Pluimveehouderij

Foto & video 15 reacties

187.200 kippen in koloniehuisvesting

Boerderij.nl neemt een kijkje op het gigantische leghennenbedrijf Noorder-Ei-Farm in Kiel-Windeweer.

Foto

 • Op de Noorder-Ei-Farm in het Groningse Kiel-Windeweer worden 187.200 leghennen gehouden. Jan Hessel Kruit (links op de foto) is bedrijfsleider op het enorme leghennenbedrijf, dat deel uitmaakt van Zonne-Ei-Farm BV. Daarvan is Henk van den Brink (rechts op de foto) de directeur.
  Tekst: Bouke Poelsma, Foto's: Dennis F. Beek Fotografie

 • De Noorder-Ei-Farm is een van de zes bedrijfslocaties van Zonne-Ei-Farm BV. De 187.200 legkippen worden er gehouden in één lange etagestal. De stal is 130 meter lang, 30 meter breed en een slordige 13 meter hoog. Zonne-Ei-Farm heeft een kleine dertig mensen in dienst. Daarvan werken er vier in Kiel-Windeweer. Naast bedrijfsleider Jan Hessel Kruit is er nog een medewerker voor het werk in de stal. Daarnaast zijn er nog twee dames in dienst voor het werk aan de eierband. Zo nu en dan worden er bovendien enkele parttimers ingeschakeld.

 • Een vooraanzicht van het bedrijfsgebouw, dat aan de etagestal is gebouwd. Achter de ramen bevinden zich onder meer de kantine, het kantoor, een opslagruimte en de hygiënesluis. Noorder-Ei-Farm maakte in mei 2007 een herstart, nadat in 2006 de toenmalige kooistallen letterlijk in rook opgingen. Een enorme vuurzee, die waarschijnlijk ontstond door kortsluiting, maakte de stallen met de grond gelijk. Bij deze verschrikkelijke brand kwamen 160.000 kippen om.

 • Noorder-Ei-Farm is een van de vier leghennenbedrijven van Zonne-Ei-Farm, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Terschuur (Gld.). In totaal worden er op de vier legbedrijven 532.000 kippen gehouden. Tot voor kort had het bedrijf ook een locatie in Polen. Die locatie is twee jaar geleden echter van de hand gedaan. De leghennen van Zonne-Ei-Farm worden opgefokt op de bedrijfslocatie in Terschuur. De capaciteit bedraagt er 190.000 opfokplaatsen. Een deel daarvan, zo’n 40.000 dierplaatsen, wordt benut voor de opfok voor externe bedrijven.

 • De kippen(LSL classic) worden gehouden in koloniehuisvesting, ook wel klein-volière genoemd. Er zitten 39 kippen in een afdeling van 4 meter lang en 73 centimeter breed. „De huidige Nederlandse overgangsregeling staat ons toe dat we tot 2021 op deze wijze kippen mogen houden. Daarna moeten we wellicht verder met een lagere bezettingsgraad. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid dat we de bezettingsdichtheid al voor 2021 aanpassen”, vertelt Henk van den Brink, directeur van Zonne-Ei-Farm.

 • Tijdens het bezoek van Boerderij.nl zijn de kippen 68 weken oud. De dieren gaan op een leeftijd van 86 weken van het bedrijf. De gemiddelde productie ligt nu net onder de 90 procent. De productietop was 95 procent. Na iedere ronde wordt de stal droog schoongemaakt. De stal staat dan zo’n twee weken leeg.

 • De imposante etagestal bestaat uit 10 systeemrijen. Zowel op de onder- als op de bovenverdieping is de klein-volièrehuisvesting vier hoog.

 • Op deze foto is goed zichtbaar dat de stal uit twee etages bestaat. Op de foto is bedrijfsleider Jan Hessel Kruit in gesprek met de verslaggever van dienst.

 • Deze foto is genomen op de bovenverdieping van de etagestal.

 • Met een speciale, in hoogte verstelbare fiets, kunnen Jan Hessel Kruit en zijn medewerker ook bij de twee hoogste systeemrijen, om eventuele uitvallers mee te nemen.

 • De eieren komen niet als zodanig in de supermarkt te liggen. Ze worden namelijk gebruikt als voedselsupplement. Zonne-Ei-Farm bekijkt van week tot week waar de eieren naartoe gaan. Voor een deel werkt het bedrijf met vaste afnemers. Het gros van de eieren gaat naar Duitsland.

 • Op het scherm boven de eierband kunnen de medewerksters exact in de gaten houden waar in de stal de eieren vandaan komen. Wanneer uit een van de secties weinig of geen eieren komen, dan is er wat aan de hand. De stalmedewerkers kunnen op het scherm precies zien waar ze moeten zijn om het eventuele probleem te verhelpen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een uitvaller de eierband blokkeert.

 • Dit apparaatje, dat is bevestigd op de eierband in de stal, houdt bij hoeveel eieren er uit de verschillende secties afkomstig zijn. De resultaten van deze metingen zijn op het scherm in het eierlokaal af te lezen.

 • Een overzicht van de eierband. In de stal wordt geen gebruik gemaakt van elevators. De eierband is in hoogte verstelbaar en loopt langs de verschillende systeemhoogtes.

 • In het eierlokaal wordt gewerkt met een automatische traystapelaar. De pallets worden met een pompwagen naar de eieropslag gebracht.

 • Hier worden de eieren opgeslagen. De eieren worden met eigen transport vervoerd. Zonne-Ei-Farm heeft twee vrachtwagencombinaties in eigendom. Net als veel andere bedrijven in de pluimveesector kampt ook Zonne-Ei-Farm met de gevolgen van het dioxineschandaal. De opbrengstprijzen zijn erg laag. „Het is dramatisch”, zegt Henk van den Brink. „De hele sector lijdt onder het wangedrag van één bedrijf. We moeten nu iedere week veel geld bijleggen. Dat konden we niet voorzien. Dit is geen normale marktsituatie. Gelukkig zijn er wel verbeteringen op komst.”

 • Een zijaanzicht van de Noorder-Ei-Farm in Kiel-Windeweer. De minimumventilatie in de enorme stal wordt verzorgd door een warmtewisselaar. De wisselaar is geplaatst in een overdekte ruimte aan de linkerzijde van de stal. Deze ruimte is rechts op de foto zichtbaar, tussen de voersilo’s en de eieropslag. „De wisselaar doet het prima”, zegt Jan Hessel Kruit. „Toen het in december 8 graden vroor, was het binnen zo’n 14 graden.”

 • De verse lucht komt boven de systeemrijen de stal binnen, via het plafond. „Als het ’s zomers erg warm is, komt er extra frisse lucht binnen”, vertelt Jan Hessel Kruit. „De ventilatieschuiven gaan dan helemaal open.” Op de foto is zichtbaar dat de schuiven minimaal open staan. De stalen constructie kan nog een flink eind naar beneden.

 • De mestbandbeluchtingsbuis, in het midden van de stal. Het drogen van de mest is een belangrijk onderdeel van het werk op de Noorder-Ei-Farm. „We drogen de mest op onze bedrijven tot 80 procent droge stof”, vertelt directeur Henk van den Brink.

 • Tweemaal in de week worden de mestbanden in de stal afgedraaid. De mest wordt verder gedroogd op de speciale droogzolder.

 • Tijdens het bezoek van Boerderij.nl wordt de droogzolder net gevuld met mest. Hier lukt het om de mest te drogen tot 80 procent droge stof. De minimumventilatie wordt met hogedrukventilatoren onder de droogzolder geblazen. De lucht wordt met lagedrukventilatoren boven weer afgezogen.

 • Nadat de mest op de droogzolder is gedroogd, valt het door de lamellen in de ruime opslagruimte. Noorder-Ei-Farm heeft voldoende capaciteit om de mest van enkele maanden op te slaan. De opslagruimte is 58 meter lang en 13 meter breed. In tegenstelling tot het eiertransport, wordt het mesttransport door Zonne-Ei-Farm uitbesteed.

 • Dit zijn de lamellen waardoor de mest naar beneden valt.

 • De mestactiviteiten zijn ondergebracht in een aparte BV. De korrels worden verkocht onder de merknaam Farmers House.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  romijn

  deze kippen hebben het beter als scharrelkippen omdat er minder pikkerij is

 • no-profile-image

  ??

  Ik zie als veehouder dat er reacties van mensen worden weggehaald die kritisch reageren op de veehouderij. Dit is m.i. niet de juiste methode. Wij hebben immers toch niks te verbergen....?

 • no-profile-image

  Agrarier

  ?? Dan heb jij niet gezien wat er geplaats was. Dat zijn geen vragen, maar beledigingen, maar het is altijd wat moeilijk voor Wakker Dier mensen om normaal een discussie aan te gaan! Die gaan meteen beschuldigen en etc.

 • no-profile-image

  fer

  ik kan me haast niet voorstellen dat je het houden van kippen op deze manier normaal vind. ik zou me ervoor schamen als ik zo de dieren moest houden die voor mij het geld moeten verdienen. het word ook tijd dat dit soort stallen verboden word.

 • no-profile-image

  Peka

  200 of 200.000 kippen in een verrijkte kooi, voor iedere kip blijft dat hetzelfde. Het is niet omdat een bedrijf groter is dat het voor de dieren slechter is. Integendeel, de kippen in zo'n bedrijf leven in betere omstandigheden dan veel kippen die in een moestuin gehouden worden, waar ze vaak in de modder of in hun eigen mest moeten leven.
  De foto's in deze reportage vind ik niet zo goed. De dieren zijn al oud en beginnen wat van hun pluimen te verliezen. Op een leeftijd van 30 weken zijn veel mooiere foto's te maken.
  Deze installatie is voorzien van een rondgaande sleepketting met in het midden van de kooi een extra voergoot in de vorm van een Bridomatgoot in rechte lijn met een draaiende spiraal in.
  Zo hebben de kippen exta veel vreetruimte.

 • no-profile-image

  AGRARIER

  @Fer en hoe zie jij het dan voor jou ideaal?
  Iedereen heeft commentaar en graag in de redenatie ook het economische verhaal in het achterhoofd houden.

 • no-profile-image

  fer

  dat zulke kippen een beter leven hebben dan achter in een moestuin vind ik gewoon belachelijk. ik heb 8 ex batterij kippen en die zijn de hele dag liever buiten als binnen en zijn naar en paar dagen de hele dag aan het scharrelen .ik ben zelf ook een paar keer in een legbatterij geweest .en niemand maakt mij wijs dat de beesten het daar goed hebben. op die schuine gaas bodem. dit is dan een volliere maar er is niet veel verbetert t.a.v de batterij kooi. als elk eitje een paar centen duurder gemaakt word kan dit wanprodukt verboden worden.

 • no-profile-image

  Hans

  zie hoe een "geweldig" leven die arme kippen hebben.......

  http://www.nieuwslog.nl/wp-content/plugins/wp-o-matic/cache/8562f_kippen.jpg

 • no-profile-image

  Karin

  verwijderd wegens anonieme beschuldiging.

 • no-profile-image

  Hans

  Naam en toenaam je wilt mijn achternaam ook nou das: Hans Reinders.
  Wat een onzin maar goed mij maakt het niet uit dat je mijn achternaam weet.

 • no-profile-image

  AGRARIER

  Hans> Lees dit goed>
  Artikel 261

  1.Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad , gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
  2.Indien dit geschiedt door middel van geschriften of afbeeldingen, verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen, of door geschriften waarvan de inhoud openlijk ten gehore wordt gebracht, wordt de dader, als schuldig aan smaad schrift, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste een jaar of geldboete van de derde categorie.

 • no-profile-image

  Karin

  Mocht iemand misschien geïnteresseerd zijn in hoe witte legkippen (of legouderdieren) er wèl uit behoren te zien, kijk dan eens op de linker foto op deze pagina:
  http://www.broedergerard.nl/FBMboerderij.htm
  Dat ziet er toch heel wat beter uit! En deze kippen zijn uit Nederland geïmporteerd, dus van een hier gangbaar merk.

  Lees ook eens wat deze boer/broeder Trappist over het boeren in het algemeen geschreven heeft, en hoe hij zijn eigen ideeën in de praktijk brengt!
  http://www.broedergerard.nl/gerard.htm en
  http://www.broedergerard.nl/wijboeren.htm

 • no-profile-image

  karin

  En o ja, "Agrariër, ergens op deze aarbol", ik ben géén lid van Wakker Dier of van welke andere club dan ook, maar gewoon een consument die geacht wordt de eieren van deze en andere op vergelijkbare wijze gehouden kippen kippen te kopen, of produkten aan te schaffen waarin die eieren verwerkt zijn. De foto's in de onderhavige reportage ontnemen mij iedere lust daartoe. Ik denk dat ik niet de enige consument ben die er zo over denkt.

 • no-profile-image

  Hans

  Aan AGRARIER, ERGENS OP DEZE AARDBOL: Om je even uit je kinderlijke waan te halen, het is de bio industrie die zichZELF een slechte naam bezorgd door dieren op een gruwelijke wijze te behandelen. Ik constateer en geef mijn mening. Ooit gehoord van vrijheid van meningsuiting? Ik zou dus maar heel erg oppassen als ik jou was, want wie werkelijk gerechtelijk aangepakt moet worden is de TOTALE vee industrie, wegens op grote schaal mishandelen en vermoorden van dieren. Inclusief jij. De duizenden fotos en videos op internet dienen als bewijs. Je hebt geen poot om op te staan. Hoe cynisch: net als die bio industrie kippen die door hun eigen gewicht letterlijk niet meer kunnen staan.

 • pellemans

  Wat is het probleem, jullie mensen die het niet eens zijn met deze wijze van de leghennen sector hebben toch genoeg BIO voedsel in de supermarkt beschikbaar ?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.