Pluimveehouderij

Foto & video 1 reactie

Aanpassingen in nieuwe opfokstal

Jan van Elp bouwde dit jaar een nieuwe opfokstal. Tijdens de eerste ronde moest de nieuwbakken pluimveehouder enkele problemen tackelen.

Foto

 • Jan van Elp (40) bouwde dit jaar een nieuwe opfokstal. De eerste ronde in de stal is net achter de rug. De nieuwbakken pluimveehouder – die het werk in de stal combineert met een fulltimebaan bij Agrifirm – vertelt in deze reportage over zijn ervaringen. Op de foto poseert hij met zijn vrouw Lijsje (38) en hun jongste zoontje Jonathan, die op 9 september werd geboren. „Dat was tijdens de eerste ronde. Het was een hectische periode”, kijkt Van Elp terug.
  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van de stal. Deze biedt plaats aan 60.000 opfokhennetjes.

 • De bestrating is helemaal klaar. Een hekwerk scheidt de stal af van de rest van het erf. „Ik wil niet dat de bestrating als parkeerplaats wordt gebruikt”, aldus Van Elp.

 • Het bedrijf – met links op de voorgrond het bijgebouw met hygiënesluis, technische ruimte en kantine – is zo ingericht dat er over enkele jaren gemakkelijk een stal kan worden bijgebouwd.

 • De stal is ingericht met vijf rijen Big Dutchman-volières. De tweede ronde is net van start gegaan. De hennetjes op de foto zijn vier dagen oud. „Het is toch prachtig om te zien dat de hennetjes na een paar dagen al gebruik maken van de zitstokken”, aldus Van Elp.

 • De hennetjes zien er goed uit. Dat was bij aanvang van de eerste ronde wel anders. Van Elp kreeg de dieren op een vrijdag. „Ik begon die dag als pluimveehouder, maar zag meteen dat het foute boel was. Dat had iedereen gezien.” De uitval was bovengemiddeld en het stonk in de stal. Na een weekeinde met honderden uitvallers, zorgde een antibioticabehandeling op maandagochtend ervoor dat de rust terugkeerde op het bedrijf. „We hadden een coli-aanval. Na de antibioticakuur waren de problemen gelukkig snel verholpen.”

 • De coli-aanval was debet aan het relatief hoge uitvalspercentage van 6 procent over de hele eerste ronde. Afgezien daarvan kijkt Van Elp terug op een goede ronde. „De aflevergewichten waren goed en wat uniformiteit betreft scoorde ik boven de 90 procent.” De opfokker werkte in de eerste ronde met vier diersoorten: LSL, LSL Lite, Hy-Line Silver Brown en Lohmann Brown. In de tweede ronde zitten er twee soorten in de stal: Hy-Line Brown en Lohmann Brown. „Ik zie nauwelijks verschillen tussen beide soorten”, aldus Van Elp.

 • Een overzicht van een van de gangpaden. De hennetjes zitten nu nog allemaal opgesloten op het middelste niveau. Naarmate de ronde vordert, gaan de hennetjes ook naar beneden. Na een week of zeven kunnen ze ook gebruik maken van het bovenste niveau.

 • Van Elp had in de middelste gangpaden aanvankelijk twee drinklijnen. Maar zoals op de vorige foto al te zien was, is hij daarop teruggekomen. De katrolletjes –zoals deze op de foto – hebben geen functie meer en zijn stille overblijfselen van de voormalige tweede drinklijn.

 • De drinklijnen zijn niet zonder reden weggehaald. De bouwconstructie bleek niet helemaal berekend op de tien drinklijnen in de stal. „Het water in de leidingen en de honderden kippen die op de drinklijnen gingen zitten, zorgden ervoor dat er ontzettend veel druk werd gezet op de betonnen wand”, vertelt Van Elp. Als gevolg van de vrijgekomen krachten begonnen de ophangingen van de drinklijnen krom te buigen en kwamen er scheuren in het beton, zoals op deze foto te zien is. „Vooral deze ophanging – precies aan het uiteinde van een betonelement – moest het ontgelden”, vertelt Van Elp, die nu vier drinklijnen minder heeft in de stal.

 • Ook aan de voorzijde van de stal is de schade goed zichtbaar. De voorgevel bestaat uit vier betonelementen en is 20 centimeter dik. De gevel bestaat uit twee lagen van 6 centimeter beton, met daar tussenin een 8 centimeter dikke isolatielaag van tempex. „De betrokken partijen willen de schade herstellen”, aldus Van Elp.

 • Kleine hennetjes zijn net muizen, zo ervoer Van Elp tijdens de eerste ronde in de stal. Regelmatig kropen de hennetjes vanuit het systeem naar buiten, om de mestbanden te verkennen. „Zie ze dan maar eens terug te krijgen”, vertelt Van Elp zuchtend. De opfokker heeft voor aanvang van de tweede ronde alle gaatjes dichtgemaakt met sponzen en schuimrubber, zoals op deze foto is te zien.

 • Zo ziet dat er aan de binnenzijde van het systeem uit. Van Elp geeft toe dat het een flinke klus is om alle gaatjes te stoppen. „Gelukkig zijn er nogal wat jongens hier uit de buurt die willen helpen.”

 • Een andere aanpassing in de stal heeft te maken met de zitstok boven de voergoot. In het begin van de ronde kunnen de kleine hennetjes nog in de voergoot kruipen. Wanneer de voerketting na een week begint te draaien – de eerste week wordt de voergoot nog handmatig gevuld – kunnen de kuikentjes moeilijker uit de voergoot komen. Een open gedeelte – zonder zitstok – aan het begin van de systeemrijen biedt de beestjes de mogelijkheid om alsnog de voergoot uit te komen. De kuikenlifter – die op foto 16 goed te zien is – duwt de dieren de voergoot uit. Het gedeelte zonder zitstok zorgt later in de ronde echter voor problemen. De hennetjes zijn dan wat groter en gaan in sommige gevallen in de voergoot staan. Soms komen ze dan met hun poten vast te zitten in de kuikenlifter. Ze komen dan niet meer los, zodat dit tot uitval kan leiden. Bovendien houden ze het voer tegen.

 • Van Elp lost het probleem op een simpele manier op door in een later stadium in de ronde de zitstok te verlengen. Doordat de zitstok dan ook lager hangt – net boven de voergoot – voorkomt dit problemen.

 • Deze foto is dus in scene gezet. Pas na enkele weken – als de hennetjes een stuk groter zijn – plaatst Van Elp de verlengde zitstok.

 • Van Elp heeft meer arbeid aan de pluimveetak dan hij vooraf had verwacht. „Je wilt het ook goed doen. Gelukkig loop ik met veel plezier in de stal. Ik vind het prachtig om de hennetjes te zien. Dat is voor mij toch ook een stukje ontspanning.” De opfokker heeft zich voorgenomen om iedere eerste week van een nieuwe ronde vrij te nemen van zijn werk bij Agrifirm. „Dat heb ik de vorige keer niet gedaan. Daar heb ik wel spijt van gehad. Mede door de coli-aanval was het toen erg hectisch.”

 • Het emissiepunt van de stal bevindt zich in de nok. De gebundelde luchtkokers –die afgelopen zomer volop draaiden – laten veel daglicht door. Daardoor gingen de hennetjes achter in de stal moeilijker op stok, zo merkte Van Elp. De opfokker loste dit tijdelijk op met landbouwplastic. In de toekomst wil hij het probleem aanpakken met lichtwerende wokkels in de ventilatoren.

 • Een andere aanpassing die Van Elp wil doorvoeren is het verlengen van enkele luchtkokers. Afgelopen zomer merkte hij bij maximale ventilatie dat de lucht te veel over de systeemrijen werd getrokken. „Ik wil de lucht door de gangen naar achteren kunnen trekken. Dat moet lukken met enkele verlengde kokers.”

 • Van Elp hoeft niet bang te zijn dat hij de stal ‘voor niets’ heeft gebouwd. Zijn oudste zoon wil de stal en het bedrijf wel overnemen…
  Bekijk hier de reportage die Boerderij.nl net voor de ingebruikname van de stal maakte.

Eén reactie

 • no-profile-image

  peka

  bij een goed geplaatst opliersysteem voor drinklijnen komt er niks van krachten op de kopgevel van een stal. Ook al zitten de dieren op de drinklijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.