Pluimveehouderij

Foto & video 2161 x bekeken 2 reacties

Nieuwe bio-legkippenstal in België

De jonge onderneemster Tine van der Veken en haar vriend zijn verantwoordelijk voor de legkippentak van het familiebedrijf. Nu met een nieuwe stal voor 15.000 biologische legkippen.

Foto

 • Tine van der Veken (24) en haar vriend Mark Koyen (28) zijn verantwoordelijk voor de legkippentak van het familiebedrijf Van der Veken. Op een andere locatie in hetzelfde plaatsje Weelde (B.) runnen de ouders van Tine een melkveetak.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De nieuwe stal. Tine is weliswaar jong, toch heeft zij al de nodige ervaring opgedaan binnen de kippenhouderij. Haar ouders houden zich, zoals gezegd, puur bezig met koeien, maar tijdens haar studie was Tine’s interesse vooral gewekt door kippen. Door een legkippenstal in de buurt te huren kon ze sinds 2006 haar passie verder ontwikkelen. De nieuwe, eigen stal met ruimte voor 15.000 biologische legkippen is hier een vervolg op.

 • De stal is ingericht met een dubbele opstelling van het Bolegg Terrace-volièresysteem van Vencomatic. De stal is onderverdeeld in vijf compartimenten van ieder 3.000 kippen. Ook in de wintergarten en buitenuitloop is deze compartimentering uiteraard gehandhaafd. Het gangpad is met 3 meter vrij breed.

 • Een biologisch bedrijf van deze omvang is uniek in België. Tine: “Er zijn volgens mij maar 16 biologische legkippenhouders in geheel België, de meeste bedrijven zijn veel kleinschaliger. Het houden van kippen wordt hier nog altijd gezien als nevenactiviteit. Ik ben er zelfs vrijwel zeker van dat dit de grootste biologische legkippenstal van België is.”

 • De stal wordt volgende week bevolkt met Lohmann Lite-kippen. Zij kunnen hun eieren later kwijt in de legnesten, die hier opgeklapt zijn. “In de huurstal hadden we Dekalb Amberlink, maar deze bleken toch wel erg stressgevoelig.”

 • Om geen onbereikbare eieren in het systeem te hebben, kozen de ondernemers voor een dubbele eierband aan weerszijden van het legnest.

 • Ook aan de onderzijde van het systeem zitten spaarlampen, specifiek om de buitenlopende kippen binnen te krijgen.

 • De eierbanden komen centraal bijeen...

 • …en vervolgen hun weg naar het eierlokaal. Hier staat een gebruikte inpakker. Tine schakelt straks om van kartonnen naar plastic trays. “Ik verwacht hiermee minder werk te hebben, de kartonnen trays bleven nogal eens aan elkaar hangen, zeker wanneer ze nieuw waren. De insteek is dat ik ook straks de kippen in mijn eentje moet kunnen doen, in combinatie met het gezinsleven. “ De eieren worden via een handelaar afgezet naar grote Belgische supermarktketens, zoals Delhaize, Carrefour en Lidl België. Deze bedrijven kopen het liefst producten van Belgische oorsprong. Dat is ook zo bij vlees. Per ronde wordt een contract afgesloten met de handelaar.

 • Via Tulderhof-kleppen kunnen de kippen naar de wintergarten. Deze leverancier zit bij toeval op een (flinke) steenworp afstand van het bedrijf.

 • De wand tussen stal en wintergarten bestaat uit geïsoleerde betonnen prefab-elementen.

 • De wintergarten is 7 meter breed. In totaal is 6 hectare uitloop beschikbaar. De stal wordt aangevuld met gebroken puin zodat de kippen altijd met schone poten de stal betreden.

 • Geen halve maatregelen. De volledige 6 hectare zijn nieuw omheind met een sjiek hekwerk.

 • De mestbanden in het systeem lossen aan de achterzijde van de stal op een dwarsband.

 • De laatste twee spantvakken van de stal zijn gereserveerd voor de mestopslag. In totaal is er voldoende opslag om drie volumecontainers mee te vullen. De mest wordt afgezet bij een Nederlandse biologische akkerbouwer in de provincie zeeland.

 • De luchtinlaat wordt nog volledig dichtgemaakt met fijnmazige gaas. Door een nabijgelegen rietveld is er een verhoogd risico op ratten en ongedierte. De bestrijding daarvan is daarom nu al uitbesteed aan een professioneel bedrijf.

 • Naast de 15.000 kippen betrekken ook de eigenaren binnenkort hun nieuwe onderkomen. Aan de voorzijde van de stal is een permanente bedrijfswoning ingericht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stijn

  Veel succes toegewenst met jullie nieuwe stal.

 • no-profile-image

  ferry

  mooi bedrijf!! ook voor de kippen !!! succes ermee!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.