdroging met als gevolg een sterke reduktie van stof en ammoniak en minder transport. Verder investeren wij in luchtwassers, deze investering is alleen rendabel bij een wat grotere omvang van het bedrijf. De pluimveestapel in Nederland groeit niet maar concentreerd zich op grotere bedrijven. Hier is niets op tegen als de dieren en de omgeving er maar op vooruit gaan. Ook gaan wij dit jaar nog investeren in een Rondeel stal, door de dierenbescherming met drie sterren uitgeroepen tot meest diervriendelijk stalsysteem. Bovendien heeft dit systeem als enige een milieukeur. Ik raad u aan u eerst beter te informeren voor u dingen gaat beweren die niet op waarheid berusten.

 • no-profile-image

  Louisa

  Ik heb net ook even de fotos gezien, eerlijk gezegd vind ik het heel erg hoe de dieren zo moeten leven waar totaal geen ruimte is het dier als individu te zien. Elk dier is een levend wezen en heeft recht op goede zorg en aandacht, op de fotos te zien is dat werkelijk ONmogelijk. Mn maag draait om sorry. Trouwens hoe zit het met brandveiligheid, hoe worden de dieren gered als er brand uitbreekt. (kijk dat de mensen vluchtgangen hebben tja das wettelijk goed geregeld) Nergens zie ik hoe de dieren tegen een evt brand beschermd worden. Arme dieren hoe een triest leven om alleen als "Ding" te voldoen en meer niet....

 • no-profile-image

  Derks

  Beste WIm, Waar denk je nu helemaal mee bezig te zijn ? Je hebt er geen idee van hoe het er bij ons op het bedrijf aan toe gaat. Denk je dit te kunnen baseren op een klein aantal foto`s of op de beelden die de media toont ? En denk je dat deze beelden objectief zullen zijn ?

 • no-profile-image

  AGRARIER

  Louisa, Jij als PvdD/Wakker Dier aanhanger bent tegen alles, dat heb je al zo vaak vermeld hier. Ga lekker ergens anders heen.
  Leuke reportage.

 • no-profile-image

  Wereldburger

  Deze zogenaamde kritische mensen, nu eens hun foto's op zouden sturen naar boerderij, hoe een commerciel bedrijf eruit moet zien. Of zijn die er niet?
  En wat als de hele kippensector verdwijnt, gaan we onze ogen dicht doen op de import, want dan is onze straat schoon?

 • no-profile-image

  kippie

  Hoe wij als sector ook ons profileren het zal nooit voldoen aan de wens van "de burger" , die zijn portemonnee laat spreken bij de kassa.
  Onze kippen hebben het super in NL , door de enorme inspanningen van de pluimveesector om aan de eisen des tijds te voldoen zijn we nu marktleider in kennis van het houden van loslopend pluimvee.
  Het echte "leed" zit in Zuid Europa waar de kooi-eieren massaal van de banden rollen om onze sector na 1-1-2012 stevig mee te beconcurreren.
  EEN Europa , maar niet voor de agrarische sector.
  Applaus voor de ondernemende pluimveesector , van intensieve veehouderij naar INVENTIEVE Veehouderij.

  Kippie , werkzaam in onze mooie pluimvee-sector

 • no-profile-image

  BOYAN STAMATOV

  Hi, I like your farm. I want to work for you

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.