Pluimveehouderij

Foto & video

Kooi-opfok maakt plaats voor volière-opfok

Jade Opfok vof bouwde een 2-verdiepingen kooi-opfokstal om tot volière-opfokstal en bouwde er in de loop van dit jaar een nieuwe volière-opfokstal naast. De capaciteit groeide van 100.000 kooi-opfokplaatsen naar 140.000 volière-opfokplaatsen.

Foto

 • Frank (43) en Petra (41) Jansen zijn sinds 2009 de eigenaren van Jade Opfok vof. Naast het bedrijf werk Frank gemiddeld twee dagen per week als technisch adviseur bij Agromix Opfokorganisatie BV, Petra heeft een kachel-winkel en geeft paardrijles.
  Foto's: Bert Jansen, tekst: Hans Bijleveld

 • In de nieuwe volière-opfokstal staan zes 80 meter lange rijen Big Dutchman volière met 1,94 brede gangpaden er tussen, zodat de mest er met een loader uit te halen is.

 • Langs de rijen van het volière-opfoksysteem zijn centraal bediende aanvliegstokken. Janssen klapt die elke avond in zodat de hennetjes verplicht de nacht in het systeem op stok moeten doorbrengen.

 • Voor in de nieuwe volière-opfokstal is een dagsilo gemonteerd. Hier kan voldoende voer in om alle 65.000 dieren binnen 10 minuten van voer te voorzien.

 • De verlichting boven de gangpaden in de nieuwe volière-opfokstal bestaat uit om en om hoogfrequente 36 watt-tl- en dimbare 25 watt-gloeilampen.

 • De voorfronten van de Big Dutchman opfok-volière kunnen in delen geopend en gesloten worden. Bij Janssen is dat open en sluiten op alle drie de etages centraal bediend. Janssen heeft voor deze optie gekozen voor het arbeidsgemak tijdens enten en laden.

 • Aanzicht van geopend voorfront, de situatie vanaf een week of vier.

 • De voorfronten zijn ook per sectie met de hand te openen.

 • In de onderste en de middelste etage van het volière-opfoksysteem hangen slangen met dimbare LED-verlichting. Janssen: ,,Die zijn vijf keer zo duur in aanschaf, maar verbruiken misschien maar een honderste van de hoeveelheid stroom van gloeilampen.’’ Hij denkt deze verlichting in vijf jaar terug te verdienen.

 • In de achterwand van de nieuwe volière-opfokstal zijn Stienen drukventilatoren geplaatst. Die moeten de stallucht door een achter de stal geplaatste chemische luchtwasser blazen.

 • Aan de achterkant van de volièrestellingen zit een automatisch doorspoelsysteem voor de drinknippelleidingen.

 • De lucht in de nieuwe opfokstal komt binnen via Tulderhof inlaatventielen.

 • Voor de mestdroging in de stellingen van de volière-opfok wordt lucht aangevoerd vanuit Plettenburg warmtewisselaar achter, bovenin de stal. De lucht die uit de warmtewisselaar komt wordt met behulp van een cv-ketel nog 6 à 8 graden extra opgewarmd. ,,Voor extra opwarming gedurende de eerste twee weken en voor de mestdroging vanaf drie à vier weken.’’

 • Inkijkje in de Plettenburg warmtewisselaar.

 • Om vergunning te krijgen was een chemische luchtwasser noodzakelijk om aan de gewenste NH3-reductie te komen. ,,Een biologische wasser gaat niet verder dan 70 procent reductie, deze chemische wasser reduceert 90 procent.’’ De chemische luchtwasser van Inno+ heeft twee druk kamers, de ene voor de minimumventilatie, de andere wordt bijgeschakeld wanneer meer wordt geventileerd.

 • De technische ruimte voor de aansturing en bediening van de chemische wasser.

 • Omdat in de technische ruimte van de chemische wasser wordt gewerkt met zwavelzuur, is een douche in deze ruimte verplicht.

 • Tussen de oude en de nieuwe opfokstal is een laad- en losruimte van opfokhennen en kuikens. De hoogte boven maaiveld is gelijk aan de hoogte van de laadbak van de vrachtwagens. Interne hoogteverschillen worden met behulp van liften overbrugt.

 • De bestaande 2-verdiepingen kooi-opfokstal is dit voorjaar omgebouwd tot volière-opfokstal door de kooideurtjes uit de Big Dutchmann opfokkooien te verwijderen, in de ’kooien’ zitstokken en verlichting aan te brengen en aan de zes stellingrijen een ombouw met zitstokken te bevestigen.

 • Ook werden de randen van de voergoten verwijderd (met een zogenoemde plasmasnijder) en werden boven de voergoten zitstokken bevestigd. De rooster-tussenvloer werd dichtgemaakt en de natuurlijke ventilatie werd vervangen door mechanische. De totale ombouw van deze opfokstal kostte €2,50 per opfokplaats (nu 75.000 in plaats van eerst 100.000).

 • De gangpaden in de omgebouwde stal zijn met 1,20 m betrekkelijk smal. Janssen kon dit niet veranderen, omdat de zes systeemrijen met de tussenvloer één constructie vormen. „Omdat de hennentjes niet over de hele lengte van de stellingen in het systeem van voor naar achteren kunnen lopen en vice versa, moeten ze daarvoor uit het systeem. En dat doen ze volop. In feite krijg je uit deze stal sterkere hennen, omdat ze moeten spingen.’’
  Lees in Pluimveehouderij 15 van 4 november meer over dit bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.