Pluimveehouderij

Foto & video 1203 x bekeken 3 reacties

Deens bedrijf met hoge hygiënestatus

Geen antibioticagebruik, geen voetzoolproblemen én een goed dierenwelzijn. Beleidsmakers later geen gelegenheid onbenut om naar de Deense vleeskuikensector te wijzen als voorbeeld hoe het er in Nederland uit zou moeten zien.

Foto

 • Vleeskuikenhouder Mads Nielsen (47) heeft in het Deense Ryde 3 vleeskuikenbedrijven, twee bedrijven met elk twee stallen en 35.000 kuikens per stal in traditionele huisvesting en 1 biologisch vleeskuikenbedrijf met 2 stallen met elk 9.000 dieren. Op één van zijn traditionele bedrijven mest hij de kuikens in 35 dagen naar een gewicht van 2,2 kilogram en draait hij 8,5 rondes per jaar zonder uitladen. ,,De maximale bezettingsdichtheid is 40 kilogram per vierkante meter. Door die relatief lage dichtheid groeien de kuikens uitstekend.’’
  Foto's en tekst: Fabian Brockötter

 • Heel belangrijk in het voorkomen van voetzoollaesies is het op tijd verwarmen van de stal. Drie dagen voordat de kuikens komen gaat de thermostaat naar 30 graden en pas als de vloer dezelfde temperatuur heeft bereikt, is het klimaat optimaal. Nielsen stookt middels een strogestookte CV-installatie. Net als veel van zijn collega’s is hij naast pluimveehouder ook akkerbouwer. Al het stro en al het graan dat van zijn 300 hectare grote bedrijf komt, gaat richting kuikens.

 • De graansilo op de achtergrond bevat 550 ton graan, met twee van deze silo’s kan Nielsen een jaar vooruit.

 • De verbrandingsruimte van de strokachel kan 2 balen van elk 625 kilo herbergen. Eén keer per dag bijvullen volstaat, behalve in hartje winter. In het warmwatersysteem met een voorraadvat boven de brander zit 100.000 liter water, dat zorgt ervoor dat zelfs zonder vuur het systeem nog lange tijd op temperatuur blijft.

 • Het mag dan de kleinste tractor van het bedrijf zijn, de International 384 met strovork in de fronthef komt dagelijks in actie om de vleeskuikenstallen warm te houden.

 • Het Deense kwaliteitssysteem KIK kent net als het Nederlandse IKB-systeem voorschriften op het gebied van kwaliteit, veiligheid en dierenwelzijn in de productie van pluimveevlees. KIK gaat echter nog een paar stappen verder als het gaat om dataregistratie en integratie. Bovendien schrijft het KIK-systeem voor dat elke stal van elke pluimveehouder zijn eigen voer-losbuizen heeft. De mengvoerwagens hebben deze niet, waardoor het risico op versleping van ziektes verder afneemt.

 • Mads Nielsen gaat prat op een hele hoge hygiënestatus. Nielsen: ,,Toegang tot de stal wordt tot een minimum beperkt. Even van de ene stal naar de andere lopen, dat doen wij als pluimveehouder zelfs zelf niet eens. Per stal bedrijfskleding wisselen, handen wassen en handschoentjes aan, net als in een ziekenhuis, dat voorkomt ziekteoverdracht van buiten naar binnen en van stal naar stal.’’ De hele hoge hygiënestatus maakt het mogelijk dat Gumboro, IB en NCD buiten de deur worden gehouden en dat de kuikens ongeënt de Deense stallen in komen en ook in de stal niet gevaccineerd worden.

 • Nielsen stuurt de kuikens in de eerste dagen door slechts aan één zijde van de stal kuikenpapier uit te leggen. Het papier wordt na enkele dagen verwijderd, omdat het anders de kwaliteit van het strooisel negatief kan beïnvloedden.

 • Bijzonder in de stal is wel het gebruik van turfstrooisel, een dun laagje van 800 gram per vierkante meter. Pluimveehouder Nielsen: ,,De lage PH-waarde van turf heeft een positief effect op de voetzoolkwaliteit, maar uiteindelijk draait het allemaal om het droog houden van het strooisel. In de eerste plaats doen we er alles aan om de kuikens actief te houden door veel licht - 20 tot wel 40 lux - met 2x4 uur donker en een goed stalklimaat. Door de eerste 20 dagen de waterdruk laag te houden en daarmee ook het verbruik, houden we de mest droog.’’

 • Zelfs zijn Deense collega’s kijken wel eens wat vreemd op als ze Nielsen in de stal aan de gang zien. Hij kiest er uit gewoonte voor om met blote armen en benen te werken. ,,Zo ben je één met de stal, voel je het klimaat en de ventilatie beter aan.’’ De kuikens kunnen rekenen op zijn volledige aandacht. ,,Of ze goed op temperatuur zijn voel je aan hun voeten, dat weet iedereen, maar slechts weinigen checken dat door de kuikens met hun poten tegen de wang te houden.’’

 • Eventuele natte plekken onder de drinklijn haalt Nielsen actief uit de stal en strooit daarna opnieuw. ,,Veel gebeurt dat echter niet, want volgens de KIK voorschriften worden de drinklijnen elke 5 tot 7 jaar vervangen zodat ze schoon en vooral lekvrij zijn. Lekbakjes en een goede nippelhoogte doen de rest.’’
  Lees meer in Pluimveehouderij nummer 17 van 16 december.

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gijsbert

  Dit ziet er al een stuk beter uit dan de gangbare Nederlandse kuikenmesterijen waar de kuikens in zeer grote getale in stallen gepropt worden en daarom naarmate de slachtleeftijd nadert zeer veel problemen krijgen en soms zelfs sterven.

 • no-profile-image

  Kippenmester

  Als je een kip in 35 dagen op 2200 gram weet te krijgen moet je mij niet vertellen dat dat diervriendelijk is. Probeer zulke dieren maar eens 50 dagen oud te laten worden, dan zijn ze begin in de 40 dagen kapot. Welk ras je ook neemt, de poten en de heupen kunnen dat niet aan.

 • no-profile-image

  dh

  Veiligheidstatus lijkt me ook nog even handig met dat trekkertje ;)

Of registreer je om te kunnen reageren.