Pluimveehouderij

Foto & video 3 reacties

Eerste stal met Air2 ITB-wisselaar

Marianne en Egbert Wanroij-Arts beschermen met aluminium hun nieuwe vleeskuikenstal tegen brand en hebben als eersten een Air2 ITB-warmtewisselaar.

Foto

 • In Oploo (N.-Br.) heeft de vof Marianne en Egbert van Wanroij-Arts een vleeskuikenbedrijf met 78.000 dieren. De kuikens, van afwisselend Ross en Cobb, zitten verspreid over twee locaties. Thuislocatie Broekstraat 3 in Oploo biedt plaats aan 48.000 dieren en in Stevensbeek, op het ouderlijke bedrijf van Marianne, worden de overige 30.000 gehouden. Zomer 2011 kwam er in Oploo een stal bij voor 25.000 kuikens. Opvallend is dat deze als eerste in Nederland is uitgerust met een Air2 ITB-warmtewisselaar. Met het oog op brandpreventie is het plafond bekleed met aluminiumplaten.

  Foto’s en tekst: Guus Queisen

 • Om te voldoen aan de welzijnseisen moest de vof Van Wanroij-Arts 9.000 dieren inleveren. Lang werd er gedubd over hoe dit te compenseren. Alternatieven zoals deelname aan Volwaard-kip passeerden de revue. Uiteindelijk werd besloten tot de bouw van een nieuwe stal. Naast de vleeskuikentak heeft de vof een akkerbouwtak van 13 ha met in het bouwplan maïs, suikerbieten en aardappelen en 3 ha grasland.

 • Op advies van verzekeraar Interpolis werd het hele plafond voorzien van aluminium. Dit heeft een brandwerend effect. Het bespaart jaarlijks 1.000 euro brandverzekeringspremie. Egbert van Wanroij: „Bovendien is dit praktischer bij het reinigen van de stal.” Tussen het aluminium en de golfplaten zit plastic folie en 14 cm dikke glaswol.

 • Om te voorkomen dat de tempexkever in het dak kan kruipen zijn de zijkanten voorzien van een aluminiumstrip.

 • Om voldoende energiepunten te behalen koos Egbert van Wanroij voor een warmtewisselaar. De keuze viel op de ITB-Air2. De eerste van dit type geïnstalleerd in een vleeskuikenstal. De ITB-Air2 heeft een BWL-erkenning voor ammoniakemissie. Volgens de leverancier maakt deze warmtewisselaar aan tal van praktijkknelpunten een eind. Zo is de installatie snel te reinigen en worden geen materialen aangetast. Alles is van kunststof en roestvrij staal en heeft daardoor een lange levensduur. Hij levert een hoog rendement met de nadruk op condensatie-energie.

 • De pijp van een warmtewisselaar op het dak vindt Egbert van Wanroij optisch niet mooi. Voor hem aanleiding deze in de stal te laten monteren. Zo heeft hij bovendien geen (duurdere) geïsoleerde pijp nodig.

 • Twee verticale ventilatoren zijn gemonteerd om de lucht uit de warmtewisselaar ook goed langs de zijkanten van de stal te verdelen.

 • De twee nokventilatoren zijn voorzien van een meetventilator en een regelklep. Om zowel de warmtewisselaar als de stalventilatie goed op elkaar af te stemmen stuurt één klimaatcomputer beide systemen aan.

 • Tussen de oude en de nieuwe stal staan twee nieuwe voersilo’s, met een capaciteit van elk 60 m³, en drie oude silo’s.

 • Tarwe en kernvoer van mengvoerleverancier De Hoop wordt in de overdekte Van Berlo-voerkeuken gemengd.

 • De voerbakjes en drinknippels zijn van VAL. Onder supervisie van installateur Van Berlo uit Erp heeft Egbert van Wanroij veel werkzaamheden zelf uitgevoerd, zoals de aanleg van de voer-, water- en elektriciteitsleidingen. Om soepel met eigen werk te kunnen omgaan en korte lijnen te hebben liet Egbert de stal bouwen door de regionaal bekende aannemer Jansen uit het naburige Overloon

 • De eerste indruk is dat de dieren het beter doen in de nieuwe stal. Medio september 2011 verliet de eerste ronde deze stal. „De vleeskuikens waren gemiddeld 120 gram zwaarder dan de gelijktijdig in de aanpalende oude stallen opgezette kuikens, met hetzelfde voerrantsoen”, is de eerste ervaring van Egbert van Wanroij. De eendagskuikens van Ross en Cobb komen van broederij Probroed & Sloot uit Groenlo. De slachtrijpe kuikens gaan naar Esbro in Doetinchem.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik

  Mooie stal , alleen zie ik geen ongedierte potten in de plafontplaten
  dat is wel nodig lijkt me zo anders word je opgevreten door de ratten want die vinden die 14 cm glaswol ook prachtig !!

 • no-profile-image

  Pascal Clarisse

  Graag hadden wij eens contact gehad met dhr en mevr Wanroij omdat wijzelf ook graag zo'n soortgelijke kippenstal zouden plaatsen
  Graag info rond isolatie
  Alvast bedankt

 • no-profile-image

  Chris Ermers

  Graag wil ik de familie van Wanroij van harte feliciteren met deze prachtige en uiterst moderne stal. Ik kan mij voorstellen dat Pascal uit Belgie meer zou willen weten over deze stal.

Of registreer je om te kunnen reageren.