Pluimveehouderij

Foto & video 1971 x bekeken 2 reacties

Met nieuwbouw naar 135.000 kuikens (2)

Vleeskuikenbedrijf Bouma BV bouwt nabij Tzum (Fr.) een nieuwe stal voor 35.000 kuikens. De stal is bijna klaar voor gebruik.

Foto

 • Vleeskuikenbedrijf Bouma bv houdt op tien locaties enkele honderdduizenden vleeskuikens. Op de locatie in Tzum wordt een nieuwe stal gebouwd voor 35.000 kuikens. De capaciteit op deze locatie groeit daardoor naar 135.000 kuikens in vijf stallen. Tjitze Bouma (33) is namens Bouma bv verantwoordelijk voor de bouwprojecten van het vleeskuikenbedrijf. „In de afgelopen twee jaar hebben we op verschillende locaties vier stallen bijgebouwd. Op twee locaties doorlopen we nu het vergunningentraject”, vertelt Bouma. „Doordat we her en der nogal wat oude stallen hebben, is er ook altijd het nodige onderhoud.”

  Foto’s en tekst: Bouke Poelsma

 • De locatie nabij de Friese dorpjes Tzum, Spannum en Welsrijp is prachtig. Het vleeskuikenbedrijf wordt omgeven door uitgestrekte landerijen. Op de foto zijn de twee grote stallen zichtbaar. Op het bedrijf staan nog drie kleinere stallen.

 • De nieuwe stal (links) is in grote lijnen een kopie van de stal die in 2008 werd bijgebouwd. Beide stallen zijn 75 meter lang en 22 meter breed.

 • De stal is gebouwd door timmer- en onderhoudsbedrijf Boekema uit Surhuizum. De bouwkosten zijn circa €10 per kuikenplaats.

 • Vleeskuikenbedrijf Bouma bv werkt met franchisers. „De franchisers zijn verantwoordelijk voor het technische resultaat op het bedrijf. Wij zorgen voor de aan- en afvoer”, vertelt Tjitze Bouma. Diens vader Hessel begon in 1965 met één moederdierenstal in het Friese Hoornsterzwaag. Op deze ‘thuislocatie’ worden inmiddels 165.000 kuikens gehouden.

 • Op de locatie in Tzum wordt gewerkt met warmtewisselaars van Agro Supply.

 • Een overzichtsfoto van de stal. De kuikens komen maandag 31 oktober in de stal.

 • Lucht komt binnen via Tulderhof-inlaatventielen. Onder de betonnen stalvloer ligt een zandbed van 40 tot 90 centimeter. Daaronder ligt plastic, om het zand vochtvrij te houden. Het zandbed onder de stal moet warmte vasthouden. Daarmee hopen de Bouma’s de stookkosten te reduceren. „We hebben gekozen voor Waddenzeezand. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt”, vertelt Tjitze Bouma. Op een andere locatie werken de Bouma’s met een andere zandsoort. „We hebben geen onderzoek gedaan naar de beste zandsoort. Maar dat het principe werkt, is op die andere locatie al wel bewezen.”

 • In de nieuwe stal hangen dimbare Hagro-lampen van 70 Watt.

 • De voerpannen zijn van Agromax. Ook een deel van het nippeldrinksysteem is door hen geleverd. De Bouma’s wisten ook enkele tweedehands drinklijnen op de kop te tikken.

 • Een kijkje in de stalcomputer. Vleeskuikenbedrijf Bouma heeft zelf twee monteurs in dienst. „We doen het grootste gedeelte van het installatie- en montagewerk zelf. Daarnaast werken we veel samen met De Boer Installatietechniek uit Wijnjewoude”, vertelt Bouma.

 • Begin augustus bracht Boerderij.nl ook een bezoek aan het bedrijf. Bekijk hier de reportage.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Antoine

  Dat is een mooi systeem.
  Ik ken verschillende boeren die dit systeem hebben.
  Makkelijk te bedienen.

  Groeten Antoine

 • no-profile-image

  Clarisse Pascal

  Graag wat meer info over het zand onder de vloer:
  in de zomer niet te warm ?

  welk soort zand is dit dan fijn of grof zand
  sterk genoeg voor ondervloer ?

  Gebuiken jullie dan 1 volledig dik plastic over de gehele vloeropp. tegen waterindringing ?

  Alvast bedankt voor de info

  groeten Pascal

Of registreer je om te kunnen reageren.